reklama

Kmín je koření i lék. Připravte si kmínový čaj i tradiční kmínku

Lenka Valjentová
24. května 2021
Kmín kořenný je naprosto běžné kuchyňské koření štiplavé chutí a svérázné vůně, které patři k nejstarším dochucovadlům a při vaření ho používá každý. Kmín nebývá obvykle příliš často spojovaný s blahodárnými účinky na zdraví, nicméně byla by škoda na ně zapomínat. A jaké to jsou? V tradiční lidové medicíně se používá především jako prostředek proti nadýmání a plynatosti, pomáhá trávení a hubnutí i usnadňuje vykašlávání.
reklama

Kmín kořenný nebo taky kmín luční(Carum carvi) je dvouletá bylina z čeledi miříkovitých (jako třebakoprčimrkev), dosahující výšky okolo 90 cm.Má rozvětvenou lodyhu a zpeřené čárkovité listy. V prvním roce vytváří vřetenovitý dužnatý kořen a růžici přízemních listů. V druhém roce vyrůstá zespodu rozvětvený dutý stonek se zpeřenými čárkovitými listy a květenstvím, které tvoří složené okolíky. Kmín kvete bíle od května do července. Plodem jsou tmavohnědé dvounažky rozpadávající se běhemzrání na dvě podlouhlé nažky.

Kmín planě roste na loukách, pastvinách, mezích, okrajích silnic, v příkopech, preferuje vlhčí půdy bohaté na živiny. Pěstuje se na polích av zahradách.

Jak kmín kořenný pěstovat a sklízet se dozvíte zde.

Kmín magický

Nenápadnému kmínu naši předkové odedávna přisuzovali magické ochranné vlastnosti. Jeho hlavním benefitem byla ochrana před zlými duchy a kouzly a odhánění čarodějnic. Lidé pokládali semena kmínu na věci, které chtěli ochránit před nenechavými zloději.Jestliže žena podstrčila svému milému či manželovi do kapsy několik semínek kmínu,měla jistotu, že se její vyvolený nezakouká do žádné jiné.

Kmín je taky léčivá bylina

Kmín kořenný má vysoký obsah éterických olejů (mj. karvon alimolen), které stojí za jeho charakteristickou vůní a chutí, dále flavonoidů, tříslovin, bílkovin a vlákniny, je zdrojem vlákniny, minerálů (vápník, draslík, železo, měď, hořčík, zinek, mangan, selen) a vitaminů A, B, C, E a K. Má především antioxidační, dezinfekční, protizánětlivé, močopudné a protikřečové vlastnosti.

  • V tradiční lidové medicíně se používá především jako prostředek proti nadýmání a plynatosti. Dobře působí na celý proces trávení, podporuje aktivitu žaludku a střev,uklidňuje podrážděný žaludek,zabraňuje křečímhladkého svalstva, podporuje vylučování žaludečních šťáva žluči.
  • Přispívá k obnově střevní mikroflóry po užití antibiotik. Kmín můžeme použít ik osvěžení dechu.
  • Při potížích stačí rozkousat několik zrnek kmínu nebo vypít po doušcích kmínový čaj.
  • Kmín podporuje metabolismus a je močopudný, proto je i dobrým pomocníkem přisnižování tělesné hmotnosti a očistě organismu.
  • Oblíbený je kmín jako přírodní lék proti kašli, často v kombinaci s cibulí. Usnadňuje léčbu zánětu dýchacích cest a ulehčuje vykašlávání hlenů.
  • Kmínový čaj je vynikající pro kojící maminky, protože podporuje laktaci, zlepšuje kvalitu mateřského mléka a zároveň miminku pomáhá proti nadýmaní.
  • Kmín podporuje pevnost kostní a kloubní tkáně, udržuje naše klouby a kosti zdravé, pomáhá při léčbě revmatismu.

Kmínový čaj

Ingredience

  • 1 rovná lžička kmínu
  • 250 ml vroucí vody

Příprava

Kmín zalijeme vroucí vodou, zakryjeme a necháme zhruba 7 minut vyluhovat. Scedíme přes sítko. Můžeme osladit medem. Kmínový čaj pijeme dvakrát denně, vždy ho připravujeme čerstvý.

Domácí českákmínka

Ingredience

  • 500 ml vodky (nebo čiré domácí pálenky)
  • 100 ml vody
  • 50 g kmínu kořenného
  • 50–70 g cukru (podle chuti)

Příprava

Kmín zalijeme vodkou, uzavřeme a necháme na teplém místě tři týdny až měsíc macerovat. Každý druhý den protřepeme. Pak scedíme. Cukr svaříme s vodou a necháme vychladnout. Smícháme s alkoholem, slijeme do lahví a necháme ještě týden až dva rozležet. Uchováváme v chladu a temnu.

Malé štamprle domácí kmínky před jídlem vzbuzuje chuť k jídlu, podporuje trávení a snižuje plynatost. Kmínka údajněpřispívá k duševní svěžesti a dlouhověkosti.

Kmín je výborné koření

Kmín kořenný je koření charakteristické vůně.Používají se suchá semena celá, drcená nebo mletá. Je nenahraditelnou součástí domácího chleba, pečiva, omáček, polévek, pomazánek, kořenicích směsí a podobně, nesmí chybět v kysaném zelí.Při vaření brambor se nepřidává kmín jenom pro chuť, ale i proto, že neutralizuje škodlivý solanin, obsažený v zelených a klíčících bramborách.Používají se také mladé kmínové lístky na kořenění bylinkových a bramborových polévek, omáček, salátů, tvarohových pomazánek a pod dušená masa.

Mohlo by vás ještě zajímat:

Sílejte článek
Zobrazit komentáře ke článku
reklama