Kaštany pomůžou s bolestmi kloubů, otoky i dnou. Udělejte si kaštanové mazání a koňskou mast
Kaštany, lesklá hnědá semena stromu jménem jírovec maďal, bychom na podzim neměli nechat jen tak ležet ladem. Kaštany nabízejí zajímavé léčebné možnosti a v lidovém léčitelství slouží mj. jako osvědčený přírodní lék proti revmatismu, dně, křečovým žilám, otokům a bolestem zad a kloubů. Udělejte si z nich vlastní kaštanové mazání s francovkou nebo koňskou mast.
Jírovec maďal (Aesculus hippocastanum), lidově koňský kaštan či divoký kaštan je statný a košatý strom, který má řadu léčivých účinků na náš organismus. Z jírovce maďalu se v lidovém léčitelství využívají květy, listy i kůra, ale především lesklá hnědá semena – kaštany ukryté v ostnité tobolce. Doslovný latinský překlad názvu zní koňský kaštan a odkazuje nejspíš na původní použití kaštanů proti kašli koní. Co se dá udělat z kaštanů a jaké mají účinky na naše zdraví?
PŘEČTĚTE SI TAKY: Sbírejte kaštany! Přestanou vás bolet záda i klouby a nebudete mít kašel či rýmu
Na co jsou dobré kaštany
„Kaštany obsahují hlavně skupinu tripertenů, souhrnně nazývaných aescin, z dalších látek flavonoidy a škrob. Látky obsažené v kaštanech působí antibakteriálně, protizánětlivě, protirevmaticky a mírně svíravě. Kaštany zevně pomáhají na bolavé klouby, při revmatismu, artritidě, dně, léčí vodnatelnost, popáleniny, omrzliny, bércové vředy, ekzémy a jiné kožní defekty, uleví při bolestech zad. Extrakt z kaštanů se využívá při zánětu žil a křečových žilách, při otocích, zvyšuje pevnost a pružnost cév,“ vysvětluje bylinkář Martin Kolár.
Konská mast proti revmatismu a dně
Ingredience
- asi 25 kaštanů
- 300 ml kokosového oleje, bambuckého másla nebo čistého vepřového sádla
Příprava
Kaštany oloupeme a rozdrtíme. Mírně rozehřejeme olej nebo bambucké máslo (bio karité) či čisté vepřové sádlo, přidáme rozdrcené kaštany a zvolna přibližně 20 minut při mírné teplotě zahříváme. Občas promícháme. Scedíme a rozlijeme do čistých skleniček. Skladujeme v ledničce v uzavřené nádobě a spotřebujeme do dvou až tří měsíců.
Používání
„Kaštanovou mast používáme třikrát až čtyřikrát denně, roztíráme ji krouživými pohyby od periferií směrem k srdci, to znamená od nohou směrem nahoru. Jakmile se objeví první známky zlepšení, používání omezíme na dvakrát denně,“ doporučuje bylinkář.
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Francovka uleví od bolesti kloubů a zad, ale taky doma osvěží vzduch nebo vyčistí okna
Kaštanové mazání z francovky
Ingredience
- asi 10 větších kaštanů
- 200 ml francovky (nebo vodky)
Příprava
Kaštany najemno nasekáme a zalijeme francovkou nebo vodkou. Ve tmě a chladu za občasného protřepání necháme nejméně měsíc macerovat. Pak scedíme a nalijeme do čisté lahvičky.
Používání
„Bolavé svaly a klouby nebo otoky buď potíráme, nebo tinkturu nalijeme do rozprašovače a aplikujeme na bolavá místa, ideálně večer po koupeli,“ radí Martin Kolár.
Kaštany v kapse proti bolestem zad a kloubů
Nošení kaštanů v kapse se od pradávna doporučuje při bolestech kloubů a zad. Máme-li v kapse jeden či více kaštanů, chráníme se proti bolestem kyčlí a kolen.
Zdroje: bylinkář Martin Kolár, bylinkyprovsechny.cz