Znáte ladoničky? Nenáročné a vděčné jarní cibuloviny rozkvétají už v únoru modře, růžově i bíle

Ladonička je ve srovnání s tulipány a narcisy téměř neznámou jarní cibulovinou. Většinou začíná kvést už v únoru, zimě a sněhu navzdory. Půvabné hvězdicovité květy mohou být nebesky modré, fialově levandulové, růžové nebo bílé. Něžné ladoničky jsou nejen krásné, ale hlavně nenáročné a vděčné. Určitě neprohloupíte, když je budete na zahradě nebo na balkoně pěstovat.

Ladoničky (Chionodoxa) jsou drobné, 10 až 15 cm vysoké cibuloviny s půvabnými hvězdicovými květy, které mají bílý střed a šest okvětních plátků spojených k sobě. Původní druhy tvoří na květním stonku jeden až dva květy, vyšlechtěné jich mohou mít až šest. Květy jsou nejčastěji v různých odstínech modré, ale mohou být i růžové, fialové nebo bílé.

  • Ladoničky kvetou od února až do dubna, často se objevují na sněhu nebo při jeho tání, a tak se v květu mohou potkat se sněženkami a bledulemi. Když je zamračeno, květiny se často zavírají, ovšem květy ladoniček zůstávají otevřené, i když sluníčko zrovna nesvítí.

Botanický název Chionodoxa pochází z řeckých slov chion – sníh – a doxa – sláva. Anglický název pro tuto rostlinku sláva sněhu (Glory-of-the-snow) je tedy doslovným překladem jejího botanického názvu. To samé platí i pro její německý název (Schneestolz nebo Schneeglanz). Francouzi zase označují tuto květinu jako Chionodoxa hyacintedes neiges neboli sněžný hyacint. Ladoničky jsou velmi podobné známější ladoňkám (Scilla).

  • U nás se pěstuje ladonička bělomodrá (Chionodoxa luciliae), ladonička zářící (Chionodoxa forbesii) a ladonička sardská (Chionodoxa sardensis). Nejznámější kultivary jsou zářivě modrý Chionodoxa forbesii ‚Blue Giant‘, bílý Chionodoxa forbesii ‚Alba‘ a růžový Chionodoxa forbesii ‚Pink Giant‘.

Jak ladoničky pěstovat

  • Ladonička je nenáročná cibulovina, roste téměř kdekoli a nevyžaduje příliš mnoho péče. Zasadit ji můžete také do květináčů a pěstovat na balkoně.
  • Cibulky velikosti asi 1,5 cm sázíme do hloubky 5–8 cm asi 10 cm od sebe, nejlépe do skupin vždy alespoň po 15 cibulkách.
  • Do výsadby ladoniček se pusťte v září až říjnu.
  • Ladoničky preferují slunná nebo jen mírně zastíněná stanoviště.
  • Dobře se jim bude dařit v humózní a spíše lehčí půdě, vyžadují odvodněnou a dobře propustnou půdu, jinak mohou zahnívat cibule. Prospívá jim drenáž na dně výsadbové jamky a přihnojení kompostem.
  • Ladoničky nepotřebují téměř žádnou péči, opětovně vám budou kvést na stejném místě řadu let.
  • Bez problémů zvládnou i suché jaro a horké léto.

NENECHTE SI UJÍT: Je čas zasadit drobné jarní cibuloviny. Ladoňky, sasanky, kosatce či puškinie kvetou už březnu

Ladoničky množí mravenci

Cibulky ladoniček velmi snadno naturalizují. Nejenže tvoří nové cibulky, ale za příznivých podmínek  i semena, která mohou vzklíčit. Mladé rostlinky se tak často zničehonic objeví v úplně jiné části zahrady. O jejich výsev se přitom nemusíte starat – zajistí ho mravenci, kteří okusují sladké semenné přívěsky z odkvetlých květů a semena pak roznášejí po zahradě. Samotná semínka jsou hořká, takže ta mravenci nechají být. A z těchto semínek další rok vyrostou nové ladoničky, které kvetou po dvou až třech letech.

Kde ladoňky vyniknou

  • Modré a fialové ladoničky vytvářejí působivý kontrast se žlutými a bílými narcisy a nízkými ranými červenými tulipány. Bílé a růžové ladoničky hezky ladí se žlutými narcisy, modrými modřenci a řebčíky kostkovanými.
  • Ladonička se skvěle hodí mezi řidší listnaté stromy a keře. Tam je během kvetení dobře chráněna, a jelikož dřeviny časně na jaře ještě nemají listy, mají kvetoucí cibuloviny dostatek světla.
  • Ladonička vynikne v předzahrádce, na skalce nebo jako obruba květinových záhonů.
  • Ladoničky se báječně hodí do trávy stejně jako krokusy, modřence nebo sněženky, protože vyraší dříve, než se zazelená. Pokud chcete mít na zahradě na jaře barevný koberec, budete muset sáhnout po větším množství. Na jeden metr čtvereční vysaďte alespoň 50 cibulek.
  • Můžete je také zasadit blízko dalších na jaře kvetoucím rostlin, a vytvořit tak svěží barevné kombinace. Vhodnými společníky jsou třeba primulky, koniklec, čemeřice nebo podléšky.
  • Stejně jako mnoho ostatních druhů cibulovin můžete i ladoničky sázet do vrstev (tzv. metoda lasagne). Příkladem je zasazení cibulek narcisů do normální hloubky, přidání zeminy do jamek tak, aby pokrývala špičky cibulek, a následné zasazení ladoniček nahoru. Metoda lasagne je skvělá při pěstování cibulovin v nádobách.

Zdroje: en.wikipedia.org, longfield-gardens.comkvetinovecibulky.info


Přečtěte si také