Jak rozpoznat kdouloň od kdoulovce? Podle plodů, květů i výšky

Jsou si podobné a zároveň hodně rozdílné. Podobné jsou především plody obou dřevin, i když velký rozdíl je v jejich velikosti. Ale hlavní rozdíl mezi kdouloní a kdoulovcem uvidíte na první pohled. Kdouloň je nejčastěji strom a kdoulovec keř. Tak se v nich pojďme ještě více zorientovat.

Strom nebo keř

První rozdíl mezi kdouloní (Cydonia oblonga) a kdoulovcem(Chaenomeles) je ve tvaru dřeviny. Kdouloň se nejčastěji pěstuje jako menší strom srozložitou korunou, velmi oblíbený především vjižní Evropě. Vnašich končinách se dříve hojně vysazoval do klášterních a zámeckých zahrad. Stromek je dosti citlivý na mráz, proto se nejvíce pěstuje na jižní Moravě a vPolabské nížině.

Kdoulovec se u nás hojně pěstuje ve veřejné zeleni. Je to trnitý, okrasný keř slesklými listy, který můžete využít jako součást živého plotu. Je sice mrazuvzdorný, ale nejlépe se mu daří vnižších až středních polohách a měl by být chráněný před větrem.

Květy si určitě nespletete

Kdouloň vykvétá později na jaře a její bílé nebo narůžovělé květy jsou trochu podobné jabloním. Kdouloně nejčastěji kvetou až na koncích výhonů.

Kdoulovec vykvétá velmi brzy na jaře, ve stejné době, jako vykvétají zlatice. Květy mají nejčastěji lososově růžovooranžovou barvu, ale občas jsou i červené, růžové nebo bílé. Květy pokrývají větve keře téměř po celé délce.

Podobné i rozdílné plody

Plody kdouloně, zvané kdoule, mají tvar podobný hruškám nebo jablkům. Plody jsou lehce ochmýřené malvice spronikavou vůní. Dužina je žlutá a tvrdá, ale vsyrovém stavu chutná hodně trpce, a proto vyžaduje tepelnou úpravu. Plody se sklízejí vříjnu nebo až vlistopadu, ale před prvními mrazy. Zpracovávají se na kompoty, marmelády i pálenky.

Plody kdoulovce jsou mnohem menší, asi 5 cm velké kulaté malvice podobné jablkům. Silně voní, proto se mohou vkládat do skříně sprádlem, které krásně provoní. Sklízejí se až po přemrznutí, a dokonce jsou i jedlé, ale většinou se pouze přidávají do marmelád kjinému ovoci, protože jsou velmi kyselé až trpké. Nejčastěji se využívají při tvorbě podzimních dekorací.

Další články o podzimních plodech:


Přečtěte si také