Vyhledávání

Rýmovník se stává čím dál tím více populární rostlinou. Najdeme ho nejen v českých domácnostech, ale i na pracovištích, kde po promnutí listů mezi prsty dokáže provonět celou místnost. Ze zázračné rostliny lze vyrobit produkty, které nám při chřipce ještě více pomohou.
Suroviny na sirup z rýmovníku:
- 35–50 lístků rostliny (čím více tím silnější sirup)
- 1 citron
- 1 pomeranč
- 1 litr vody
- 1 kg třtinového cukru
Postup:
Pokud máme k dispozici BIO pomeranč a citron, nakrájíme důkladně omyté plody na plátky. Jestli se nám nepodařilo sehnat chemicky neošetřené kusy, raději je oloupeme a až poté nakrájíme.
Listy rýmovníku (sirup se dá dělat ze všech odrůd), které před tím neomýváme vodou, nasypeme do hrnce, kam přihodíme i nakrájené citrusové plody a vše zalijeme horkou vodou (neměla by být úplně vroucí). Pak směs přiklopíme pokličkou a necháme louhovat klidně i 48 hodin. Minimální louhování by mělo být 24 hodin.
Poté výluh přeceďte přes sítko do jiného hrnce a přiveďte k varu. Poté snižte teplotu a přidejte třtinový cukr. Na mírném ohni občas směs promíchejte. Ve chvíli, kdy ucítíte, že sirup začíná houstnout, vypněte sporák. Po zchladnutí sirup ještě dost zhoustne.
Naplňte směsí skleněné zavařovací sklenice a po důkladném uzavření je obraťte víčkem dolů. Uchovávejte v temné místnosti.
Suroviny na mast:
- 20–30 lístků rýmovníku
- 200 g kokosového oleje (nebo jiného tuku)
Postup:
Nasekáme si čerstvě utržené listy rostliny na drobné kousky. Mezitím rozehřejeme kokosový olej v hrnci, kam posléze lístky vhodíme. Necháme na mírném stupni ohřevu dvě hodiny louhovat a občas směs promícháme. Pak vše přendáme do misky a umístíme do lednice do druhého dne. Celý proces opakujeme i následující den. Nakonec směs přecedíme a přendáme do finální nádoby. Uchováváme v chladu a používáme na hrudník při nachlazení.
Rýmovník dokonce dokáže nahradit repelent proti komárům. Celkově jeho vůni nemají v lásce zvířata, proto je vhodný umístit ho někam, kam nechcete, aby vaše čtyřnohé štěstí lezlo.
Odebírejte také newsletter Primy FRESH. Každý týden do mailu dostanete sezónní recepty a nápady do kuchyně.