reklama

návrat zpět

Vyhledávání

Co hledáte?
Smazat

reklama

Před a po: Podívejte se, jak hravý dům vykouzlili z této ruiny. Interiér je překvapivě moderní

zidkovm , Vydáno: 03.12.2016
Klín skýtá jedinečné možnosti využití interiéru. Ve špici je toaleta, schodiště i parádní veranda
Autor: Nic Granleese Klín skýtá jedinečné možnosti využití interiéru. Ve špici je toaleta, schodiště i parádní veranda
„Acute House“ v Melbourne není novostavba, nýbrž přerod sešlého domku na kompaktní rodinný dům 21. století. Autoři si ovšem museli poradit se záludným útlým pozemkem ve tvaru ostrého trojúhelníku.

reklama

Výzvu k tvořivosti kromě atypického půdorysu formovala i nutnost respektovat okolní viktoriánskou zástavbu. Uvedené okolnosti přivedly architekty k nápadu rozšířit stávající notně sešlý a neobyvatelný viktoriánský domek – který ale milovali jak místní obyvatelé, tak i jeho majitelé – o ostrý klín, jímž kompletně vyplnili zbytek pozemku.

Nový život starého domu

Architektka Fooi-Ling Khoo z australského ateliéru OOF! Architecture se snažila zachovat opršelý vzhled původního domu, přičemž díly z rozebraných přístaveb znovu uplatnila i u nově zbudované klínové části domu. Na místní tradiční architekturu tedy odkazují i takové drobnosti jako zachráněná dveřní kování, mřížky větráků nebo opršelá čísla ulic. Stavitelé je opatrně demontovali a zacházeli s nimi jako s křehkými muzejními exponáty, které následně instalovali na jejich původní místa, tentokrát ovšem v domě reprezentujícím moderní architekturu. Staré fošny tak v kontrastu s novým matně lakovaným hliníkovým pláštěm vyniká dvojnásob. „Starý dům tak novým způsobem ožil,“ uvádějí autoři projektu.

Viktoriánský domek s klínovou přístavbou v Melbourne
Autor: Nic Granleese Viktoriánský domek s klínovou přístavbou v Melbourne

Virtuální zahrada

Samotní majitelé domu touto zásadní přestavbou získali mnoho prostoru. „Základní prostorové potřeby rodinného domu jsme pokrývali v místech, kde to jen geometrie pozemku umožnila,“ charakterizují svůj přístup architekti. Jednotlivé prostory se nacházejí v rozdělených podlažích volně přiléhajících k prostoru schodišťové šachty. Toto uspořádání pomohlo zabezpečit soukromí v jednotlivých částech bez nutnosti zabírat prostor příčkami, dveřmi nebo chodbami.

Pletivo místo zábradlí opticky zvětšuje prostor
Autor: Nic Granleese Pletivo místo zábradlí opticky zvětšuje prostor

Tím, že dům ve své nové podobě zabírá sto procent útlého pozemku, logicky nezbyl prostor pro zahradu. Autoři se tento handicap pokusili zmírnit podobou interiéru. Zelený koberec irské značky Tretford z kozí vlny na schodech připomíná trávník a život dovnitř vnášejí i zavěšené rostliny nebo akvárium uprostřed domu. V tomto ohledu plní důležitou funkci také výhled okny na celou výšku patra, která jsou k dispozici v každé z místností.

Foto: Nic Granleese

(dah)

Mohlo by vás zajímat:

Freedomek na první pohled ani nevypadá jako mobilní příbytek

Dřevěný mobilní dům od brněnských architektů nabízí čistý styl a plochu bytu 2+kk

Prostor hraje barvami

Díky rekonstrukci vznikl z bytu 3+kk hravý prostor plný barev a světla

Na salon s pracovnou navazuje kuchyně s jídelnou

Inspirace: Projděte si zdařilou rekonstrukci bytu v Opavě

Článek je zařazen v: kuchyně , dům , totální rekonstrukce , ruina

reklama

Přečtěte si také