Jalovec pročistí tělo a pomůže s tráveními i hubnutím. Žvýkání jalovčinek je dnes v kurzu
Jalovec je jedno z mála aromatických koření, které je doma u nás ve střední Evropě. Hlavní léčebnou náplní plodů jalovce, jalovčinek, je pomoc při onemocněních močového ústrojí, detoxikaci a hubnutí. A taky usnadňuje trávení, což si můžeme hned vyzkoušet: po vydatném jídle rozžvýkáme jednu jalovcovou kuličku a během chvíle se nám uleví. Jako koření je jalovec typický pro českou, rakouskou a bavorskou kuchyni.
Jalovec obecný (Juniperus communis) je stálezelený jehličnatý keř nebo strom. V přírodě roste jako podrost světlých lesů, na pastvinách a stráních. Na zahradách se pěstují okrasné druhy. Má ostré, tmavě zelené jehlice uspořádané po třech.
Aromatické plody – jalovčinky – mají černomodrou barvu, připomínají borůvky a jsou dobře chráněny špičatými bodlinkami. Plody dozrávají až po dvou letech, takže třetím rokem jsou na stromě vedle zralých i nezralé bobulky, čím tmavší barva, tím je jalovčinka připravenější ke sběru. Když je špatný rok, nemusí jalovec plodit vůbec, a to i několik let za sebou. Plody se sbírají na podzim. Suší se pomalu při teplotě do 30 °C, aby se uchovaly cenné esenciální oleje.
Aromatické plody jalovce jalovčinky mají černomodrou barvu, připomínají borůvky a jsou dobře chráněny špičatými bodlinkami Zdroj: iStock
Jalovec účinky
Léčivá síla jalovce obecného je v aromatických plodech. „Jalovčinky obsahují účinné látky jako silice, flavonoidy, třísloviny, organické kyseliny, vitamin C, vápník, draslík, pryskyřice a další. Jalovec má účinky detoxikační, antibakteriální a dezinfekční, působí regeneračně na játra, pomáhá i při chronických zánět jater a cirhóze, příznivě ovlivňuje krevní cukr a lymfatický systém,“ uvádí bylinkář Martin Kolár.
Na co je dobrý jalovec
- Dnes je jednou z hlavních léčebných náplní jalovce přírodní pomoc při onemocněních močového ústrojí, kdy se kombinuje s vřesem, břízou nebo lichořeřišnicí. Jalovcové koupele jsou vhodné na dezinfekci močových cest.
- Jalovec můžeme vhodně použít při dusivém kašli, pomáhá pročistit dýchací cesty a působí proti oparům.
- Jalovec působí proti zadržování vody v těle a tím zmírňuje otoky.
- Zrychluje i zlepšuje látkovou výměnu, a tak podporuje hubnutí i odbourávání alkoholu.
- Když sníme občas víc jídla, než je zdrávo, pečlivě rozžvýkáme jednu jalovcovou kuličku (slupku můžeme vyplivnout), během chvíle se zrychlí trávení a uleví se nám. Působí také proti nadýmání a plynatosti.
- Jalovčinky pomáhají při bolestech svalů a kloubů, tlumí křeče a revmatické bolesti.
Jalovec obecný (Juniperus communis)zrychluje látkovou výměnu, jeho vliv se využívá na hospodaření se žlučí a k regeneraci jater Zdroj: iStock
Nežádoucí účinky jalovce
„S vnitřním užitím jalovce se musí opravdu opatrně, jalovčinky jsou mírně jedovaté, jejich předávkováním může dojít k otravě, která se projevuje především bolestí ledvin, častým močením a zbarvením moči dorůžova. Obezřetní musí být lidé s onemocněním ledvin, i když je jalovec silně močopudný, tak látky v něm obsažené nedělají ledvinám dobře. Rozhodně by jalovec neměly užívat těhotné ženy a malé děti,“ vysvětluje M. Kolár.
Jalovčinky obsahují účinné látky jako silice, flavonoidy, třísloviny, organické kyseliny, vitamin C, vápník, draslík, pryskyřice a další Zdroj: iStock
Domácí léčivé recepty s jalovcem
Jalovcový čaj proti kašli
- Čtvrt litrem vroucí vody zalijeme 2–3 rozdrcené jalovčinky, necháme 4–6 minut vyluhovat, scedíme a vypijeme. Stačí jeden šálek čaje za den.
