22. dubna 2025 10:10
Markéta KaškováSkořápky od vajec nevyhazujte. 7 tipů, jak je maximálně využít
Vejce jsou oblíbenou potravinou. Pokud nejste zrovna vegani, vaše běžné pečení, snídaně, hlavní jídla, ale i svačiny se bez vajec neobejdou. Víte, že, můžete skvěle využít i vaječné skořápky? Máme pro vás tipy, jak je maximálně využít.
Pro většinu z vás, kteří konzumujete vejce, představuje skořápka pouhopouhý odpad, který nemá jinou funkci, než chránit samotné vajíčko. Vápenitý obal však představuje minerální doplněk pro zahradu, domácnost, a dokonce i pro vaše zdraví a krásu.
Přečtěte si: Lógr vyžene slimáky, navíc je to skvělé přírodní hnojivo. Kávovou sedlinu si schovávejte
1. Skořápky jako hnojivo
Nadrcené skořápky můžete přidat do zeminy vašim pokojovým i zahradním rostlinám. Spolu s kávovým lógrem tvoří perfektní podporu hnojiva a dodají potřebné minerály. Rostliny budou mít dostatek energie a budou tvořit perfektní parádu vašeho domova.
- Výborné jsou nadrcené nebo na prášek umleté skořápky pro vápnění trávníku. Velice účinné jsou především v místech s vysokým výskytem mechu. Drť nebo prášek rozházíme po trávníku nejlépe před deštěm.
Mohlo by vás zajímat: Využijte ještě jednou čajové lístky i sáčky. Čaj je skvělé přírodní hnojivo na květiny
2. Skořápka pomůže s připáleninami
Skořápky pomohou i v kuchyni. Jsou skvělým čisticím prostředkem jak na čajový nebo kávový povlak, který se rád usazuje v hrníčcích, termoskách a na chromových částech kuchyně, tak i na připáleniny, které jdou odstranit jen s obtížemi. Proto je nechejte v nádobách, ve kterých netoužíte po hnědých skvrnách, přes noc s trochou vody. Ráno je umyjte a uvidíte, že budou jako nové. V případě připáleniny skořápky fungují jako přírodní drátěnka.

3. Skořápky jako doplněk stravy
Vaječné skořápky obsahují užitečné látky, které jsou našemu tělu prospěšné. Najdeme v nich zinek, železo, mangan, kobalt, samozřejmě i bílkoviny, dusíkaté látky, různé uhličitany (vápenatý, hořečnatý) a také oxidy (fosforečný a křemičitý).
- Než budete vaječné skořápky konzumovat, je potřeba je správně tepelně upravit a zbavit je všech nežádoucích látek.
Jak skořápky před konzumací ošetřit?
Skořápky nejdříve vařte 10 minut ve vodě a poté je vložte na pečicí plech. Sušte je pár minut při teplotě 200 stupňů Celsia. Skořápky se tak důkladně očistí od nežádoucích látek a různých zárodků. Pražením získají potřebnou křehkost, takže je budete moci perfektně rozemlít. Namlít je můžete například mlýnkem na kávu.
Inspirujte se: Slupky z cibule nevyhazujte! Udělejte z nich perfektní hnojivo na zeleninu i muškáty
4. Skořápka jako bělicí přípravek
Pokud přidáte kousky skořápek spolu s citronem do vhodného sáčku na zapínání a přidáte k bílému prádlu, zbavíte se zapraného oblečení. Skořápky s citronem vše perfektně vybělí.
5. Skořápky zatočí se svěděním
Obyčejný vápenitý obal si dokáže poradit i s podrážděnou kůží a uleví od nesnesitelného svědění. Skořápky nechejte rozpustit v jablečném octě. Bude to sice trvat několik dní, ale výsledek stojí za to. Tento roztok aplikujte na podrážděnou kůži.

6. Vaječné skořápky zjemní pokožku
Tepelně ošetřené skořápky rozdrťte na prášek a přidejte jeden rozšlehaný bílek spolu s kokosovým olejem. Aplikujte na pokožku a nechejte 10 minut působit. Po této vitamínové bombě budete mít pleť jako miminko.
Nenechte si ujít: Jak se zbavit akné: Nastavte si rutinu v péči o pleť a nebojte se vyhledat profesionála
7. Skořápky na ucpaný odpad
Umí i perfektně odstranit usazenou mastnotu a nečistoty. Skořápky nechejte ve dřezu v sítku několik dní. Postupně se budou dostávat do odpadu, kde zneškodní bakterie a mastnotu.
Zdroj: Neobyčejné užití obyčejných věcí (Reader's Digest Výběr), Rady naší babičky (Reader´s Digest Výběr)