Detaily Okamurova domu: Každá místnost má jinak vysokou podlahu, říká bratr

Politik Tomio Okamura (51) si na Praze 6 nechal postavit velmi netradiční dům. Mezi lety 2018 až 2021 v Břevnově vyrostla opravdu extravagantní kruhová cihlová vila, které se říká Takešiho hrad. Původně měl dům navrhnout architekt Osamu Okamura, bratr politika, nakonec se ale práce ujal věhlasný švýcarský architekt Christian Kerez. Ten měl absolutní volnost, a tak vzniklo něco výjimečného, i když kontroverzního. Dům má své příznivce i odpůrce.

Dům Tomia Okamury je architektonicky atypický

V pražském Břevnově, v těsné blízkosti Müllerovy vily od klasika moderní architektury Adolfa Loose, vytvořil architekt Christian Kerez netypický dům, který byl navržen jako „jasný příklad tradičního, téměř archaického způsobu výstavby cihlových ‚kruhů‘“píše se na webu Designboom.

Světoznámý architekt Christian Kerez zdůraznil, že sloučení samostatných místností do navazujících prostorů v domě působí nově a radikálně. Všechny prostory v rámci jednoho bytu jsou vzájemně otevřené, jejich výměra se pohybuje mezi 90 a 110 metry čtverečními. Jak vysvětluje Christian Kerez, různé velikosti překrývajících se kruhových místností vytvářejí nepředvídatelné změny a pohyb podobný labyrintu. Tolik o svém díle sám architekt.

NENECHTE SI UJÍT: Jak bydlí Tomio Okamura? Fotograf zveřejnil první snímky interiéru jeho kontroverzního domu

V celocihlové vile jsou tři samostatné byty s celkovou plochou 431 metrů čtverečních. Uvnitř atypické nemovitosti je osm ložnic, šest pracoven, pět toalet, tři koupelny, tři kuchyně, tři jídelny a šest obývacích pokojů. Unikátní vila disponuje garážovým stáním pro pět aut.

Jak dům vypadá, je ke zhlédnutí i na sociálních sítích:

Původně měl stavbu navrhnout Osamu Okamura

U projektu netradičního domu byl od počátku Tomiův bratr Osamu Okamura, který je sám architekt. Původně měl stavbu navrhnout on, ale neměl na to dostatek času. "„avrhl jsem, že pokud to nemohu kreslit já, pojďme tedy vybrat nejlepšího architekta na světě, a bratr řekl ano," připomněl Osamu Okamura v pořadu eXtra Host počátky stavby. „Bratr chtěl, aby vzniklo něco výjimečného. A protože ví, že se zabývám špičkovou architekturou, dal jak mně ve výběru, tak architektovi Christianu Kerezovi zcela volnou ruku, což je naprosto nebývalé. A byl to také jeden z důvodů, proč na to architekt kývl. On jinak projekty odmítá," vysvětlil.

Unikátní interiér: podlahy mají různé výšky

Podle Osumu Okamury je to dobrá vizitka pro Česko a pro Prahu, že v našem prostředí mohou vznikat unikátní stavby. „Sám architekt říkal, že kdyby bratr tu stavbu nepotřeboval, že ji od něj odkoupí, že je to jeho nejlepší stavba."

Kouzlo domu prý nejde přenést přes fotografie

To, co je na tom domě komplikované, se odehrává uvnitř. „Je to velmi těžké zprostředkovat, protože ty prostory mají různé výšky a navazují na sebe neopakovatelným způsobem. I podlahy mají různé výšky. Průchod domem je tím základním zážitkem, což nelze vyfotit, protože na fotkách vidíte zakřivenou stěnu a nevidíte strop ani podlahu," popsal interiér vily architekt.

Posměšky nejsou na místě

Osamu si všímá kontroverze, která je okolo vily: „Je to stavba, která rozproudila velkou diskuzi. Posměšné komentáře byly z řad neodborné veřejnosti, zatímco odborníci stavbu publikovali v nejlepších časopisech většinou na obálce. Myslím si, že žádná česká stavba za posledních třicet let něčeho takového nedosáhla," řekl Osamu Okamura.

Jak jsme psali na našem webu, dům, kterému se též přezdívá Takešiho hrad, splňuje všechny povinné předpisy pro výstavbu v Praze 6. Někteří kritici stavby zdůrazňují, že do relativně klidné lokality se vysoká stavba nehodí a nikdy hodit nebude. Ale to ať už každý posoudí sám.

Zdroje: extra.czdesignboom.com, en.wikipedia.org


Přečtěte si také