návrat zpět

Vyhledávání

Co hledáte?
Smazat

Kmín je koření i lék. Připravte si kmínový čaj i tradiční kmínku

Lenka Valjentová , Vydáno: 24.05.2021
Kmín je známé koření, ale taky léčivá bylina - a základ slavné české kmínky
Autor: iStock Kmín je známé koření, ale taky léčivá bylina - a základ slavné české kmínky
Kmín kořenný je naprosto běžné kuchyňské koření štiplavé chutí a svérázné vůně, které patři k nejstarším dochucovadlům a při vaření ho používá každý. Kmín nebývá obvykle příliš často spojovaný s blahodárnými účinky na zdraví, nicméně byla by škoda na ně zapomínat. A jaké to jsou? V tradiční lidové medicíně se používá především jako prostředek proti nadýmání a plynatosti, pomáhá trávení a hubnutí, usnadňuje vykašlávání a udržuje klouby a kosti zdravé. Můžete rozkousat několik zrnek kmínu, vypít po doušcích kmínový čaj či si dát panáčka domácí kmínky, sladkého likéru z kmínu.

reklama

Kmín kořenný nebo taky kmín luční (Carum carvi) je dvouletá bylina z čeledi miříkovitých (jako třeba kopr či mrkev), dosahující výšky okolo 90 cm. Má rozvětvenou lodyhu a zpeřené čárkovité listy. V prvním roce vytváří vřetenovitý dužnatý kořen a růžici přízemních listů. V druhém roce vyrůstá zespodu rozvětvený dutý stonek se zpeřenými čárkovitými listy a květenstvím, které tvoří složené okolíky. Kmín kvete bíle od května do července. Plodem jsou tmavohnědé dvounažky rozpadávající se během zrání na dvě podlouhlé nažky.

Kmín kořenný nebo taky kmín luční (Carum carvi)  je dvouletá bylina z čeledi miříkovitých, dosahující výšky okolo 90 cm, kvete bíle od května do července
Autor: iStock Kmín kořenný nebo taky kmín luční (Carum carvi) je dvouletá bylina z čeledi miříkovitých, dosahující výšky okolo 90 cm, kvete bíle od května do července

Kmín planě roste na loukách, pastvinách, mezích, okrajích silnic, v příkopech, preferuje vlhčí půdy bohaté na živiny. Pěstuje se na polích a v zahradách.

Jak kmín kořenný pěstovat a sklízet se dozvíte zde.

Kmín magický

Nenápadnému kmínu naši předkové odedávna přisuzovali magické ochranné vlastnosti. Jeho hlavním benefitem byla ochrana před zlými duchy a kouzly a odhánění čarodějnic. Lidé pokládali semena kmínu na věci, které chtěli ochránit před nenechavými zloději. Jestliže žena podstrčila svému milému či manželovi do kapsy několik semínek kmínu, měla jistotu, že se její vyvolený nezakouká do žádné jiné.

Kmín - nenápadný král kuchyně

Kmín – nenápadný král kuchyně

Používejte koření podle znamení horoskopu. Ostrý pepř chutná Beranům, Lvi mají rádi sladkou vanilku

Koření podle horoskopu. Ostrý pepř chutná Beranům, Lvi mají rádi sladkou vanilku

Kmín je taky léčivá bylina

Kmín kořenný má vysoký obsah éterických olejů (mj. karvon a limolen), které stojí za jeho charakteristickou vůní a chutí, dále flavonoidů, tříslovin, bílkovin a vlákniny, je zdrojem vlákniny, minerálů (vápník, draslík, železo, měď, hořčík, zinek, mangan, selen) a vitaminů A, B, C, E a K. Má především antioxidační, dezinfekční, protizánětlivé, močopudné a protikřečové vlastnosti.

Kmín je známé koření, ale taky léčivá bylina: kmín kořenný má vysoký obsah éterických olejů (mj. karvon a limolen), které stojí za jeho charakteristickou kořenitou vůní a chutí
Autor: iStock Kmín je známé koření, ale taky léčivá bylina: kmín kořenný má vysoký obsah éterických olejů (mj. karvon a limolen), které stojí za jeho charakteristickou kořenitou vůní a chutí
  • V tradiční lidové medicíně se používá především jako prostředek proti nadýmání a plynatosti. Dobře působí na celý proces trávení, podporuje aktivitu žaludku a střev, uklidňuje podrážděný žaludek, zabraňuje křečím hladkého svalstva, podporuje vylučování žaludečních šťáv a žluči.
  • Přispívá k obnově střevní mikroflóry po užití antibiotik. Kmín můžeme použít i k osvěžení dechu.
  • Při potížích stačí rozkousat několik zrnek kmínu nebo vypít po doušcích kmínový čaj. 
  • Kmín podporuje metabolismus a je močopudný, proto je i dobrým pomocníkem při snižování tělesné hmotnosti a očistě organismu.
  • Oblíbený je kmín jako přírodní lék proti kašli, často v kombinaci s cibulí. Usnadňuje léčbu zánětu dýchacích cest a ulehčuje vykašlávání hlenů.
  • Kmínový čaj je vynikající pro kojící maminky, protože podporuje laktaci, zlepšuje kvalitu mateřského mléka a zároveň miminku pomáhá proti nadýmaní.
  • Kmín podporuje pevnost kostní a kloubní tkáně, udržuje naše klouby a kosti zdravé, pomáhá při léčbě revmatismu.
Kmín je známé koření, ale taky léčivá bylina: v tradiční lidové medicíně se používá především jako prostředek proti nadýmání a plynatosti
Autor: iStock Kmín je známé koření, ale taky léčivá bylina: v tradiční lidové medicíně se používá především jako prostředek proti nadýmání a plynatosti

