Kandík psí zub: Drobnou cibulovinu si lidé často pletou s bramboříkem

Na první pohled opravdu vypadá kandík psí zub trochu jako mnohem známější brambořík. Obě rostliny mají téměř stejnou barvu i tvar květu a skvrnité listy. Ale právě listy je na první pohled odlišují. Brambořík má listy jako široká srdíčka a kandík dlouhé, na koncích zašpičatělé.

V české přírodě mnohem snadněji narazíte na brambořík nachový, který je naším původním druhem. To s původem vzácného kandíku už to tak jednoznačné není. Odborníci se dlouho nemohli shodnout, jestli k nám byl kandík psí zub zavlečen až ve středověku či novověku nebo jestli je to náš původní druh. V každém případě byl kandík v roce 2012 vyřazen z Červeného seznamu jako náš nepůvodní druh. To však neznamená, že by už nepatřil ke chráněným rostlinám. Stále je přísně chráněn zákonem!

Kandík psí zub ve volné přírodě

Kandík psí zub roste v Evropě od severu Pyrenejského poloostrova přes Francii a Itálii až po jih Slovenska, Ukrajinu a Balkánský poloostrov. U nás se vyskytuje pouze na jediném přírodním stanovišti, ve středních Čechách, na úbočí vrchu Medník. Roste-li tu kandík jako původní rostlina nebo v dávných dobách zavlečená, na to se teorie různí. V každém případě je kandík psí zub vyobrazen na znaku obce Hradištko, do jejíhož katastrálního území Medník patří.

Kandík psí zub můžete vidět i v zahradách, kde se pěstuje jako jarní skalnička.

Kandík psí zub (Erythronium dnes-canis)

Vytrvalá, jednoděložná rostlina z čeledi liliovitých vyrůstá z podzemní cibulky podlouhlého tvaru. Kandík dorůstá do výšky jen asi 10–20 cm. Má přízemní tmavozelené, nápadně mramorované listy vejčitého nebo široce kopinatého tvaru. Načervenalá lodyha pak při příznivém počasí koncem února, jindy v březnu nebo až v dubnu, nese nápadný, růžovofialový květ s dozadu otočenými okvětními lístky.

Zdroj: https://cs.wikipedia.org/wiki/Kand%C3%ADk_ps%C3%AD_zub; https://botany.cz/cs/erythronium-dens-canis/

Při procházkách naší přírodou můžete potkat i další zajímavé rostliny, například vzácné orchideje:

Sdílejte článek
Štítky květ rostliny příroda kandík psí zub skalnička cibulovina chráněná brambořík Kandík psí zub Erythronium dnes-canis vstavačovité Iberský poloostrov Červený seznam IUCN kandík brambořík nachový Medník

Přečtěte si také