Kmín, štiplavé koření svérázné vůně, je dobrý proti nadýmání, pomáhá při kašli i hubnutí
Kmín kořenný je naprosto běžné kuchyňské koření štiplavé chuti a svérázné vůně, které patří k nejstarším dochucovadlům. Uplatní se také jako léčivka. V tradiční lidové medicíně se používá především jako prostředek proti nadýmání a plynatosti, pomáhá trávení a hubnutí i usnadňuje vykašlávání. Víte, proč se vaří brambory s kmínem?
Kmín kořenný nebo taky kmín luční (Carum carvi) je dvouletá bylina z čeledi miříkovitých (jako třeba kopr či mrkev), dosahující výšky okolo 90 cm. V prvním roce vytváří vřetenovitý dužnatý kořen a růžici přízemních listů. V druhém roce vyrůstá zespodu rozvětvený dutý stonek se zpeřenými čárkovitými listy a květenstvím, které tvoří složené okolíky. Kmín kvete bíle od května do července. Plodem jsou tmavohnědé dvounažky rozpadávající se během zrání na dvě podlouhlé nažky.
Kmín kořenný nebo taky kmín luční(Carum carvi) je dvouletá bylina z čeledi miříkovitých (jako třeba kopr či mrkev), dosahující výšky okolo 90 cm. Zdroj: iStock
Kmín kořenný nebo taky kmín luční(Carum carvi) je dvouletá bylina z čeledi miříkovitých (jako třeba kopr či mrkev), dosahující výšky okolo 90 cm. Zdroj: iStock
Kde kmín roste
Kmín kořenný planě roste na loukách, pastvinách, mezích, okrajích silnic, v příkopech, preferuje vlhčí půdy bohaté na živiny. Pěstuje se na polích a v zahradách.
NENECHTE SI UJÍT: Černý kmín nebo-li černucha setá je zázračným všelékem i chutným kořením
Účinky kmínu
„Kmín kořenný má především antioxidační, dezinfekční, protizánětlivé, močopudné a protikřečové účinky," uvádí bylinkář Martin Kolár. Za jeho charakteristickou vůní a chutí je vysoký obsah éterických olejů (mj. karvon a limolen). Dále obsahuje flavonoidy a třísloviny, je zdrojem vlákniny, minerálů (vápník, draslík, železo, měď, hořčík, zinek, mangan, selen) a vitaminů A, B, C, E a K.
Na co je dobrý kmín
„V tradiční lidové medicíně se používá především jako prostředek proti nadýmání a plynatosti. Kmín v jídle pozitivně působí na celý proces trávení, podporuje aktivitu žaludku a střev, uklidňuje podrážděný žaludek, zabraňuje křečím hladkého svalstva, podporuje vylučování žaludečních šťáv a žluči. Přispívá k obnově střevní mikroflóry po užití antibiotik," vysvětluje bylinkář. Kmín podporuje metabolismus a je močopudný, proto je i dobrým pomocníkem při hubnutí a očistě organismu.
- Kmín můžeme použít i k osvěžení dechu. Při potížích stačí rozkousat několik zrnek kmínu nebo vypít po doušcích kmínový čaj.
- Oblíbený je kmín jako přírodní lék proti kašli, často v kombinaci s cibulí a medem. Usnadňuje léčbu zánětu dýchacích cest a ulehčuje vykašlávání hlenů.
- Kmínový čaj je vynikající pro kojící maminky, protože podporuje laktaci, zlepšuje kvalitu mateřského mléka a zároveň miminku pomáhá proti nadýmaní.
- Kmín podporuje pevnost kostní a kloubní tkáně, udržuje naše klouby a kosti zdravé, pomáhá při léčbě revmatismu.
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Nejlepší domácí léky proti kašli a rýmě uděláte z obyčejné cibule
Kmínový čaj
Ingredience
- 1 lžička kmínu
- 250 ml vroucí vody
- med podle chuti
Příprava
Kmín zalijeme vroucí vodou, zakryjeme a necháme zhruba 5 minut vyluhovat. Scedíme přes sítko. Můžeme osladit medem.
Užívání
Kmínový čaj pijeme dvakrát denně, vždy ho připravujeme čerstvý.
Kmínový čaj pijeme dvakrát denně, vždy ho připravujeme čerstvý. Zdroj: iStock
Domácí česká kmínka
Ingredience
- 500 ml vodky (nebo čiré domácí pálenky)
- 100 ml vody
- 50 g kmínu kořenného
- 50–70 g cukru (podle chuti)
Příprava
Kmín zalijeme vodkou, uzavřeme a necháme na teplém místě tři týdny až měsíc macerovat. Každý druhý den protřepeme. Pak scedíme. Cukr svaříme s vodou a necháme vychladnout. Smícháme s alkoholem, slijeme do lahví a necháme ještě týden až dva rozležet. Uchováváme v chladu a temnu.
Užívání
Malé štamprle domácí kmínky před jídlem vzbuzuje chuť k jídlu, podporuje trávení a snižuje plynatost. Kmínka údajně přispívá k duševní svěžesti a dlouhověkosti.
Kmín je výborné koření
Kmín kořenný je koření charakteristické vůně. Používají se suchá semena celá, drcená nebo mletá. Je nenahraditelnou součástí domácího chleba, pečiva, omáček, polévek, pomazánek, kořenicích směsí a podobně, nesmí chybět v kysaném zelí. Používají se také mladé kmínové lístky na kořenění bylinkových a bramborových polévek, omáček, salátů, tvarohových pomazánek a pod dušená masa.
Proč se vaří brambory s kmínem?
„Jestli zcela automaticky přidáváte kmín do vody při vaření brambor, děláte dobře. Nejde jenom o chuť, ale kmín především neutralizuje škodlivý solanin obsažený hlavně v zelených a klíčících bramborách," doporučuje bylinkář.
PŘEČTĚTE SI: Kysané zelí je vitaminová bomba. Skvěle chutná a navíc má pozitivní vliv na zdraví
Kmín magický
Nenápadnému kmínu naši předkové odedávna přisuzovali magické vlastnosti. „Jeho hlavním benefitem byla ochrana před zlými duchy a kouzly a odhánění čarodějnic. Lidé pokládali semena kmínu na věci, které chtěli ochránit před nenechavými zloději," uvádí Martin Kolár. Jestliže žena podstrčila svému milému či manželovi do kapsy několik semínek kmínu, věřila, že se její vyvolený nezamiluje do žádné jiné...
Zdroje: cs.wikipedia.org, bylinkář Martin Kolár, healthifyme.com