Jak na to

9. srpna 2024 06:30

Ema Bártová

Na vosy zkuste octovou vodu, mátový olej, zapálený lógr a muškáty. Hnízdo utopte

Prázdniny jsou za půlkou, ale pořád je hezky a člověka to láká, aby si dopřával jídlo venku. Bohužel je letos také mimořádně hodně vos, které dokážou pokazit chvíle v zahradní restauraci s přáteli, doma na terase i u vody. Stačí, abychom vytáhli něco k snědku nebo pití, a je těžké se jich zbavit.

Vosy milují nápoje a jídlo, sladké stejně jako slané, proto je pravidlem číslo jedna nenechávat nikde zbytky, které by je přilákaly. Ale to samozřejmě není možné, pokud se právě chystáte na piknik.

Pokud však nechcete zahradní oslavy pořádat až v noci, kdy vosy nevylétají ven, mohly by se vám hodit tipy, jak se jich zbavit. V zásadě je můžete potírat třemi způsoby – jednak se jim snažit zabránit, aby vás otravovaly, dále je aktivně hubit a nakonec zničit i jejich hnízdo, pokud je někde poblíž.

Vosy zaženou vonné oleje a ocet

Bohužel, zahnat vosy, které se rozhodly, že se s nimi určitě podělíte o svůj talíř, je mnohem těžší než zahnat třeba komáry – repelenty na ně nepůsobí. Můžete jim například ztížit létání pomocí zapnutého větráku, to však nemusí být zrovna příjemné ani vám.

Zdá se také, že je odpuzují některé vůně, jak tvrdily už naše babičky a vědci to teď svými výzkumy potvrzují. Konkrétně například máta peprná, pelargónie a citronová tráva – zkuste použít esenciální oleje z těchto rostlin, všechny se dají běžně koupit. Smíchejte pár kapek s mýdlovou vodou nebo prostředkem na nádobí a potřete jím sloupky verand, okolí dveří, místa pod okapy a podobně, kde si vosy rády staví hnízda. Zároveň by to mohlo odpuzovat ty, které přilétají odjinud.

Roztok můžete dokonce nastříkat na blízké rostliny, protože jim směs neškodí. Výzkum publikovaný v Journal of Pest Management Science potvrdil, že kombinace esenciálního oleje z hřebíčku, pelargónie a citronové trávy úspěšně odpuzuje vosy a účinný může být i samotný mátový olej.

Další studie doporučuje použít ocet. Protože kyselina octová, kterou obsahuje, láká vosy a další škůdce. Jednoduše smíchejte jablečný ocet, cukr a vodu dohromady v misce. Důkladně promíchejte a nechte roztok blízko hnízda, aby se v něm vosy utopily.

Vosám nevoní ostré koření obsahující chilli papričky jako je třeba tabasco. Obsahuje totiž rostlinný alkaloid kapsaicin, který je pro ně toxický. Zkuste dát koření do několika malých mističek na stůl, vosy se mu spíše vyhnou. Nebo z tabasca udělejte postřik (lžíce tabasca na čtvrt litru vody), kterým ošetříte například verandu – nestříkejte ho ale na místa, kterých se dotýkáte, abyste si pak například omylem nesáhli do očí.

Vosy, ale také komáry, může zahnat i zapálený a trochu doutnající kávový lógr, který před tím musíte nechat dobře vyschnout.

Vyplatí se také poblíž domu nebo terasy vysadit rostliny, které vosám nevoní, jako jsou máta, tymián, eukalyptus, pelyněk, bazalka, bobkový list. Nebo je kupte už vzrostlejší v květináčích. Vosy odrazují také měsíčky či muškáty.

Tip navíc: Při zahradní party si dejte pozor na pití v plechovkách. Nevidíte dovnitř, přitom tam může vlétnout vosa a pak vás píchnout do jazyka. Vosy mohou zalézt i do širších brček, pozor, abyste je nevdechli. „Bodnutí takřka vždy provází lokální svědění nebo pálení, zčervenání a otok. Pokud se ale objeví otok jazyka nebo hrdla, dušnost, nevolnost, zvracení nebo průjem, slabost a rychlý tep, je nezbytné ihned kontaktovat záchrannou službu. Odborná pomoc je nezbytná i v případě, že k bodnutí došlo v oblasti úst, hrdla nebo jazyka,“ vysvětluje praktická lékařka Ludmila Mazylkinová.

