Zahrada

27. září 2024 07:00

Lenka Valjentová

O víkendu se ochladí a v noci může i mrznout. Podzimní práce v zahradě už nepočkají

O svatováclavském víkendu se ochladí, v noci se mohou místy objevit už přízemní mrazíky. V sobotu by mělo pršet, v neděli se očekává skoro jasno až polojasno. Vyplývá to z předpovědi českých meteorologů. Podzimní oblačné až polojasné počasí s deštěm nebo přeháňkami by mělo pokračovat také v dalších dnech příštího týdne. Sychravé dny jsou tady a to je jasný signál, že podzimní práce v zahrad už nepočkají.

Během posledního zářijového víkendu se ve studeném vzduchu do střední Evropy rozšíří tlaková výše od západu, uvádí na svém webu Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). Na víkend se citelně ochladí. Zatímco v pátek ještě budou maxima dosahovat 20 °C, během volných dní budou v průměru o čtyři stupně nižší a postupně bude přibývat  přízemních mrazíků.

RADAR: Konec babího léta. Příští týden už teploty klesnou k bodu mrazu, varují meteorologové

  • Předpověď počasí na sobotu 28. září: Zataženo až oblačno, místy přeháňky nebo déšť. Večer od severozápadu ustávání srážek a ubývání oblačnosti. Nejnižší noční teploty 12 až 8 °C. Nejvyšší denní teploty 12 až 16 °C, na jihovýchodě až 19 °C. Mírný jihozápadní až západní vítr 3 až 7 m/s se bude měnit na severozápadní, večer zeslábne.
  • Předpověď počasí na 29. září: V neděli se vyjasní. Má být skoro jasno až polojasno, přechodně až oblačno. Nejnižší noční teploty 7 až 2 °C,  zejména na západě místy přízemní mrazíky. Nejvyšší denní teploty 11 až 15 °C. Mírný severozápadní až severní vítr 2 až 6 m/s.

Podívejte se na předpověď počasí na svatováclavský víkend:

Předpověď počasí na víkend | 26. 9. 2024

🍂🌞Souhrn počasí na nadcházející víkend. Dozvíte se třeba to, že v neděli se mohou lokálně objevit přízemní mrazíky. Noc na pondělí bude ještě chladnější. Více ve videu.👉

Posted by Český hydrometeorologický ústav on Thursday, September 26, 2024

Co teď čeká zahrádkáře

Sychravé dny jsou tady a s nimi začínají v zahradě podzimní práce. „Na záhonech už máme  poslední zbytky úrody rajčat, paprik, okurek a další teplomilné zeleniny.  A jestli bude chladné noční počasí s možnými přízemními mrazíky pokračovat i v dalších dnech, už rostliny můžeme zlikvidovat. Mrkev, petržel nebo zelí či kapusta ještě na záhonech necháme," radí ing. Marta Pawlicová z Českého svazu zahrádkářů.

INSPIRUJTE SE: Jak sklidit a uskladnit dýně, aby přes zimu nezačaly plesnivět a vydržely až do jara

Příprava půdy pro další sezonu

Po odstraněných rostlinách teplomilné zeleniny půdu na záhonech zkypřete motyčkou a osejte tzv. zeleným hnojením. „Vhodnými rostlinami jsou rychle rostoucí jetel, bob, vojtěška, vikev, hořčice, řepka, svazenka či měsíček," doporučuje odbornice. Za několik týdnů vyroste a vy ji pak můžete v listopadu zarýt. Tím obohatíte půdu o důležité živiny a záhonek vám nezničí plevele, které rostou velice rychle.

Nemocné rostliny spalte

Máte-li na zahrádce kompost, patříte mezi správné zahrádkáře. Všechno, nebo téměř všechno, co se na zahrádce urodí, by se mělo zkonzumovat a zbytky zkompostovat. Pouze plísní a houbovými chorobami napadené rostliny do kompostu nepatří, ty nechte uschnout a pak spalte. Když budete postupovat podle pravidel zakládání kompostu, na jaře už budete mít částečně rozloženou hmotu a do podzimu už můžete používat krásnou zeminu do záhonů.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Okurka je individualistka, mrkev pohodářka. Které rostliny se vedle sebe nesnesou?

Využijte špatného počasí k plánování

Podívejte se teď po sezoně na svoji zahrádku a zamyslete se, co byste chtěli příští rok pěstovat. „Využijte deštivých a chladných dnů, když se nedá venku nic moc dělat, nakreslete si jednotlivé záhony a popište, kde a co jste letos pěstovali – třeba záhon brambor, kořenové zeleniny, fazolek. A pak si přesně naplánujte, co a kam vysejete nebo vysadíte příští jaro. Pamatujte hlavně na to, že některé rostliny se nemají v lásce (brambory a rajčata) a jiné se naopak milují (česnek a kořenová zelenina)," doporučuje M. Pawlicová.

Zdroje: chmi.czcnn.iprima.cz, ing. Marta Pawlicová, tajemnice Českého svazu zahrádkářů


Přečtěte si také