reklama

návrat zpět

Vyhledávání

Co hledáte?
Smazat

reklama

LEDOVÝ SALÁT: Jak ho pěstovat a pochutnávat si na šťavnatých listech od jara do zimy

LEDOVÝ SALÁT: Jak pěstovat šťavnaté listy a pochutnávat si na nich od jara do zimy
Autor: istock.com LEDOVÝ SALÁT: Jak pěstovat šťavnaté listy a pochutnávat si na nich od jara do zimy
Ledový salát vypadá skoro jako hlávkový, má ale tužší a šťavnatější listy, které drží více u sebe, a tak připomíná zelí. Byl vyšlechtěn až koncem 19. století v Kalifornii a ledový se mu říká proto, že na první pohled působí jako zkřehlý mrazem. Na zahradě se dá pěstovat praktický celý rok. A přestože má salát pověst první jarní zeleniny, věřte, že i na podzim jsou čerstvě sklizené křupavé hlávky stejně lákavé, ne-li ještě víc. Ledový salát je díky spoustě vlákniny a minimu kalorií oblíbenou potravinou při očistných kúrách a redukčních dietách. A taky pomáhá rychle usnout a tvrdě spát, zmírňuje stres a napětí. Poradíme vám, jak ledový pěstovat na jaře i v létě, jaké odrůdy si vybrat a máme pro vás i několik skvělých receptů.

reklama

Ledový salát obsahuje vitaminy A, C, E, K a vitaminy skupiny B včetně kyseliny listové, dále pak vitamíny C, E a K . Z dalších látek v něm najdeme vápník, železo, hořčík, sodík draslík,  thiamin, riboflavin, niacin. Díky lactucinu působí ledový salát jako mírné sedativum - uklidňuje nervy, zmírňuje stres a přivolává spánek. Dále je ledový salát vhodný při detoxikačních  kúrách a  redukčních dietách, jelikož díky vysokému obsahu vlákniny snadno a rychle zasytí, a přitom dodá jen velmi málo kalorií. V neposlední řadě funguje jeho pravidelná konzumace jako prevence problémů s pamětí. Mezi jeho zdravotní benefity patří snižování hladiny cholesterolu a zlepšení trávení (zejména pomáhá při zácpě). Pomáhá v prevenci močových, ledvinových a žlučových kamenů.

LEDOVÝ SALÁT má poměrně velkou a tvrdou hlávku, která připomíná zelí
Autor: Jan Prášil LEDOVÝ SALÁT má poměrně velkou a tvrdou hlávku, která připomíná zelí

10 pravidel pěstování ledového salátu

  1. Ledový salát má poměrně velkou a tvrdou hlávku, která připomíná zelí. Okrouhlé, hustě rostlé listy leží těsně na sobě a jsou velmi křehké. Okrajové listy jsou zelenější, směrem ke středu hlávky jsou světlejší a ještě více křehké.
  2. Salát můžeme pěstovat celou sezonu. Na jaře pro letní sklizeň spíše vysazujeme už předpěstovanou sadbu, pro podzimní sklizeň naopak spíše vyséváme semínka přímo na záhon od poloviny července až do poloviny srpna. Vegetační doba je 70 – 95 dní podle odrůdy, tedy v průměru asi 3 měsíce.
  3. Ledový salát vyžaduje úrodnou, kvalitní,  hlinitopísčitou, dostatečně vzdušnou a propustnou půdu, schopnou dobře zadržovat vodu. Salát je náročný nejen na vláhu, ale také na zásobování živinami. Hnojíme kopřivovou jíchou nebo můžeme použít 5 l vyzrálého kompostu na m2 plochy záhonu.
  4. Místo pro výsev či výsadbu ledového salátu volíme slunné a vzdušné, salátu nevadí ani průvan. Za horkého počasí mu bude vyhovovat mírné zastínění.
  5. Salát ledový pěstujeme na stejném místě za dva a více let. Nevhodné je střídání se špenátem. Saláty bývají oblíbenou pochoutkou slimáků a plzáků, proto se kromě různých pastí a jiné ochrany vyplatí pěstovat v blízkosti ledového salátu tymián, lichořeřišnici, kopr, šalvěj, měsíček, kostival, petrželku nebo pažitku, tyhle aromatické bylinky odrazují slimáky od hostiny. Salátu to svědčí vedle mrkve, výhodné je společenství na záhonu vedle pnoucích fazolí nebo okurek pěstovaných tzv. vertiko systémem.
  6. Brzy na jaře vyséváme semínka 8 až 12 týdnů před předpokládaným termínem výsadby (čím kratší den, tím delší doba předpěstování) do vlhkých výsevních substrátů do hloubky 0,5 až 1 cm. Předpěstované sazeničky vysazujeme při 4 – 6 pravých listech mělce na záhon tak, abychom nezahrnuli srdéčko rostliny. Velkohlávkové ledové saláty vysazujeme mělce do sponů 35 x 35 cm.
  7. Když sklidíme ranou zeleninu, můžeme každou volnou plochu využít na výsev salátu. Při letním výsevu ledového salátu přímo na záhon vyséváme semena mělce do řádků nebo po špetkách ve sponu 25 x 25 až 30 x 30 cm a rostliny po vzejití vyjednotíme. Salát hustě vysetý protrháme a sazeničky vysadíme na jiné místo na zahrádce.
  8. Hlavně na jaře se využívá netkaná textilie, protože se pod ní utváří příznivé mikroklima pro rychlý růst. Tuhle užitečnou funkci plní i v létě, kdy ochrání rostlinky před nočním chladem a střídáním teplot. Už v září se mohou vyskytnout i první přízemní mrazíky a je důležité, aby je ledový salát přečkal bez úhony.
  9. Po letním výsevu udržujeme místa, kde jsme zaseli semínka ledového salátu stále vlhká, aby ostré slunce mladé vzcházející rostlinky nespálilo. Semínka salátu rychle vyklíčí. Až do tvorby hlávek zaléváme pravidelně, ale přiměřeně, aby ke kořenům mohl vzduch. Během tvorby hlávek zaléváme vydatně v delších časových odstupech podle aktuálního počasí.
  10. Když jsou hlávky dostatečně velké, sklízíme je. Pokud u ledového salátu neporušíme listové srdíčko, rostlina znovu obroste novými listy a dá se tak sklízet několikrát. Po sklizni v neporušeném stavu vydrží ledový salát lednici 1 až 2 týdny.
LEDOVÝ SALÁT během tvorby hlávek zaléváme vydatně v delších časových odstupech podle aktuálního počasí
Autor: istock.com LEDOVÝ SALÁT během tvorby hlávek zaléváme vydatně v delších časových odstupech podle aktuálního počasí

