Jasmín nahokvětý: I v lednu se můžete těšit z květů na vlastní zahradě

Leden máme všichni spojený s nízkými teplotami, sněhem a náledím, ale i se zimním spánkem celé přírody. Proto nás každý, i docela nepatrný kvítek, dokáže potěšit. A co teprve celý rozkvetlý keř! Jasmín nahokvětý dokáže vykvést uprostřed zimy něžnými kvítky žluté barvy.

V zimních měsících nemáme mnoho možností potěšit se rozkvetlou zahradou, ale pokud pomineme výlet do exotických krajin, je tu ještě naprosto ojedinělý keřík jménem jasmín nahokvětý. Na první pohled se jeho květy podobají také časně kvetoucímu keři, zlatici. Zlatice neboli forzýtie, které se nesprávně říká zlatý déšť, však vykvétá přece jen o něco později, v dubnu.

Jasmín nahokvětý (Jasminum nudiflorum)

Poléhavý, půdopokryvný keř, který vykvétá většinou od konce prosince do února zářivě žlutými kvítky. Pochází z Číny a Tibetu, kde roste vysoko v horách, v nadmořské výšce 800-–4 500 m. Ve své domovině pokrývá svahy a horské stráně.

Čtyřhranné větvičky rostou obloukovitě a na nich vyrůstají malé, tmavě zelené listy. Listy začínají rašit, až když je rostlina v plném květu, nebo dokonce později, úplně po odkvětu, podle počasí, které daný rok panuje.

Poléhavý keř může nahradit trávník

Větve jasmínu nahokvětého dorůstají do délky až 3 m a výhony, které leží na zemi, snadno zakořeňují. Proto se jasmín dokáže zanedlouho rozprostřít do velké šíře, a může tak být pěstován i jako náhrada trávníku. Při vysazování do zahrady je však nutné počítat s velkou rozpínavostí jasmínu nahokvětého, který se dokáže šířit až agresivně.

Jasmín však můžete pěstovat také jako pnoucí, vyvázaný k podpůrné konstrukci, například na stěně domu, nebo může růst u plotu, s větvemi přehozenými přes plot. Další možností je pěstování jasmínu nahokvětého dokonce i ve formě pravidelně seřezávané bonsaje.

Nároky jasmínu na pěstování

Jasmín nahokvětý je díky svému původu velmi otužilý a nenáročný, ale nejlépe se mu daří v propustné půdě s dostatkem živin a s neutrální reakcí. Potřebuje umístění na plném slunci či v mírném polostínu. Ve stínu málo kvete.

Jarní řez jasmínu nahokvětého

Pokud chcete dosáhnout velkého množství květů, je potřeba jasmín nahokvětý pravidelně seřezávat, nejlépe až o jednu třetinu délky. Řez se provádí brzy na jaře po odkvětu.

Jak množit jasmín nahokvětý

Množení jasmínu je velmi snadné, stačí odrýpnout samovolně zakořeněné části větví nebo větve cíleně zanořit do země a množit jasmín tzv. hřížením. Také všechny odstřižené větvičky velmi snadno zakoření ve vodě i ve vlhkém písku.

Zdroj: https://www.dumazahrada.cz/clanek/jasmin-nahokvety-prozari-zimni-zahradu-zlutymi-kvety.html; https://www.ireceptar.cz/zahrada/zlute-kvety-jasminu-vas-potesi-uprostred-zimy.html


Přečtěte si také