Ptačí krmítka udržujte v čistotě. Zabráníte tak šíření nebezpečné choroby

Přikrmování ptáků patří v našich krajích mezi velmi rozšířené a chvályhodné aktivity, ale vše má svá pravidla. Krmítka znečištěná ptačím trusem a zbytky potravy se mohou stát pro ptáky i nebezpečným zdrojem nákazy. V posledních letech se u nás šíří ptačí nemoc, zvaná trichomonóza. Na člověka sice není přenosná, ale pro ptáky je smrtící.

Důležitá je prevence, tedy čistota krmítek

Původce choroby, zvané trichomonóza, je prvok bičenka drůbeží (Trichomonas gallinae). Bičence se daří především ve vlhku, proto je důležité ptačí krmítka čas od času důkladně umýt a vysušit. Z toho důvodu se doporučují raději krmítka z omyvatelného plastu než sice mnohem krásnější, ale hůře udržovatelná krmítka dřevěná. Nejlepší jsou pak plastová či kovová závěsná krmítka, ve kterých je odděleno krmivo od strávníků a ptáci tak nemohou potravu znečišťovat svým trusem a slinami.

Jak poznáte ptáka, napadeného trichomonózou

Nemoc napadá především pěnkavovité ptáky, tedy pěnkavy, čížky, stehlíky a nejčastěji zvonky, ale i další druhy ptáků. Právě z tohoto důvodu byl zvonek vyhlášen Ptákem roku 2022, aby se veřejnost upozornila na nebezpečnou chorobu, jejímuž šíření můžeme všichni účinně bránit.

Choroba se přenáší slinami na zbytcích potravy i kontaminovanou vodou.

Pták nemocný trichomonózou je načepýřený, netečný, má mokré a špinavé peří okolo zobáku a těžko polyká, protože choroba způsobuje zánět jícnu.

Jak se zachovat při výskytu choroby ve vašem okolí

  • Pokud uvidíte podivně načepýřeného ptáčka na vašem krmítku nebo dokonce najdete ptáčka uhynulého, je důležité okamžité odstranění krmítka, jeho vyčištění, dezinfekce savem a důkladné vyschnutí.
  • Znovu můžete krmítko umístit a naplnit potravou asi za 14 dní.
  • Výskyt choroby můžete i nahlásit do formuláře, který najdete na internetu na adrese www.birdlife.cz/choroby.

Sdílejte článek

Přečtěte si také