Jalovcová koupel
- Přibližně 20 g kuliček jalovce rozdrtíme v hmoždíři, zalijeme studenou vodou, necháme nejméně 3 hodiny macerovat. Potom asi 10 minut povaříme, scedíme a vlijeme do připravené koupele, ve které zůstaneme 15–20 minut. Koupel rozproudí lymfatický systém a detoxikuje organismus. Lázeň se také využívá na dezinfekci močových cest i proti revmatickým bolestem.
Jalovcové víno na trávení
- Asi deset kuliček jalovce rozdrtíme, zalijeme kvalitním červeným vínem, nechám tři týdny stát, potom scedíme přes husté sítko nebo kávový filtr. Víno, přibližně půl deci, užíváme pro zrychlení trávení půl hodiny před jídlem. Jalovcové víno je super také na podlévání masa při pečení a na ochucení omáček a salátů.
Jalovcová kúra na podporu hubnutí
- „Jalovčinky žvýkáme, minimálně jednu, maximálně šest kuliček denně. Slupku můžeme vyplivnout. Lepší je začít s jednou za den a postupně dávku zvyšovat a poznávat, jak na jalovec reagujeme. Přímé žvýkání jalovce se provádí pouze jedenkrát ročně po dobu maximálně tří týdnů, tak to doporučuje bylinkář Jiří Janča ve svém Herbáři,“ doporučuje Martin Kolár.
Jalovec má slabě hořkou pikantní chuť, na jazyku zanechává jemně palčivý pocit. Sušené plody jalovce jsou běžně k dostání jako koření. Zdroj: iStock
Jalovec jako koření
Jalovec má slabě hořkou pikantní chuť, na jazyku zanechává jemně palčivý pocit. Sušené plody jalovce jsou běžně k dostání jako koření, které je typické hlavně pro českou, rakouskou a bavorskou kuchyni. Intenzivní pryskyřičné aroma se výborně hodí ke zvěřině a k masu, kterému chceme dát nádech zvěřiny, hlavně drůbeži nebo hovězímu. Při přípravě zvěřiny se jalovec nejčastěji používá společně s pepřem, bobkovým listem a novým kořením.
Jalovec dobře ladí s červeným vínem, nejčastěji při nakládání a marinování mas před pečením. Jalovčinky se přidávají při uzení masa a do nakládané zeleniny. Když vezmeme v úvahu výborné dezinfekční účinky jalovce, není od věci sušené kuličky do masových jídel přidávat co nejčastěji. Jalovec dodává specifickou chuť destilátům ginu a borovičce, oba nápoje podporují metabolismus a mají dezinfekční účinky pro trávicí ústrojí. Ve středoevropské kuchyni se jalovec často používá do kysaného zelí.
V minulosti byly jalovci přisuzovány magické účinky, například se se věřilo, že zničit jalovcový keř přináší neštěstí, naopak větvička jalovce nošená na těle ochraňuje proti všem nemocem. Zdroj: Pixabay, pixabay.com
Z historie jalovce
Kdysi dávno byly jalovci přisuzovány magické účinky, například se se věřilo, že zničit jalovcový keř přináší neštěstí, naopak větvička jalovce nošená na těle ochraňuje proti všem nemocem. „Ve starém Egyptě se používal v kuchyni, medicíně i k balzamování těl zesnulých. Ve starém Římě sloužil jako levná náhražka drahého pepře. Ve středověku se jalovcové silice, vznikající při pálení plodů i dřeva, využívaly jako obrana proti moru, choleře, tyfu, úplavici a jiným pohromám. Léčitelka Hildegarda z Bingenu jalovčinky používala při horečkách a jako močopudný prostředek. Kouřem z jalovce se dezinfikovaly pokoje s nemocnými za druhé světové války a lékaři doporučovali pacientům preventivně jalovčinky žvýkat. I dnes je žvýkání jalovčinek v kurzu, a to zejména v případě, kdy usilujeme o detoxikaci organismu," dodává bylinkář.
Více o léčivých bylinách a koření najdete v našem speciálu
Zdroje: bylinkovo.cz, cs.wikipedia.org, bylinkář Martin Kolár
Mohlo by vás jestě zajímat: