Jak se vyznat v květinářství aneb Růže a karafiáty zná každý, ale poznejte i doplňkové rostliny

Známe to určitě všichni. Občas stojíme před pultem v obchodě a trochu nešikovně navigujeme květinářku, z jakého materiálu si přejeme uvázat kytici. Seznamte se s rostlinami, které floristé často do kytic využívají jako doplňkové, abyste už nikdy nemuseli používat větu: „Tamto zelené napravo, prosím.“

Krásně uvázaná bohatá kytice se neobejde bez doplňkových rostlin, ale jejich jména nám většinou bývají utajena. Jednoduše je známe pod pojmem doplňková zeleň. Floristé pro ně nejčastěji používají jména latinská nebo zjednodušené názvy obchodní.

Asparágus

Ještě donedávna nejoblíbenější a nejčastěji využívaná doplňková zeleň do kytic zažívá momentálně trochu ústup ze své slávy. Dříve by se bez asparagusu žádná kytice neobešla, dnes příliš brzy opadávající asparágus nahrazují ve floristice jiné, daleko trvanlivější rostliny. Že se ve skutečnosti jedná o chutný chřest jistě ani netřeba zdůrazňovat, ale na zahradách asparágus pěstujeme skutečně pouze jako doplněk do kytic. Pěstování chřestu je náročné a zdlouhavé, proto si pro křehké stonky raději zajdeme do tržnice.

Arálie

Obrovské, hluboce členité listy arálie se velmi často využívají jako lem kolem již hotových kytic, kdy vytvářejí kolem květin zelenou manžetu. Jedná se o listy stálezelených stromů z Asie a Ameriky a v nabídce květinářství je najdete spolehlivě po celý rok.

Aspidistra

Aspidistra se běžně pěstuje i jako hrnková pokojová rostlina a je známa především pod českým názvem kořenokvětka. Její nepříliš dekorativní květy skutečně vyrůstají přímo z kořenů. V květinářstvích se využívá zcela běžně jako doplněk k řezaným květinám, protože její listy jsou pevné a krásně lesklé. I kořenokvětku floristé nejčastěji aranžují kolem hotových kytic, jako výraznou zelenou manžetu. Květy na pozadí zelených listů krásně vyniknou.

Bergras

Velmi dlouhé a úzké, tmavě zelené listy bergrasu, se nejčastěji využívají do kytic z velkokvětých růží, ale někdy se z nich i vytváří jemná manžeta kolem pestrých kytic, kdy floristé extrémně dlouhé listy přehnou v jejich polovině.

Brassica

Nepřehlédnutelná rostlina, která je ve skutečnosti jen barevnou variantou obyčejné kapusty nebo zelí. Nejčastěji se využívá do podzimních a zimních kytic, protože její listy se krásně vybarvují až s příchodem mrazíků. V kyticích působí velmi efektně a dominantně, proto někdy místo funkce doplňkové zeleně přebírá Brassica úlohu střední dominanty kytice. Je zajímavé, že ačkoliv rostlina vypadá jako barevný exot, klidně si ji můžete připravit i k večeři. Je totiž stejně jedlá jako obyčejná kapusta nebo zelí.

Cartamus

Velmi zajímavá rostlina s českým názvem světlice barvířská, bývá často označována i jako nepravý šafrán. Její sušené květy se mohou využívat jako přírodní barvivo na textil, ale i v kuchyni, právě jako náhrada velmi drahého šafránu. Jako doplňková rostlina se často využívá do suchých kytic, ale i v čerstvém stavu do kytic zelených.

Eukalyptus

Eukalyptus, česky blahovičník, se vyznačuje dvojím typem listů. Mladé rostliny mají kulaté až oválné stříbřité listy a starší rostliny podlouhlé a zelené. Celé rostliny také krásně voní. Větvičky blahovičníku se využívají jako doplňková zeleň do kytic velmi často, protože jsou velmi dekorativní a dlouho vydrží v čerstvém stavu.

Gypsofila

Spolu s asparágusem se jedná snad o nejznámější a nejrozšířenější doplňkovou rostlinu. Miniaturní bílé kvítky zdobí často i naše zahrady, ale ve floristice, především při přípravě svatebních vazeb, je gypsofila neboli česky nevěstin závoj přímo nepostradatelná. Často se v květinářstvích můžete setkat i s větvičkami nevěstina závoje s barvenými květy.

Hypericum

Pod latinským názvem Hypericum se skrývá oblíbená léčivá bylinka, třezalka tečkovaná. Její oranžově červené plody na dlouhých stoncích se využívají jak do čerstvých, tak do sušených kytic.

Solidago

Solidago neboli zlatobýl se běžně pěstuje v našich zahradách, ale stejně běžně ho můžete znát jako planou rostlinu, která se často objevuje na skládkách a rumištích a tu i tam v dlouho nesekaném městském trávníku. Zlatobýly jsou krásné, statné trvalky, některé jeho druhy se však řadí mezi nebezpečné invazní rostliny. To však nic nemění na tom, že zlatobýl patří mezi oblíbené doplňkové rostliny do kytic.

Wax nebo waxflower

Cizokrajné stálezelené keře můžete znát pod českým názvem opuč, latinsky Chamalaucium. Jedná se o rostliny s výškou 15-300 cm. Wax najdete v květinářství s květy bílými nebo růžovými na pevných větvičkách s úzce čárkovitými lístky. Opuč vydává krásnou, jemnou vůni.

Někdy v květinářství můžete objevit i opuč, pěstovanou jako nízký keřík v květináči.

Zdroj: kvetinyexpres.cz/katalog-kvetin; www.ceskestavby.cz/clanky/jak-pestovat-asparagus-24601.html; www.florea.cz/produkty/dekoracni-zelen-1

Sdílejte článek
Štítky rostliny kytice šafrán floristika květiny chřest keř květinářství stonek zlatobýl blahovičník šater latnatý hvozdík zahradní doplňková zeleň

Přečtěte si také