Co asi děláme špatně, že nám ledový salát chřadne

Skvrny na listech

Plíseň salátová (Bremia lactucae) napadá salát během celého vegetačního období. Zpočátku se projevuje na spodních listech žlutozelenými skvrnami , které rychle žloutnou, za sucha hnědnou a za vlhka probíhá hnilobnýrozklad.  Na spodní straně listů se tvoří bílý povlak. Onemocnění se šíří od okrajů směrem ke středu hlávky. Nakonec salát hyne. Prevencí je správný režiím zavlažování - aby hlávky podehnívaly a nebyly napadeny plísní salátovou, musí co nejrychleji oschnout, včetně okolní zeminy, a proto zaléváme zásadně ráno či v brzkých dopoledních hodinách. Pomáhá odvar z pelyňku pravého. Sušenou bylinu (kolem 5 g) zalijte 1 litrem, přivedeme k varu a vaříme zhruba 40 minut. Necháme vychladnou, scedíme a zředíme s vodou v poměru v poměru 1 : 3 – 4. Přelijeme do rozprašovače a aplikujeme několik dní po sobě na napadenou část rostliny.

LEDOVÝ SALÁT je oblíbenou pochoutkou slimáků a plzáků, tak ho před nimi musíme chránit
Autor: istock.com LEDOVÝ SALÁT je oblíbenou pochoutkou slimáků a plzáků, tak ho před nimi musíme chránit

Ledový salát v kuchyni

Ledový salát konzumujeme nejvíce a nejlépe čerstvý. Chuť čerstvého ledového salátu je příjemně nasládlá, listy jsou křupavé a šťavnaté. Skvěle se hodí jako základ salátů i teplých zeleninových směsí, je vyhledávanou ingrediecí do burgerů, sendvičů a wrapů. Vynikne s kuřecím masem, výborný je také v kombinaci s lososem či tuňákem. Jeho použití jako obloha k jídlu je rovněž skvělou volbou. Ledový salát můžeme dát i do polévky, ale až těsně před podáváním, pokud chceme, aby zůstal křupavý. Ledový salát je výborný do smoothie.

LEDOVÝ SALÁT se hodí do salátových směsí, burgerů, sendvičů a wrapů
Autor: istock.com LEDOVÝ SALÁT se hodí do salátových směsí, burgerů, sendvičů a wrapů

Doporučené odrůdy ledového salátu

Velmi raný ledový salát Miniko

Malá tvoří menší, ale velmi pevné kompaktní hlávky s malými manžetovými listy, má vynikající chuť a je extrémně odolný proti vybíhání. Jakmile se začnou tvořit hlávky, doporučuje se jeho méně časté, ale vydatné ranní zalévání, abychom předešli jejich vnitřnímu zahnívání. Okrajové listy jsou výrazně zelené, hustě vroubkované.

LEDOVÝ SALÁT:  velmi raná odrůda Miniko
Autor: Jan Prášil LEDOVÝ SALÁT: velmi raná odrůda Miniko

Velmi raná odrůda Ledano

Odrůda vhodná pro jarní a podzimní pěstování, výsev semen od března do srpna. Listy jsou křehké a pro lehce nažloutlé a jemně bublinaté, hlávka je větší než u odrůdy Miniko.

Poloraný ledový salát Medimo

Odrůda velkými hlávkami kulovitého až oválně kulovitého tvaru se středním manžetovým listem. Hlávky odolné vůči přehřívání a zahnívání, ideální pro pěstování v letním období pro podzimní sklizeň.

LEDOVÝ SALÁT: poloraná odrůda Medimo
Autor: archiv Semo LEDOVÝ SALÁT: poloraná odrůda Medimo

Polopozdní ledový salát Maximo

Salát s velkými manžetovými listy a mohutnými hlávkami volnější skladby, které se po uříznutí snadno rozebírají na jednotlivé listy. Listy jsou matně zelené barvy, téměř bez vroubkování. Vyžaduje spon minimálně 30 × 30 cm a dostatek vláhy,

Letní polní ledový salát Pražan

Hlávka je kulovitá až ploše kulovitá, dobře uzavřená, hustá, se žlutozelenými lesklými krycími listy. Hlávka je kulovitá až ploše kulovitá, dobře uzavřená, hustá, se žlutozelenými lesklými krycími listy, křehká a šťavnatá o hmotnosti 500 – 1000 g. Je vhodný k výsevu od března do května, ke sklizni od července do září. Snáší letní sušší podmínky.

Článek je zařazen v: ledový salát , salát ledový pěstování , ledový salát odrůdy , ledový salát a zdraví , ledový salát recepty

reklama

Přečtěte si také