Čaj i domácí limonáda z čerstvé máty spolehlivě zaženou žízeň. A taky uklidní nervy
Máta je jedna z neoblíbenějších bylin. Připravuje se z ní třeba tradiční čaj i moderní domácí limonáda. Tyhle lahodné a příjemně aromatické nápoje kdykoli skvěle osvěží a zaženou žízeň, ale navíc jsou taky zdravé, protože pomáhají mírnit mnohé neduhy. Dokážou uklidnit nervy při stresu i zlepšit náladu, podporují správné trávení a taky umí tišit kašel.
Máta u nás roste jako z vody, můžeme ji pěstovat venku na zahradě, v nádobách na balkoně nebo doma na okenním parapetu. I v obchodech je čerstvá máta stále k dostání. Takže nám nic nebrání připravit si šálek osvěžujícího mátového čaje nebo domácí limonády, kdykoli na ně budeme mít chuť nebo nás bude trápit trávení, nachlazení či stres.
Čaj i limonáda z lístků čerstvé máty mají nezaměnitelnou mentolovou vůni a palčivě kořeněnou větrovou chuť. Mátové nápoje mají ochlazující účinky a skvěle zaženou žízeň, proto jsou nedocenitelné především v letních měsících.
Mátový čaj
Ingredience
- 5 až 10 čerstvých lístků máty peprné
- 220 ml horké vody
Příprava
Čerstvé lísky máty jemně promneme, aby se aroma a chuť lépe uvolnily. Zalijeme horkou vodu, zakryjeme a necháme 5 až 7 minut vyluhovat. Scedíme.
Užívání
Mátový čaj můžeme pít teplý, vlažný nebo studený. Jako zdravotní bylinkový čaj je nejlepší ho pít jen tak, nijak ho neochucovat, ale můžeme ho osladit medem (přidáváme ho až do vlažného čaje, aby se nezničily cenné látky, které med obsahuje) a přidat i citron, limetku nebo pomeranč (do čaje vložíme kolečko čerstvého citrusového plodu). Doporučujeme vypít jeden až dva šálky denně.
Mátový čaj můžeme pít teplý, vlažný nebo studený. Zdroj: iStock
Mátová domácí limonáda
Ingredience
- asi 12 stonků čerstvě natrhané máty peprné
- 1 citron (nebo 1 citron a 1 limetka) v bio kvalitě
- 1 l neperlivé vody
- na oslazení med nebo domácí sirup podle chuti
Příprava
Lísky máty otrháme a vložíme do sklenice spolu s na kolečka nakrájenými citrony a zalijeme vodou. Zakryjeme a necháme v chladu 24 hodin macerovat. Pak scedíme přes síto. Limonádu před podáváním osladíme podle chuti buď medem nebo sirupem. Dobrá je i neoslazená. Promícháme, přidáme led a ozdobíme citronem a lístkem máty.
Účinky máty
Mátový čaj nebo domácí limonáda je nejen lahodný osvěžující nápoj, ale má i pozitivní účinky na naše zdraví. Listy máty peprné obsahují mj. silice mentolu a menthonemu, vitaminy A, C,B1, B2 a B6, kyselinu listovou a pantothenovou, flavonoidy, třísloviny a hořčiny.
- Máta prospívá trávení: „Například pomáhá při nadýmání a plynatosti, nevolnosti, zvracení i průjmu, žaludečním křečích, podporuje tvorbu žlučových šťáv a trávicích šťáv, aktivizuje vylučování slinivky a jater a povzbuzuje chuť k jídlu. A taky osvěžuje dech," uvádí bylinkář Martin Kolár.
- Máta uklidňuje, snižuje stres, uvolňuje a posiluje nervovou soustavu: „Pití mátového nálevu (ale i samotná vůně čerstvé máty) pomáhá vyrovnat se se stresem, psychickým vyčerpáním, výkyvy nálad, poradí si s bolestmi hlavy a nespavostí, zlepšuje soustředění i náladu," říká bylinkář.
- Máta pomůže při nachlazení: Díky svým protizánětlivým a dezinfekčním účinkům a obsahu mentolu pomáhá mátový čaj nejen přirozeně léčit příznaky nemocí z nachlazení (kašel, rýma, horečka, bolet v krku apod.), ale také je účinnou prevencí před viry a bakteriemi.
Zdroje: cs.wikipedia.org, bylinkář Martin Kolár