Trendy

17. července 2024 14:15

Lenka Valjentová

Nekupujte rozkrojený meloun. Může být plný bakterií a nebezpečný

V létě skvěle osvěží, lákavě voní, je plný vitaminů a má málo kalorií – to je v kostce vodní meloun. Ovšem tahle oblíbená pochoutka se může při nesprávném skladování stát hrozbou pro zdraví. Víte, jaká rizika vám hrozí, když si koupíte už rozkrojený meloun?

V létě je vyšší riziko nákazy salmonelózou, listeriózou nebo jinou střevní infekcí. Na vině bývají nejčastěji zmrzliny či nedostatečně tepelně zpracované maso, rizikové je také některé měkké ovoce, jako jsou jahody, maliny či nektarinky – a vodní meloun!

NENECHTE SI UJÍT: Nebojte se cukrových melounů. Pěstují se podobně jako okurky, dozrávají dřív než melouny vodní

Vodní meloun má tuhou zelenou slupku se světlými a tmavými pruhy, která chrání obvykle načervenalou nebo žlutou vodnatou dužinu. Může dosahovat váhy okolo 15 kg, ale říká se, že nejlepší melouny váží okolo 2,5 kg.

  • Správně vyzrálý vodní meloun při jemném poklepu obvykle vydává dutý, dunivý zvuk.

Nekupujte rozkrojený meloun!

Meloun si raději kupujte celý nebo požádejte, aby ho v prodejně nebo na trhu překrojili přímo před vámi. Když si kupujete dopředu rozkrojený či nakrájený meloun, ujistěte se, jestli byl předtím v chladícím boxu, a prozkoumejte, jak dlouho už v obchodě je. Nesprávně skladovaný meloun totiž může představovat nemalá zdravotní rizika.

„Pokud se háklivé ovoce skladuje na světle nebo při nesprávné teplotě, přispívá to k rychlejšímu množení bakterií a plísní,“ potvrdil pro web Pluska.sk Adrián Doboly, odborník na imunitu z biotechnologické laboratoře Natures a dodal: „Bakterie jako jsou salmonela nebo Escherichia coli (E. coli) se při vhodných podmínkách množí geometrickou řadou a během několika hodin dokážou zamořit celou potravinu.“

Jak dlouho meloun vydrží

A tak zatímco zralý vodní meloun je plný vitamínů, vody a antioxidantů, nesprávně skladovaný je časovanou bombou. Riziko hrozí zejména tehdy, kupujete-li v obchodě rozkrojený meloun, který nebyl správně skladovaný v chladicím boxu.

  • Nejlepší je proto koupit celý, doma ho dát do ledničky, kde vydrží nenakrájený okolo pěti dnů.
  • Po rozkrojení byste ho měli sníst co nejdříve, maximálně do dvou dnů, i když je v chladničce.
  • Pokud si vodní meloun nakrájený v krabičce berete s sebou třeba k vodě nebo na výlet, zkonzumujte ho do tří až čtyř hodin.

PŘEČTĚTE SI: Je meloun ovoce, nebo zelenina? A jak vybrat v obchodě ten správný

Příznaky bakteriální nákazy

Bakterie salmonela a E. coli ve střevech tvoří toxiny. Při nákaze se objevují bolesti břicha, průjem, zvracení, horečka, bolesti hlavy a nevolnost. „Příznaky připomínají střevní chřipku, ale s větší pravděpodobností se jedná o nákazu jedné z uvedených bakterií. Nejvíce ohroženy jsou malé děti, senioři (jelikož u nich rychle dochází k dehydrataci) a lidé s oslabenou imunitou,“ vysvětlil odborník.

Pozor na plísně

Ještě závažnější je potravinová otrava mykotoxiny, tedy toxiny, které jsou tvořeny plísněmi. Postihuje totiž více orgánů a účinky toxinů mohou být dlouhodobé. Akutní intoxikace může dokonce vyžadovat hospitalizaci!

„Různé plísně tvoří různé toxiny, jejichž účinky jsou karcinogenní (podporují tvorbu rakoviny), teratogenní (poškozují plod a způsobují vývojové poruchy), mutagenní (poškozují nebo působí na mutaci DNA v buňkách) a také mohou narušovat hormonální rovnováhu,“ objasnil Adrián Doboly. Dlouhodobá mírná expozice mykotoxinů se sice nemusí projevovat akutními symptomy, ale vede k různým chronickým onemocněním, například k poškození imunitního systému.

Napadené ovoce nejezte!

Dužina vodního melounu má přirozeně nízké pH, což přeje rozmnožování choroboplodných zárodků. Pokud se tak stane, nestačí jen odkrojit viditelnou hnilobou napadenou část a zbytek melounu sníst. Není to bezpečné. „Pokud na měkkém ovoci vidíme hnilobu nebo plíseň, vhodnější je rozloučit se s celým kusem, protože bakterie a plísně jsou přítomny v dužině podstatně hlouběji, než je vidět pouhým okem na řezu,“ upozorňuje Doboly.

Vypěstujte si vlastní melouny

Teplá léta přejí úspěšnému pěstování melounů i u nás a dnes už záhon melounů není žádná rarita. Vodní melouny se v našich zahradách sklízejí obvykle od konce srpna do konce září, a tak si je nemusíte kupovat. Jak vodní melouny pěstovat se dozvíte zde.

Zdroje: 1.pluska.sk, cs.wikipedia.org

Sdílejte článek
Štítky hobby léto ovoce meloun bakterie obchod plíseň volný čas infekční onemocnění (nákaza) salmonelóza toxin Vodní meloun produkty a služby ekonomika, obchod a finance spotřební zboží nápoje a potraviny životní styl a volný čas zájem o jídlo a pití

Přečtěte si také