Využijte ještě jednou čajové lístky i sáčky. Čaj je skvělé přírodní hnojivo na květiny

Napadlo vás někdy zalít pokojovky černým, zeleným nebo bílým čajem, samozřejmě studeným? Vyluhované zbytky čaje jsou výborným přírodním hnojivem i ochráncem. Na povrchu substrátu působí čaj jako dezinfekce, zapracovaný v půdě zase dodává rostlinám důležité živiny, aby byly krásné a zdravé. Máme pro vás rady a tipy, jak čaj a už jednou použité čajové lístky i sáčky využít.

Při pěstování pokojových i zahradních rostlin se bez hnojení neobejdete, jen tak dobře porostou, budou silné, zdraví a krásně pokvetou. A pokud nejste příznivci chemických přípravků, tak možná využíváte přírodní domácí hnojiva, jako jsou kávová sedlina, banánové slupky nebo droždí. Už jste zkusili čajovou sedlinu? Vesměs je ke hnojení a ochraně květin možné využít jakýkoliv zbytek černých, zelených nebo bílých čajů, to platí i pro čaje v papírových sáčcích, jen pozor na pytlíky se stopami plastu, nylonové nebo polypropylenové, ty musíte odstranit.

Jak čajové hnojivo připravit do zásoby

Kdo je milovníkem pravého čaje, může si vyluhované čajové lístky usušit do zásoby a využít jako hnojivo později. Lístky čaje černého, zeleného či bílého (můžete je smíchat dohromady) usušte na sítku nebo savém papíru, lístky obracejte občas promněte, aby rovnoměrně proschly a neplesnivěly. Po vysušení je trochu nadrťte, ale ne na prášek a skladujte dobře uzavřené na tmavém místě a využít ji později. Podobně si můžete do zásoby nasušit taky použité papírové čajové sáčky.

Čaj prospívá pokojovkám

Zaléváni kytek čajem

Už jednou vyluhované čajové lístky nebo sáčky (ideální je zelený čaj, je bohatý na dusík a draslík, který každá rostlina ocení) dejte do konvičky na zalévání, zalijte vlažnou nebo studenou vodou v poměru zhruba 2 lžičky na 3 l vody a nechte do druhého dne. Zalévejte zhruba jednou za dva týdny.

Jednorázové přihnojení

Chcete-li vašim rostlinám dopřát živiny najednou, tak udělejte ručně malou hrudku z vlhkých čajových lístků a tu vtlačte do substrátu k rostlině v květináči.

Sázení a přesazování

  • Pro zdravější pokojové rostliny (hlavně orchideje, gardénie či kapradiny) dejte před sázením na vrstvu drenáže v květináči několik použitých sáčků s čajem. Sáčky zadrží přebytečnou vodu a do substrátu budou uvolňovat živiny, které v sobě čaj má.
  • Nebo vlhké čajové lístky promíchejte se zeminou v poměru asi 1 : 4. Navlhlé čajové lístky smíchané se substrátem dodají počáteční vláhu rostlinám přímo ke kořenům.

Čaj v okrasné zahradě

Hnojení a ochrana růží

  • Čajové lístky poházejte bohatě kolem keřů růží a zahrňte je mulčem. Při zalévání se z čaje uvolňují živiny, především dusík do půdy, která podporují růst růží. Růže ocení také třísloviny, které jsou přirozenou součásti čaje.
  • Vrstva čajových lístků rovněž brání růže před padlím a dalším plísňovám a houbových chorobám i škůdcům – v tomto případě je nejúčinnější černý čaj.

Kapradiny, rododendrony, hortenzie

  • Rostliny, které mají rády spíše kyselou zeminu (například kapradiny, azalky, rododendrony, hortenzie), ocení pravidelný čajový dýchánek, protože tanin obsažený v čaji zvyšuje kyselost půdy. Při zalévaní nahraďte jednou za týden vodu čajem. Nechte dva dny namočené 2–3 lžíce černého čaje v 10l nádobě na vodu.
  • Vysušené čajové lístky nebo čajové pytlíky můžete také přímo zapracovat do půdy kolem kyselomilných rostlin.
  • Před výsadbou kapradin dejte na dno připravené jámy čajový sáček. Při zalévání bude rostlině postupně dodávat potřebný dusík.

Zrychluje kompostování

Abyste urychlili zrání kompostu a navíc ho ještě obohatili živinami, prolívejte kompost vychladlým silným čajem, což podpoří rozklad a zvýší množství bakterií zvyšujících kyselost prostředí. Jednoduše uvařte několik čajových sáčků nebo lžiček, počkejte, až vychladnou, a nalijte čaj i lístky i sáčky přímo na hromadu kompostu.

Zdroje: plantinstructions.com, lifehacker.com. Neobyčejné užití obyčejných věci (Rider´s Digest Výběr)


Přečtěte si také