Přečtěte si také: Hmyzí hotel patří do každé moderní zahrady. Jak udělat domek pro užitečný hmyz

Chyťte vosy do pasti

Velmi účinné je, když třeba kolem vaší terasy umístíte pasti na vosy, do kterých je nalákáte třeba na sladkou vodu nebo na pivo. Hubit se vosy dají pomocí zakoupených pastí, ale snadno si je vyrobíte i doma třeba z PET lahve.

Nejjednodušeji vyrobíte past na vosy tak, že odříznete vršek velké plastové lahve a vrazíte ho vzhůru nohama do spodní části, do které nalijete něco, co jim bude vonět. Pak stačí postavit nebo lépe zavěsit, protože stojící past není moc stabilní. Hmyz, který vletí dovnitř, se v pití utopí, protože nedokáže vyletět ven. Do pasti si můžete připravit lepkavý sirup, který vyrobíte svařením 1 dílu cukru na 2 díly vody. Směs povařte, nechte vychladnout a poté naplňte láhev. Někdo doporučuje spíše pivo nebo víno, které vosám voní, ale například včelám už ne.

Pokud se necítíte ani na výrobu jednoduché pasti nebo chcete, aby i taková věc vypadala dobře, můžete koupit past fungující na stejném principu už hotovou, skleněnou nebo plastovou. Na vás bude jen dolévat návnadu.

Pokud víte, kde mají vosy hnízdo, pověste past co nejblíže k němu.

Nebojte se zničit celé hnízdo

Pokud o vosím hnízdu víte, je dobré ho zničit. Nemá smysl o to žádat hasiče, ačkoli to lidé často považují za možnost – domnívají se, že jde o službu, která navíc bude zadarmo. „Hasičský záchranný sbor provádí odchyt a likvidaci obtížného hmyzu zejména na veřejném prostranství, v budovách škol, školek, úřadů, nemocnic, domovů důchodců apod. V případech, kdy nehrozí bezprostřední nebezpečí, tedy hasiči odchyt a likvidaci obtížného hmyzu na soukromých pozemcích, v rodinných domech, chatách, chalupách apod. neprovádějí,“ vysvětluje Růžena Dudková z Hasičského záchranného sboru.

Budete to muset zvládnout sami. U malých hnízd stačí použít směs dvou polévkových lžic prostředku na nádobí v roztoku vody, který vosám celkem spolehlivě ucpe dýchací póry. Naplňte jím postřikovač, který používáte třeba k rosení pokojovek, a hnízdo postříkejte z co největší blízkosti, začněte u vchodu do hnízda.

Na hnízda můžete samozřejmě použít i chemické spreje, ale nesmí se jimi stříkat vevnitř a i tak je při jejich používání potřeba zvýšené opatrnosti. U větších hnízd je to ale možná spolehlivější cesta, postřik navíc budete nejspíše muset opakovat. Nejlepší je ničit hnízdo po západu slunce, když jsou vosy méně aktivní. Vezměte si na sebe něco světlého, tmavou barvu bere hmyz jako hrozbu. Nezapomeňte na rukavice a od věci není ani zapůjčení včelařské kukly.

Když kolem hnízda nebude žádný pohyb, obalte celé hnízdo pytlem na odpadky a jakmile je celé uvnitř, uvolněte ho a sáček dobře zavřete. Celé to vyhoďte do směsného odpadu. Můžete také hnízdo utopit – připravte si větší látkový sáček, večer v době vosího klidu do něj rychle dejte celé hnízdo, sáček zavažte a ponořte do velké nádoby s vodou, kde ho necháte do druhého dne, dokud se všechny vosy neutopí. Nezapomeňte ho zatížit.

Pokud byste se na to necítili, můžete se obrátit na dezinsekční firmy, likvidace hnízda vyjde obvykle na patnáct set až tři tisíce korun.

Utěsněte všechny trhliny

Pokud chcete, aby byl váš dům, terasa či zahrada pro vosy co nejméně atraktivní, udělejte pro příště pár preventivních opatření, aby si například neměly kde stavět hnízda. Například utěsněte různé drobné praskliny nebo škvíry, kterými se hmyz může dostat například do zahradního domku nebo podkroví.

Myslete také na to, aby vaše popelnice dobře těsnily, jinak budou do blízkosti domu neustále lákat další a další vosy. Vosy milují ovoce včetně toho spadaného, proto ho vždy hned posbírejte.

Zdroje: goodhousekeeping.com, thespruce.com, jdmpetscontrol.ca

Sdílejte článek

Přečtěte si také