reklama

Když se podíváte na hříbek, už nevyroste, a další pověry o houbách

redakce Prima Living
30. července 2022
Na houby se musí brzy ráno, zpracovat se musí okamžitě a jídlo z nich připravené se nesmí ohřívat. Pravda? Nikoli. Jaké další mýty kolem hub se mezi lidmi šíří a přitom jsou to nesmysly, kterým neradno věřit?
reklama

Ačkoli některá tvrzení o houbách jsou z odborného mykologického hlediska nesmyslná, v praxi se pak občas přece jen potvrzují – jde třeba o doporučení, aby člověk šel na houby ráno. Ony sice rostou v prvních hodinách dne stejně jako večer, ale pokud na ně všichni půjdou za úsvitu, na ty, co vyrazí v poledne, už skutečně moc nezbude.

A co když vidíte v zapadlém lese kousek od chalupy malý hříbek, který by potřeboval ještě pár dní k tomu, aby vyrostl? Má smysl na to čekat, nebo platí pověra, že když se člověk na houbu podívá, už stejně větší nebude?

„Pohled na houbu vliv nemá, sáhnutí už ano. Je to dané tím, že člověk při tom musí šlápnout blízko k houbě a poškodí vlákna vedoucí k houbě. Tím přeruší její vyživování a ona opravdu už dál neroste, citoval web Deník.cz mykologa Libora Hejla.

Mnoho lidí věří také tomu, že když houbu okrájíte v lese, ze zbytků může vyrůst nová, ale to je nesmysl – houby rostou z tenounkých bělavých vláken zvaných podhoubí, které bývá skutečně rozsáhlé a ukryté pod zemí –, proto má smysl, když houbu vydloubnete, místo zakrýt, aby podhoubí zbytečně nevysychalo.

Některé pověry o houbách mohou pobavit, ale některé jsou nebezpečné. Jako například ta, která tvrdí, že všechny jedovaté houby chutnají odporně, a tak se člověk vlastně nemůže splést. To bohužel není pravda, stejně jako domněnka, že jedovaté houby mají vždy jasné a zářivé barvy.

Nevěřte ani tomu, že když nějakou houbu okouše zvíře či hmyz, je bezpečné, abyste ji jedli i vy,

Do igelitky nikdy, ohřát klidně

Nebezpečnými se houby mohou stát i kvůli tomu, jak je vlastně sbíráte a skladujete – dát houbu na pět minut do igelitového sáčku, protože zrovna po ruce nic jiného nemáte, nevadí. Ale jinak jsou houby náchylné k zapaření a vytváření toxinů – to se může stát, když je sbíráte do igelitky nebo když je dáte klidně v předpisovém košíku na pár hodin do kufru auta.

Říká se také, že houby se musí okamžitě po návratu z lesa zpracovat. To není pravda. Platí, že s nimi musíte zacházet stejně jako s masem. Klidně je můžete uložit do ledničky a zpracovat až další den.

Je rovněž v pořádku, když si připravíte jídlo z hub a druhý den si ho ohřejete. Musíte ho však mezitím správně skladovat, ideálně v chladu, jinak by vám z něj mohlo být špatně stejně jako z jakéhokoliv jiného zkaženého pokrmu.

Zdroj: http://www.slina.cz/cz/blog-detail/712/nejcastejsi-myty-a-povery-o-houbach/; https://blog.uvahealth.com/2017/02/27/poisonous-mushrooms/

Sílejte článek
Štítky: leshoubypověra
reklama