Gunera rukávovitá: Obří trvalku můžete pěstovat i na své zahradě, okolí ohromíte

Impozantní trvalku můžete, pokud nebydlíte zrovna na horách nebo v místě, kde se předpokládají větší mrazy, pěstovat i na své zahradě. Péče o ni, především její ukládání k zimnímu spánku, vám sice dá trochu práce, ale odměnou vám budou obdivné pohledy všech návštěvníků i kolemjdoucích.

Gunera rukávovitá, barota (Gunnera manicata)

Trvalku s většími a vyššími listy jste zaručeně nikdy neviděli. Ani jste vidět nemohli, protože gunera je považována spolu s banánovníkem za nejvyšší z bylin. Jedná se o trvalku, která pochází z horských oblastí Brazílie a Kolumbie.

Tuhle nepřehlédnutelnou krásku však můžete pěstovat i na vlastní zahradě. Vyberte pro ni místo, nejlépe uprostřed trávníku, nebo naopak někde u plotu, protože by při své mohutnosti zastínila jakoukoliv jinou rostlinu, kterou byste vysadili do její blízkosti. Jedná se tedy o rostlinu solitérní.

Gunera vyžaduje vlhčí, ale velmi dobře propustnou a výživnou půdu, proto se jí bude dařit i na břehu potoka nebo zahradního jezírka, jen dejte pozor, aby svými listy nezastínila celou vodní plochu. Pak by se ve vašem jezírku či rybníčku nedařilo rybkám, pokud nějaké chováte. Gunera totiž dorůstá do výšky 2,5–3 m a může se rozrůst až na plochu 4–5 m v průměru. Nejlépe rostlině prospívá umístění na slunci bez poledního úpalu nebo v polostínu. Pozor, má velký sklon ke spalování listů. Listy gunery jsou laločnaté a hluboce zvrásněné, rostlina do nich zachytává dešťovou vodu, která pak snadno stéká přímo ke kořenům.

Gunera vykvétá od června do srpna, květy bývají zeleno-oranžové, často skryté pohledům pod mohutnými listy rostliny.

Zimní péče o guneru

Běžně je rostlina plně mrazuvzdorná do –15–20 °C, ale pokud si dáte práci s jejím pečlivým zazimováním, pak zvýšíte její mrazuvzdornost až k –30 °C.

Na podzim odžízněte guneře listy i s dlouhými řapíky a ponechte pouze středovou růžici. Kolem rostliny vytvořte ohrahu ze silnějšího polystyrenu a vnitřek vyplňte izolačním materiálem, nejlépe slámou nebo senem a zaklopte víkem, opět z polystyrenu. Celou ochranu pevně ovažte provázkem nebo drátem a přidejte i zátěž, aby tak lehký materiál, jako je polystyren, zimní větry neodfoukly.

Na jaře po odstranění krytu rostlinu dostatečně zalijte a zároveň pohnojte.

Zdroj:  https://www.havlis.cz/karta.php?kytkaid=148; https://www.florapack.cz/barota-rukavovita-gunera-grd.html


Přečtěte si také