Bydlení

23. července 2024 09:13

Josef Šťastna

Na výměnu starého kotle zbývá 5 týdnů. Kdo to bude ignorovat, zaplatí vysokou pokutu

Už od prvního září můžete dostat pokutu, pokud bude topit v nevyhovujícím kotli. Řada českých domácností s výměnou kotle dál váhá. Ti, kdo povinnost nesplní, si koledují o vysokou pokutu.

V českých domech a rekreačních objektech je podle odborníků v provozu stále více než 100 tisíc starých neekologických kotlů nižší než 3. emisní třídy. Na výměnu je přitom čas už jen něco málo přes měsíc, do konce srpna je nutné staré kotle odpojit, jinak hrozí pokuta 50 tisíc korun. Úředníci ji mohou uložit i opakovaně. Majitele zastaralých kotlů tak začíná tlačit čas, aby stihli povinnost splnit.

"Naše odhady hovoří o tom, že jen 20 procent lidí ten kotel v daném termínu vymění, podnikají v tom nějaké kroky. Ostatní jsou buď staří, nebo chudí a zadlužení lidé, kteří na to prostě nebudou mít peníze," uvedl pro iDNES.cz prezident Asociace podniků topenářské techniky Zdeněk Lyčka.

Mnoho lidí starý kotel totiž používá jako doplňkový zdroj k plynu či jinému druhu vytápění. I tito lidé musí staré kotle vyměnit. Naopak kamna nebo krby, které vytápějí pouze místnost, ve které jsou umístěny, se mohou zatím používat.

Seznam nevyhovujících kotlů:

Podle zákona o ochraně ovzduší (§ 17 odst. 1 písm. g) bude od 1. září 2024 zakázáno používat:

1. kotle na tuhá paliva 1. a 2. třídy (nejčastěji to jsou kotle na uhlí, případně dřevo)

2. kotle vyrobené před rokem 2000, kdy se třídy ještě nestanovovaly

3. nestandardní kotle vyrobené svépomocí nebo upravené.

Emisní třídy

Kotle na tuhá paliva se rozdělují do pěti tříd podle toho, kolik škodlivin obsahují jejich emise (tedy látky, které se při vytápění uvolňují do ovzduší). Jednotlivé třídy jsou stanoveny normou ČSN EN 3035:2012. Kotle zařazené do první emisní třídy vypouštějí do okolního prostředí největší množství škodlivin, zatímco kotle v páté emisní třídě lze označit za čistá a ekologická.

Kontrola kotle

Podle zákona o ochraně ovzduší musíte nechat zkontrolovat svůj kotel nejméně jednou za tři roky. Seznam osob odborně způsobilých k provedení pravidelné kontroly technického stavu a provozu kotlů je uveden v databázi Ministerstva životního prostředí ČR. Pokud to neuděláte, můžete za tento přestupek dostat pokutu až 20 000 Kč.

Kontroly a pokuty

Pokud se bude z nějakého komína nechutně kouřit, je pravděpodobné, že na domácnost upozorní sousedi. V krajním případě budou kontroloři chodit i do domácností. Zákon jim to umožňuje. Stačí, aby obecní úřad obce s rozšířenou působností (takzvané trojkové obce) obdržel stížnost na příliš tmavý kouř z komína.

Úředníci odborů životního prostředí pak zpravidla chtějí vidět protokol o revizní kontrole kotle, který nesmí být starší tří let. Když ho provozovatel kotle nemá, tak úřad pak majitele domu obešle dopisem, kde ho na porušování zákona upozorní. Pokud se stížnost opakuje, má už úřad pravomoc vstoupit do obydlí. Neumožnění této kontroly znamená pokutu do 50 tisíc korun, tedy stejnou částku, jako by kontrola zjistila pochybení.

Výměna kotle je nákladná záležitost

„Kdo má starý kotel, zpravidla má i starý komín, konstruovaný na vysoké teploty. Ten je třeba vyvložkovat, to je deset tisíc navíc. Dále montáž, případné stavební úpravy. Drtivá většina kotlů na pevná paliva potřebuje akumulační nádrž, tedy další desetitisíce navíc. Když chcete tepelné čerpadlo, tak rovnou musíte upravit celou otopnou soustavu včetně trubek a radiátorů. V součtu vás to vyjde nejméně na 200 tisíc korun,“ popsal pro iDNES.cz prezident Asociace podniků topenářské techniky Zdeněk Lyčka

Podívejte se také, jak se v Česku mění ceny energií:

Sdílejte článek
Štítky komín vzduch životní prostředí technika palivo krb Česká republika topení Green Deal radiátor Ministerstvo životního prostředí České republiky ESG Zdeněk Lyčka ekonomika, obchod a finance znečištění životního prostředí

Přečtěte si také