Fotogalerie

23. července 2022 12:30

redakce Prima Living

Už nechceme být zavření doma, rozhodli se. Pár bydlí v dodávce a cestuje po světě

Covidová pandemie je přiměla ke změně životního stylu. Mladý pár – fotografka Adele a kameraman Thorin – těžce snášel lockdowny s nemožností cestovat nebo vůbec někam chodit. Jakmile to bylo možné, rozhodli se, že už nebudou žít ve svém cihlovém domku, ale v dodávce, kterou za dva týdny předělali na bydlení a cestování.

V domovské Británii vedli pohodlný život, ale došlo jim, že to pro ně zatím možná není to pravé. Zvláště Adele Dingles, která trpí ADHD, těžce snášela pandemická omezení, a proto zvažovala, co s tím. S Thorinem se naštěstí shodli a rozhodli se pro bydlení na cestách, které se navíc dá docela dobře skloubit s jejich profesemi.

Ona pracuje jako fotografka zaměřená na svatby a snímky novorozenců, Thorin Toz svatby natáčí na video. Oběma je šestadvacet a před časem se vzdali bydlení v cihlovém domku na Isle of Wight ve prospěch minimalistického života na cestách, jehož svobodnost si zatím oba pochvalují.

Dvanáct let starý van si koupili za sedm tisíc liber, což je v přepočtu asi dvě stě tisíc korun, dalších třináct tisíc liber (375 tisíc korun) utratili za jeho předělání, přičemž hlavní práce jim zabraly pouhé dva týdny. Energii získávají mimo jiné pomocí solárních baterií na střeše.

Dosud urazili přes třicet tisíc kilometrů – navštívili Francii, Španělsko, Švýcarsko, Itálii, Belgii a Lucembursko. Momentálně jsou na chvíli zpět ve Velké Británii, kde oba fotí a natáčejí. Nějaké zakázky získali i na svých cestách – například velkou svatbu v červnu v Monaku, díky čemuž mohou průběžně financovat svůj život.

Jakmile splní své momentální pracovní zakázky na ostrovech, vydají se zase na cesty. V následujících devíti měsících mají v plánu vydat se do Španělska, Portugalska, Francie, Řecka, Albánie, Bulharska, Turecka a na Kanárské ostrovy.

Adele je životem na cestách nadšená, protože kvůli svému ADHD trpěla během lockdownů výkyvy nálad, k nimž se přidávaly obavy z budoucnosti a z toho, že už nikdy nebude lépe. Něco jí v životě chybělo, i když neměla úplně jasnou představu, co to  je. Zároveň věděla, že chce cestovat a už nechce trávit všechen čas na malém ostrově, kde vyrostla.

Isle of Wight nemá na délku ani čtyřicet kilometrů a to Adele přišlo poněkud omezující, ačkoli to část ostrovanů považuje za pěknou dálku.

Samozřejmě, cesty se neobejdou bez komplikací – nepříjemným zážitkem byly zažívací potíže z vody, kterou pili v Itálii a která zřejmě nebyla pitná, a to si od té doby dávají skutečně pozor.

I když dodávku kompletně předělali za dva týdny, je potřeba ji průběžně udržovat a to stojí čas i peníze. Ukázalo se například, že střešní okna zrovna moc netěsní nebo že je potřeba zabezpečit zásuvky, aby se neotevíraly za jízdy.

Jak snadné je vybít autobaterii

Jednou se jim také podařilo nešťastnou náhodou vybít autobaterii, když nechali celou noc svítit světla a jako na potvoru se to stalo na odlehlé horské cestě. Ale pomohl jim hned druhý člověk, kterého o to požádali.

Na druhou stranu, když svítí slunce, mohou díky solárním bateriím používat fén i další elektrospotřebiče. Vaří na jednoduchém kempingovém vařiči, k němuž se dají malé náhradní plynové bomby koupit kdekoli v Evropě. Další větší investicí bude sprchový kout přímo v dodávce, zatímco jsou odkázáni třeba na umývárny u bazénů a to je přece jen omezující.

Každopádně svého rozhodnutí vůbec nelitují - představují si, že by mohli vždy třičtvrtě roku cestovat a pak být tři měsíce v Británii.

Zdroj: Profimedia.cz, https://www.magazinefeatures.co.za/event/en/1/1759764


Přečtěte si také