Nejlepší čaje na hubnutí z koření: Se skořicí, majoránkou a kmínem nešetřete

Se zdravým hubnutím nám může pomoci kromě pohybu a vyvážené stravy taky správné koření. Jsou takové druhy koření, které už pouhým přidáním do jídla nastartují metabolismus – a podstatně lépe se nám hubne. Bylinkář Martin Kolár doporučuje nešetřit v jídelníčku zejména s kmínem, skořicí a majoránkou.

Nadváha není problém jen estetický, ale hlavně zdravotní. Zpočátku se může projevit větší fyzickou námahou při chůzi do kopce, pocením, vyšším tlakem… Je čas začít s tím rychle něco dělat.

„Naše tělo funguje jako velký kotel. Energie vznikající při spalování potravy rozvádí krev do všech částí těla a kyslík, který nepřetržitě dýcháme, urychluje příslušné chemické procesy. Nevyužitelné části potravy jsou následně vyloučeny ven. Pokud však přiložíme nadbytečné či nekvalitní palivo, brzy se zanese komín a kotel postupně ztrácí svou výkonnost. A s naším tělem je to stejné,“ vysvětluje bylinkář Martin Kolár.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Při hubnutí využijte ohnivou sílu chilli papriček. Tlumí hlad i chuť na sladké a tučné

Koření na hubnutí

Se zdravým hubnutím může kromě pravidelného pohybu a vyvážené stravy pomoci například i běžné koření, které má každý doma po ruce.

Některé druhy koření přispívají ke zrychlení metabolismu a podporují správné trávení. Doporučuji zařadit do jídelníčku zejména kmín, skořici a majoránku nebo zkusit redukční kúru z těchto koření,“ radí bylinkář.

Majoránka zrychluje metabolismus

Majoránka zahradní (Origanum majorana) má typickou vůni i chuť a je jedním z nejčastěji používaných koření u nás (k bramborám, luštěninám, masu či do polévek). Majoránka se používá  čerstvá i sušená. Má mj. protizánětlivé, analgetické a diuretické vlastnosti. Obsahuje silice, hořčiny, třísloviny a další látky, které podporují trávení a podporují léčbu chorob z nachlazení.

  • Majoránka urychluje metabolismus a odvádí přebytečnou vodu z těla, a tak pomáhá při hubnutí.

Majoránková čajová kúra

Ingredience

  • 1 lžička sušené majoránky nebo 2 lžičky čerstvých lístků majoránky
  • 250 ml vroucí vody

Příprava

Do vroucí vody přidáme majoránku, přikryjeme pokličkou a necháme při mírné teplotě asi 10 minut povařit. Sejmeme a po zhruba 5 minutách scedíme.

Užívání

„Teplý nebo vlažný čaj pijeme přibližně 30 minut před každým hlavním jídlem jako kúru po dobu dvou až tří týdnů. Opakujeme ještě jednou po třech týdnech. Po čtrnácti dnech by se měl projevit úbytek hmotnosti," radí bylinkář.

Skořice zlepšuje metabolismus tuků

Skořice (Cinnamomum) je sušená kůra tropického stromu skořicovníku s typickou vůní a chutí a jako koření se používá celá i mletá do slaných i sladkých jídel. Skořice má dezinfekční a antibakteriální účinky, snižuje krevní tlak, působí proti revmatismu, zlepšuje trávení a pomáhá při nachlazení.

  • Na zdravé hubnutí má skořice vliv tím, že zrychluje metabolismus, zlepšuje metabolismus tuků a stabilizuje hladinu cukru v krvi.

Skořicová čajová kúra

Ingredience

  • 1 lžička mleté skořice
  • 250 ml vroucí vody
  • plátek citronu

Příprava

Skořici a zalijeme vroucí vodou, přikryjeme a necháme asi 8 minut vyluhovat. Můžeme, ale nemusíme, scedit. Pokud chceme čaj připravit z celé skořice, tak svitek vložíme do vody a necháme zhruba 15 minut povařit. Nakonec do čaje přidáme plátek citronu.

Užívání

„Jako redukční kúru pijeme skořicový čaj po dobu dvou týdnů ráno nalačno před snídaní. Pak si dáme týdenní pauzu a můžeme ještě jednou zopakovat. Nebo můžeme přidávat mletou skořici do ranního šálku kávy nebo čaje," radí Martin Kolár.

Kmín urychluje odvádění toxinů

Kmín kořenný (Carum carvi) patří k základním druhům koření, ale málo se ví o jeho léčivých vlastnostech. Kmín v jídle mj. podporuje trávení, odstraňuje nadýmání, stimuluje peristaltiku střev.

  • Kmín také urychluje odvádění toxinů z těla a zrychluje metabolismus, což se projeví rychlejším spalováním tukových zásob – a tak patří k hubnutí.

Kmínový čaj

Ingredience

  • 1 vrchovatá lžička drceného nebo mletého kmínu
  • 250 ml horké vody

Příprava

Drcený nebo mletý kmín zalijeme vodou, přikryjeme a necháme zhruba 12 minut vyluhovat. Scedíme.

Užívání

„Kmínový čaj doporučuji pít dvakrát až třikrát denně po jídle. Jako redukční kúru dva až tři týdny. Po jídle také můžeme rozžvýkat několik semínek kmínu, to kromě nastartování metabolismu také dokáže odstranit zápach z úst," uvádí bylinkář.

Zdroje: bylinkář Martin Kolár, cs.wikipedia.org, sendpath.com


Přečtěte si také