Jak se staví sen

8. února 2023 07:00

redakce Prima Living

Jak se staví sen: Proměna bytu pro rodinu Verunky, která trpí vážnou mozkovou chorobou

Jak se staví sen - extra (5) - upoutávka

Martin a Lenka jsou mladí manželé, kterým se narodila dcera Verunka s vážnou mozkovou chorobou a prognóza není dobrá. Byt, kde bydlí, jim vyhovuje, ale moc si přáli hlavně novou kuchyň a krytinu, aby Verča mohla bezpečně jezdit po bytě s vozíkem. Jak si s jejich přáními a hlavně časovým limitem poradí náš zbrusu nový tým designérů Lucie Volfová a Jakub Jakubec? Premiérový díl Jak se staví sen uvidíte v pátek 10. února ve 22:00 na Primě

Lenka s Martinem jsou spolu sedm let, znali se už z dřívější doby, ale dohromady je dal její děda a jeho táta. Lenka o Martinovi říká, že je to přímý chlap, a Martin si zase na Lence váží toho, že se umí o Verunku  postarat, a cítí v ní velkou oporu. Vzájemně si jeden druhého váží za to, jak to ten druhý zvládá. Na otázku, co budou dělat, až ten okamžik nastane, tak odpovídají, že se začnou věnovat sami sobě.

Dcera Verunka se narodila s vážnou nemocí

Lenčino těhotenství neprobíhalo standardně, ve třicátém týdnu se zjistilo, že se miminku nevyvíjí hlavička. Po odběru plodové vody a několika dalších vyšetřeních byl diagnostikován Dandy-Walkerův syndrom, vrozená choroba, která postihuje vývoj mozku.

Predikce lékařů byla, že se nedožije porodu, a poté, že se nedožije jednoho roku. Nyní jsou Verunce čtyři roky. Manželé netuší, jak dlouho s nimi bude. Lenka tvrdí, že až se jí nebude s nimi líbit, tak odejde. Dostávají příspěvek od nadace Dobrý anděl. Zajímavostí je, že Lenka jako středoškolačka na tuto nadaci posílala peníze z brigády, aniž by tušila, co ji v životě potká a že pomoc bude sama potřebovat.

Přání Lenky a Martina

Manželé Lenka s Martinem by si přáli novou kuchyň – ta jejich je sice na první pohled zachovalá, ale na ten druhý se už rozpadá a je poslepovaná z různých částí. Jejich jediný požadavek je, že nechtějí bílou ani černou barvu. Lenka má ráda modrou a kresbu bukového dřeva.

Dispozičně jsou se svým bytem celkem spokojeni. Jak jezdí po bytě s vozíkem, tak se v pokojíčku u Verči hrne koberec, takže by to chtělo by to novou krytinu. U Verči by si přáli vyšší matraci na lůžko, kde ji Lenka rehabilituje, a širší postel pro lepší manipulaci. Martin by si přál vyměnit stůl před sedací soupravou. A oba by si přáli novou sedací soupravu, která jde dobře rozložit a je pohodlná jak rozložená, tak složená.

Tahle proměna prověří naši novou designérskou dvojici Lucii Volfovou s Jakubem Jakubcem. Dívejte se v pátek 10. února od 22:00 na Primu!

Na předchozí epizody pořadu Jak se staví sen se můžete podívat zde

Partnerem této sezony pořadu je společnost Raiffeisen stavební spořitelna

Sdílejte článek

Přečtěte si také