Oblíbená exotická kráska, juka, má léčivé oddenky i listy a jedlé květy

Jen málokterá exotická rostlina je v našich zahradách a předzahrádkách tolik rozšířená, jako juka. Čím si zasloužila takovou oblibu nám dnes už asi nikdo nepoví, ale v každém případě se jí u nás daří velmi dobře. Juka se plně přizpůsobila středoevropskému podnebí a každoročně vykvétá svým bílým květenstvím, bez ohledu na to, kolika zahradním nadšencům je tak trochu trnem v oku.

Juky jen těžko schovají skutečnost, že se jedná o rostliny cizokrajné, kterým by možná mnohem více slušelo umístění v přímořské krajině než ve středoevropské zahradě. Pokud je však necháte plně vyniknout, například ve společnosti stálezelených jehličnanů nebo jim dopřejete dostatek prostoru uprostřed trávníku, budou i v našich končinách vypadat skvěle.

Juka vláknitá (Yucca filamentosa)

Juky pocházejí z teplejších oblastí jižní části USA. Možná trochu překvapivě se jedná o stálezelený keř, i když na první pohled připomínají spíše traviny či dokonce sukulenty. Vytvářejí růžici přízemních, našedle zelených listů s vláknitými okraji, ze kterých nejčastěji na začátku léta, v červnu a červenci, vyrůstají až 180 cm vysoké květní stonky, které nesou obrovské množství krémově bílých květů.

Jak pečovat o juky v našich podmínkách

Juky patří mezi velmi nenáročné rostliny, které se spokojí s téměř jakoukoliv zahradní půdou, pokud je dobře propustná. V přemokřené půdě se jukám nedaří. Sice celkem dobře rostou, ale kvetou jen málo nebo dokonce vůbec. Jukám vyhovuje umístění na plném slunci. Jsou mrazuvzdorné, dokonce až do -29 °C. Na zimu jukám svažte listy, abyste je ochránily před vlhkostí.

Odkvetlé květy pravidelně odstraňujte, protože bývají nevzhledné a potrhané a celkový vzhled rostliny tak velmi kazí. Často také zahnívají. Stejně tak pravidelně odstraňujte z rostliny krajní listy, které bývají, především po zimě, poškozené a potrhané. Nejstarší rostlinu z trsu můžete také vždy po několika letech opatrně vyříznout a odstranit.

Jak množit juky

Kolem mateční rostliny vyrůstají četné krátké oddenky s mladými exempláři, které můžete na jaře nebo na podzim opatrně oddělit.

Juka jako léčivka

Léčivé jsou listy a oddenky juky. Indiáni je využívali jako projímadlo a také pomáhají vyplavovat toxické látky z těla. Jsou účinné při zánětech kloubů, revmatické artróze, ale také při Crohnově chorobě střev.

Jedlé květy

V Americe je juka i oblíbenou pochutinou. Poměrně dužnaté okvětní lístky, které chutí připomínají chřest, se přidávají čerstvé do zeleninových salátů nebo se připravují spolu s dušenou zeleninou. Někdy se i obalují v těstíčku, smaží a nakonec pocukrují.

Zdroj: https://www.havlis.cz/karta.php?kytkaid=1016; https://bylinkopedie.cz/juka-vlaknita-lecive-ucinky/

Sdílejte článek
Štítky jedlé květy rostliny zelenina trávník sukulent keř jehličnany stonek léčivka oddenek juka vláknitá Yucca filamentosa juka vláknitá

Přečtěte si také