Bydlení

31. března 2022 13:21

Radka Wallerová

Parádní předělávka stodoly: Obří stůl, závěsná loď lákající k odpočinku a úchvatný výhled

Párty sál pro čtrnáctičlennou rodinu? Není problém, jak ukazují fotografie z proměny staré, ne moc útulné stodoly v lákavý prostor, kde nechybí velký stůl, odpočinková místa a pohodlná kuchyň. Stačilo k tomu pár dní a hlavně originální nápady.

Olav a Hildbjørg mají chatu na nádherném místě na ostrově Harøya v trondheimském fjordu, ale tu změna nečekala – designéři pořadu Norské domy snů se zaměřili na vedle stojící stodolu. Ta slouží k rodinným setkáním a oslavám širší čtrnáctičlenné rodiny, ale moc zařízená na to není. Je to spíše takové provizorium, už proto, že tady není žádné pořádné okno ani místo, kde by se dalo připravovat jídlo a pití.

Rodina se ve stodole schází proto, že do domu by se nevešli, ale teď doufají, že jim ji designér Halvor Bakke změní tak, aby se jim tam doopravdy líbilo a přestala vypadat jako odkladiště věcí, které se jinam nevešly.

Stodola přitom má potenciál a zajímavé prvky, jako je třeba starý nájezd na traktor, dneska porostlý travou – o ten by byla škoda přijít.

Okno nad mořem

Stodola se změnila skutečně z gruntu, na zem přišla nová lamelová podlaha a také stěny mají nový dřevěný obklad. Bylo zjevné, že dovnitř je potřeba dostat světlo, a proto autoři proměny nechali vyříznout velké okno ve stěně obrácené směrem k moři – okno tam sice bylo už dříve, ale malé, z nějž se dalo dívat ven, ale moc světla skrz něj neproudilo.

Původně pod ním stála postel pro příležitostné spaní návštěv, kterou nahradil obří stůl. Největší, jaký kdy tvůrci proměny vyráběli – je dlouhý sedm metrů a skutečně se k němu pohodlně vejde celá rodina. A je to stůl s bonusem, truhláři na něj vyrobili speciální dřevěný vozík ze staré bedýnky, díky němuž si mohou hosté posílat jídlo nebo nádobí po stole, aniž by musel pořád někdo vstávat.

Na nájezd pro traktor navazují uvnitř efektní schody vedoucí do vestavěného patra, kterému vévodí pohodlná pohovka – skvělé zákoutí, pokud si potřebujete odpočinout po vydatném obědě nebo něco prodebatovat v menším počtu lidí. Anebo se podívat na něco na velké televizi, která nově visí nad vchodem do stodoly. Pohovku doplňují stolky ze starých soudků.

Velké nadšení u majitelů vzbudila kuchyňská linka, která tady předtím citelně chyběla – jsou v ní šikovné spotřebiče včetně kávovaru. A bonus jako překvapení pro majitele? Nová terasa hned vedle nájezdové rampy, dříve sklad dřevěného harampádí, dneska příjemné posezení na robustním tmavém nábytku, kterým sem byl vyroben na míru.


Přečtěte si také