Kmínový čaj

Ingredience

  • 1 rovná lžička kmínu
  • 250 ml vroucí vody

Příprava

Kmín zalijeme vroucí vodou, zakryjeme a necháme zhruba 7 minut vyluhovat. Scedíme přes sítko. Můžeme osladit medem. Kmínový čaj pijeme dvakrát denně, vždy ho připravujeme čerstvý.

Kmín je známé koření, ale taky léčivá bylina: kmínový čaj podporuje laktaci, zlepšuje kvalitu mateřského mléka a zároveň miminku pomáhá proti nadýmaní
Autor: iStock Kmín je známé koření, ale taky léčivá bylina: kmínový čaj podporuje laktaci, zlepšuje kvalitu mateřského mléka a zároveň miminku pomáhá proti nadýmaní

Domácí česká kmínka

Ingredience

  • 500 ml vodky (nebo čiré domácí pálenky)
  • 100 ml vody
  • 50 g kmínu kořenného
  • 50–70 g cukru (podle chuti)

Příprava

Kmín zalijeme vodkou, uzavřeme a necháme na teplém místě tři týdny až měsíc macerovat. Každý druhý den protřepeme. Pak scedíme. Cukr svaříme s vodou a necháme vychladnout. Smícháme s alkoholem, slijeme do lahví a necháme ještě týden až dva rozležet. Uchováváme v chladu a temnu.

Malé štamprle domácí kmínky před jídlem vzbuzuje chuť k jídlu, podporuje trávení a snižuje plynatost. Kmínka údajně přispívá k duševní svěžesti a dlouhověkosti.

Kmín se při vaření brambor nepřidává jen pro chuť, ale i proto, že neutralizuje škodlivý solanin, obsažený v zelených a klíčících bramborách
Autor: iStock Kmín se při vaření brambor nepřidává jen pro chuť, ale i proto, že neutralizuje škodlivý solanin, obsažený v zelených a klíčících bramborách

Kmín je výborné koření

Kmín kořenný je koření charakteristické vůně. Používají se suchá semena celá, drcená nebo mletá. Je nenahraditelnou součástí domácího chleba, pečiva, omáček, polévek, pomazánek, kořenicích směsí a podobně, nesmí chybět v kysaném zelí. Při vaření brambor se nepřidává kmín jenom pro chuť, ale i proto, že neutralizuje škodlivý solanin, obsažený v zelených a klíčících bramborách. Používají se také mladé kmínové lístky na kořenění bylinkových a bramborových polévek, omáček, salátů, tvarohových pomazánek a pod dušená masa.

Mohlo by vás ještě zajímat:

Svatojánský likér z mladých zelených vlašských ořechů podporuje trávení a dobrou náladu

Svatojánský likér z mladých zelených ořechů podporuje trávení a dobrou náladu

Hořký pelyněk je nejlepší přírodní lék na trávení

Hořký pelyněk je nejlepší přírodní lék na špatné trávení. Připravte si čaj i pelyňkové víno

Recept na domácí rohlíky

Domácí rohlíky: Voňavé, na povrchu křupavé a uvnitř nadýchané

Jak se peče chleba doma + 5 receptů na dobroty ze starého chleba

Upečte si chleba doma + 5 receptů na dobroty ze starého pečiva

KOPR VONNÝ: Jak vypěstovat aromatické koření a uvařit si kulajdu

KOPR VONNÝ: Jak vypěstovat aromatické koření a uvařit si kulajdu

Kysané zelí: Domácí vitaminová bomba, která nás provede zimou ve zdraví

Kysané zelí: Domácí vitaminová bomba, která nás provede zimou ve zdraví

reklama

Článek je zařazen v: Kmín kořenný (Carum carvi) , kmín , kmín koření , kmín léčivá bylina , domácí kmínka , kmínový čaj , kmín zdraví

reklama

Přečtěte si také