reklama

návrat zpět

Vyhledávání

Co hledáte?
Smazat

reklama

Jak pěstovat špenát? Pochutnejte si na křehkých listech a upečte slaný koláč

ŠPENÁT: Vypěstujte si křehké zelené lístky a objevte jejich kouzlo
Autor: istock.com ŠPENÁT: Vypěstujte si křehké zelené lístky a objevte jejich kouzlo
Špenát je listová zelenina buď milovaná, nebo nenáviděná. Ale máme-li na zahrádce jen trochu místa - a dobře roste i v truhlících na balkoně - měli bychom si alespoň několik semínek špenátu zasít. Vlastní úroda svěže zelených křehkých lístků nám totiž poskytne mnohem víc než pouze ono pověstné železo. Jak pěstovat listový špenát a jak si na něm pochutnat?

reklama

Špenát setý (Spinacia oleracea) je králem listové zeleniny, co se pozitivního vlivu na lidské zdraví týká. Najdeme v něm velké množství vitaminů C, D, E a A, betakartotenu, biotinu, niacinu, špenát vykazuje vysoké hodnoty kyseliny listové, vlákniny a k tomu ještě navíc zástup minerálů jako draslík, měď, vápník, hořčík či sodík. Proto posiluje imunitu, zpevňuje kosti a zuby, podporuje činnost srdce, pomáhá při trávení, snižování krevního tlaku, zlepšuje náladu nebo zahání únavu. Špenát také odvodňuje a pomáhá tělu zbavovat škodlivých toxinů.

Špenát setý (Spinacia oleracea ) je nekorunovaným králem listové zeleniny
Autor: istock.com Špenát setý (Spinacia oleracea ) je nekorunovaným králem listové zeleniny

7 pravidel pěstování špenátu

  1. Špenát setý bude dobře prospívat ve výživných hlinitopísčitých půdách s pH 6 – 7,5, které ale dostatečně zadržují vodu. Špenát nesnáší kyselé půdy. Čím lepší půda bude, tím budou i listy špenátu větší, dužnatější, jemnější a chutnější. Před výsevem přihnojíme záhonek zralým kompostem.
  2. Špenát se dobře snáší s takřka každou zeleninou, můžeme ho využít jako meziplodinu s mrkví nebo cibulí. Jenom s červenou řepou se nemá rád a její blízkost mu neprospívá.
  3. Špenát vyséváme přímo na záhon nebo do nádoby na jaře od konce března do zhruba konce dubna, chceme-li sklízet listy v létě. Podzimní špenát si zajistíme výsevem pak polovině srpna. Pro přezimování a ranou jarní sklizeň vyséváme vhodné odrůdy špenátu v září (už ne do nádob).
  4. Při letním výsevu špenátu využijeme záhon po rané zelenině, který je v polostínu, nebo ho musíme přistínit, abychom zamezili rychlému vysychání půdy, což klíčícím semínkům špenátu nesvědčí. 
  5. Osivo špenátu vyséváme do řádků 15 až 20 cm vzdálených, v řádku optimálně 1 cm od sebe a zhruba 0,5 cm hluboko. Mírně přihrneme zeminou a pak pravidelně zaléváme. Záhon udržujeme po dobu klíčení rovnoměrně vlhký. Vzhledem ke krátkému vegetačnímu období a mělkému kořenovému systému má špenát vysoké nároky na vodu.
  6. Během vegetace špenátový porost pravidelně odplevelujeme. Během okopávání postupujeme opatrně, špenát má totiž kořeny rozmístěny mělce pod povrchem půdy, tak abychom neporušili kořenovou soustavu rostliny. Plevel ale musí pryč, protože obírá rychle rostoucí rostliny o živiny a vláhu.
  7. Špenát sklízíme 45 až 65 dní od výsevu podle odrůdy. Listy se sklízí dříve, než začne špenát kvést, což je zhruba v době, kdy má vyvinuto minimálně šest listů. Sklízí se seřezáním zelených listů asi 2 cm nad zemí.
Špenát se dobře snáší s takřka každou zeleninou, hlavně s cibulí a mrkví
Autor: istock.com Špenát se dobře snáší s takřka každou zeleninou, hlavně s cibulí a mrkví

Co asi děláme špatně, že nám špenát chřadne

Špenát pomalu roste: Protože špenát potřebuje bohatou zálivku, na delší nedostatek vláhy rychle reaguje zpomalením růstu, tvorbou menšího počtu listů - a taky předčasným vybíháním do květu. Proto špenát nesmíme zapomenout podle aktuálního počasí přiměřeně zalévat.

Špenát rychle vybíhá do květu: To je pro špenát typické. Listový špenát je chladnomilná zelenina krátkého dne a vysoké teploty a dlouhý den způsobují vybíhání rostlin do květu. Když špenát vykvete,  ztratí chut a hlavně křehkost. Takže jakmile se výrazněji oteplí, raději ho sklidíme. 

