Modrý kosateček je jeden z prvních poslů jara. Když ho v říjnu zasadíte, už koncem února rozkvete

Něžný kosatec síťkovaný neboli kosateček je jeden z prvních poslů jara. Drobná jarní cibulovina vynikne v trávníku a ve skalce, hodí se do truhlíků. Když kosateček teď na podzim zasadíte, už koncem února se můžete těšit z jeho něžných květů.

Kosatec síťkovaný (Iris reticulata) neboli kosateček je drobná suchomilná cibulovina pocházející z Kavkazu a přilehlých oblastí. Vykvétá mezi prvními květinami na jaře, podle počasí kvete od konce února až do dubna. Rostlina bývá vysoká maximálně 20 cm a vytváří úzké listy, které vyrůstají současně s květy či o něco málo dříve. Kromě typických odstínů modré barvy mohou kosatečky rozkvétat i fialovými, purpurovými či nachovými květy se žlutými skvrnami uvnitř každého okvětního plátku.

Kam zasadit kosateček

Drobné kosatce se uplatní zejména ve skalkách, vyniknou v trávníku, trvalkovém záhonu nebo ve vřesovišti. Spolu s dalšími drobnými cibulovinami jsou vhodné pro pěstování v okrasných nádobách na balkoně nebo okenním parapetu. Koupit se dají rychlené v květináči.

  • Cibulky zůstávají v zemi po několik let, proto je důležité vybrat kosatcům síťkovaným správné místo. Milují teplé a výhřevné půdy, hodí se na slunečné i polostinné stanoviště do skalek, na suché zídky k cestičkám a k domům, daří se jim také v nádobách.
  • Rostliny nesnášejí přemokření. Cibulky kosatečku nesázejte na místech, kde se shromažďuje dešťová voda. Kdyby cibulky zůstaly příliš dlouho ve vodě, mohlo by se stát, že by se nedostatkem kyslíku „utopily“.

PŘEČTĚTE SI TAKY: Tulipánům či mečíkům běžně říkáme cibuloviny, ale není to přesné. Návod, jak se v nich vyznat

Kdy zasadit kosatce

Cibulky kosatce síťkovaného jsou 2–3 cm velké a mají slámově žlutou slupkou s výrazným síťkováním. Vysazují se do země na podzim, nejčastěji v říjnu. Kosatec síťkovaný je mrazuvzdorný, ale doporučuje se ochrana přikrývkou listí a chvojím.

Jak sázet cibulky kosatečku

  • Místo, kam budete cibulky vysazovat, zkypřete hráběmi. Přidejte trochu prosátého zralého kompostu.
  • Na dno pevně vyskládejte cibulky tak, aby špičaté strany směřovaly nahoru a kořeny dolů. Pokud si nejste jistí, která část cibulky by měla směřovat nahoru, nic si z toho nedělejte. I květinové cibulky, které byly zasazeny obráceně, většinou vyrostou normálně.
  • Cibulky sázejte dostatečně hluboko, do hloubky zhruba trojnásobku výšky samotné cibulky. Kosatečky se obvykle sází asi 8 cm hluboko a přibližně 10 cm od sebe.
  • Zahrňte je univerzálním zahradnickým substrátem a zlehka udusejte rukama nebo obrácenými hráběmi. Cibulky ihned po vysazení zalijte.
  • Pokud jste si kosatec síťkovaný koupili v květináči, po odkvětu ho vysadťe na záhon na zahradě, kde příští rok vykvete.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Na podzim je čas zasadit česnek. Nezapomeňte ani na okrasný! Je dekorativní a na pěstování nenáročný

Péče o kosatce

Zvláštní péče ani není potřeba, po odkvětu cibulka zatahuje, takže je-li na vhodném místě, není třeba ji vyjímat ze země, Cibule vytváří mnoho dceřiných cibulek, sama se rozmnoží do pěkného bohatě kvetoucího trsu. Je dobré kosatečky na podzim přihnojovat.

Zdroj: kvetinovecibulky.info, profizahrada.cz

.


Přečtěte si také