reklama

Mátový čaj i domácí mátová limonáda zaženou žízeň, uklidní nervy a pomohou při nachlazení

Lenka Valjentová
1. června 2021
Máta je jedna z neoblíbenějších bylin. Připravuje se z ní třeba tradiční čaj i moderní domácí limonáda. Tyhle lahodné a příjemně aromatické nápoje kdykoli skvěle osvěží a zaženou žízeň, ale navíc jsou taky zdravé, protože pomáhají přirozeně mírnit mnohé neduhy. Dokážou uklidnit nervy při stresu či zlepšit náladu, podporují správné trávení, osvědčily se při nevolnosti, nadýmání i plynatosti a taky umí zmírnit příznaky nachlazení a tišit kašel.
reklama

Máta u nás roste jako z vody, můžeme ji pěstovat venku na zahradě, v nádobách na balkoně nebo doma na okenním parapetu. I v obchodech je čerstvá máta stále k dostání. Takže nám nic nebrání připravit si šálek osvěžujícího mátového čaje nebo domácí limonády, kdykoli na ně budeme mít chuť nebo nás bude trápit trávení, nachlazení či stres

Čaj i limonáda z lístků čerstvé máty peprné mají nezaměnitelnou mentolovou vůni a palčivě kořeněnou větrovou chuť. Mátové nápoje mají ochlazující účinky a skvěle zaženou žízeň, proto jsou nedocenitelné především v letních měsících..

Mátový čaj

Ingredience

Příprava

Čerstvé lísky máty jemně promneme, aby se aroma a chuť lépe uvolnily. Zalijeme horkou vodu, zakryjeme a necháme 5 až 7 minut vyluhovat. Scedíme.

Použití

Mátový čaj můžeme pít teplý, vlažný nebo studený. Jako zdravotní bylinkový čaj je nejlepší ho pít jen tak, nijak ho neochucovat, ale můžeme ho osladit medem (přidáváme ho až do vlažného čaje, aby se nezničily cenné látky, které med obsahuje) a přidat i citron, limetku nebo pomeranč (do čaje vložíme kolečko čerstvého citrusového plodu). Doporučujeme vypít jeden až dva šálky denně.

Mátová domácí limonáda

Ingredience

  • asi 12 stonků čerstvě natrhané máty peprné
  • 1 citron (nebo 1 citron a 1 limetka) v bio kvalitě
  • 1 l neperlivé vody
  • na oslazení med nebo domácí sirup podle chuti

Příprava

Lísky máty otrháme a vložíme do sklenice spolu s na kolečka nakrájenými citrony a zalijeme vodou. Zakryjeme a necháme v chladu 24 hodin macerovat. Pak scedíme přes síto. Limonádu před podáváním osladíme podle chuti buď medem nebo sirupem. Dobrá je i neoslazená. Promícháme, přidáme led a ozdobíme citronem a lístkem máty.

Léčivé účinky máty

Mátový čaj nebo domácí limonáda je nejen lahodný osvěžující nápoj, ale má i pozitivní účinky na naše zdraví. Listy máty peprné obsahují mj. silice mentolu a menthonemu, vitaminy A, C,B1, B2 a B6, kyselinu listovou a pantothenovou, flavonoidy, třísloviny a hořčiny.

Máta prospívá trávení

Mátový čaj řeší mnohé trávicí problémy. "Tak například pomáhá při nadýmání a plynatosti, nevolnosti, zvracení i průjmu, žaludečním křečích, podporuje tvorbu žlučových šťáv a trávicích šťáv, aktivizuje vylučování slinivky a jater a povzbuzuje chuť k jídlu. A taky osvěžuje dech," uvádí bylinkář Martin Kolár.

Máta uklidňuje a snižuje stres

Máta uklidňuje, uvolňuje a posiluje nervovou soustavu. "Pití mátového nálevu (ale i samotná vůně čerstvé máty) pomáhá vyrovnat se se stresem, psychickým vyčerpáním, výkyvy nálad, poradí si s bolestmi hlavy a nespavostí, zlepšuje soustředění i náladu," říká bylinkář.

Máta pomůže při nachlazení

Díky svým protizánětlivým a dezinfekčním účinkům a obsahu mentolu pomáhá mátový čaj nejen přirozeně léčit příznaky nemocí z nachlazení (kašel, rýma, horečka, bolet v krku apod.), ale také je účinnou prevencí před viry a bakteriemi.

Zdroje: cs.wikipedia.org, bylinkář Martin Kolár

Sílejte článek
Zobrazit komentáře ke článku
reklama