Špenát má deformované listy se žlutými skvrnami: Rostlina může být napadená špenátovou plísní, za níž stojí houba Perenospora spinaciae. Na vrchní straně listů jsou žluté skvrny a zespodu jsou pokryté šedavým povlakem. Napadené listy jsou hořké a není možné je jíst, proto rostliny ze záhonu odstraníme a zlikvidujeme. Většinou se objevuje při vlhkém a teplém počasí. Prevencí je nepřehnojovat a udržovat větší vzdálenost mezi rostlinami. Jako  prevence houbových chorob se používá odvar z přesličky rolní. Asi 60 g sušené byliny macerujeme 1-2 dny v 5 l vody. Pak 25 minut povaříme, scedíme a necháme vychladnout. Odvarem zředěným v poměru 1:5 pravidelně postřikujeme.

Listový špenát v kuchyni

Listy špenátu si můžeme dopřát syrové, tepelně zpracovat nebo je zmrazit. Je dobré vědět, že tepelnou úpravou špenát ztrácí část příznivých účinků pro zdraví. Čerstvé lístky špenátu v lednici nedáváme do blízkosti jablek, melounu nebo rajčat – etylén, který tyto plodiny uvolňují, způsobuje jejich žloutnutí. Mnohem déle špenátové listy uchováme, když je posekané zamrazíme. Mladý špenát je výborným základem salátů. Protože má neutrální chuť, dobře se kombinuje s vejci, skvěle chutná v polévkách, rizotech, těstovinách, závinech a omeletách; pizzy a slané koláče se něj neobejdou. U nás je špenát tradiční příloha k masu a knedlíkům.

Špenát setý (Spinacia oleracea) je vynikající jako náplň slaných koláčů
Autor: archiv Receptyschuti Špenát setý (Spinacia oleracea) je vynikající jako náplň slaných koláčů

Doporučené odrůdy pro pěstování listového špenátu

Lorelay

Tmavolistý špenát se středně velkými polovzpřímenými listy je vhodný k jarním i podzimním výsevům. Dobře přezimuje. Na jaře se vysévá v březnu až dubnu a sklízí se v červnu. Pro sklizeň v dubnu až květnu následujícího roku vyséváme v září.

Clarinet F1

Vysoce výnosná pozdní hybridní odrůda se středně zelenými, mírně bublinatými listy je rezistentní k  plísni špenátové a k vybíhání do květu. Tyto vlastnosti ji řadí k velmi úspěšným plodinám pro letní a podzimní pěstování.

Špenát setý (Spinacia oleracea): vysoce výnosná pozdní hybridní odrůda  CLARINET F1
Autor: archiv Semo Špenát setý (Spinacia oleracea): vysoce výnosná pozdní hybridní odrůda CLARINET F1

Winterriesen

Odrůda špenátu s velkým, silným olistěním. Listy jsou pravidelně uspořádané v růžici středně zelené barvy. Chuť je obzvlášť aromatická, proto je ideální pro kuchyňskou úpravu v syrovém stavu. Je vhodný pro jarní i podzimní výsev.

Trumpet F1

Výnosná hybridní odrůda, tvořící mohutné růžice tmavozelených listů. Odrůda je rezistentní k plísni špenátové. Má velmi dobrou odolnost proti vymrzání.

Špenát setý (Spinacia oleracea): odrůda je rezistentní k plísni špenátové TRUMPET F1
Autor: archiv Semo Špenát setý (Spinacia oleracea): odrůda je rezistentní k plísni špenátové TRUMPET F1

Prima tip: Novozélandský špenát

Novozélandský špenát – čtyřboč (Tetragonia expansa) je listová zelenina, jejíž český název je odvozen od čtyřbokého tvaru plodu. Tvoří rozložitě rostoucí keříky se špičatými šípovitými listy. Doporučuje se pěstovat z předpěstovaných sazenic. Osivo je vhodné před výsevem namočit do vlažné vody, aby nabobtnalo a urychlilo se tak vzcházení. Rostliny jsou teplomilné a vlhkomilné. Vyséváme ho počátkem dubna do sadbovačů. Na venkovní záhon sazenice vysazujeme až v květnu, kdy pomine nebezpečí pozdních mrazíků. Čtyřboč používáme jako špenát, sklízíme však v letním období s vysokými teplotami, kdy obyčejný špenát vybíhá do květu. Předností novozélandského špenátu je výnos zelené hmoty a také minimální odpad při zpracování.

Novozélandský špenát – čtyřboč (Tetragonia expansa)
Autor: istock.com Novozélandský špenát – čtyřboč (Tetragonia expansa)
Článek je zařazen v: listový špenát , špenát pěstování , špenát a zdraví , špenát recepty , špenát odrůdy , Novozélandský špenát – čtyřboč (Tetragonia expansa) , špenát vybíhá do květu , špenát pomalu roste , deformované listy špenátu

reklama

Přečtěte si také