Jak ušetřit

13. prosince 2023 08:20

Lenka Valjentová

Pečicí papír není jen na pečení. Můžete ho využít při žehlení, úklidu i balení dárků

Pečicí papír zná patrně každý, je to v kuchyni neocenitelný pomocník. Jak je už z názvu patrné, primárně slouží při pečení. Kuchyně ale není jediným místem, kde najde uplatnění. Naložit se s ním dá i mnoha jinými způsoby, o některých ví jen málokdo. Přinášíme rady a tipy, jak využít pečicí papír v celé domácnosti.

Co je pečicí papír

Pečicí (pergamenový) papír je z celulózy, slouží jako jednorázový nepřilnavý povrch, je stabilní a vyznačuje se vysokou tepelnou odolností – bezpečně se dá použít do teploty 250 °C. K dosažení lepších vlastností se do něj přidává silikon. Pečicí papír můžete běžně koupit, nejčastěji v roli nebo nastříhaný na archy.

Pečicí papír je v kuchyni neocenitelný pomocník, který dokáže usnadnit domácí pečení. Díky němu nemusíte pekáč před pečením vymazávat tukem a vysypávat moukou a navíc se není třeba bát, že se těsto k plechu připeče a přilepí. Jako bonus pečicí papír pomáhá s následným mytím, jelikož použitou formu či pekáč po vyklopení moučníku stačí jenom otřít.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Žehlení snazší než dosud, vyzkoušejte naše praktické rady a užitečné tipy

Jak využít pečicí papír v domácnosti

Pomůže při žehlení

Máte-li obavy, že rozpálená žehlička zanechá na jemných tkaninách stopy a nechcete riskovat, žehlete přes pečicí papír. Prádlo bude dokonale hladké a bez sebemenší újmy. Když bude teplota velká, začne se pálit samotný papír a vy máte čas na záchranu oblečení. Jen pozor na to, že je papír také horký!

Vyčistí žehličku

Jak vyčistit zašpiněnou nebo starou žehličku? I s tím vám pomůže pečicí papír. Na žehlicí prkno položte kus papíru na pečení a posypejte trochou soli. Následně papír se solí několikrát přežehlete. Povrch žehlicí plochy bude jako nový.

Vyleští chromované předměty

Chromované předměty (kliky, vodovodní kohoutky a baterie v umyvadle, sprše, vaně nebo dřezu atd.) bývají často zašlé a bez lesku. Pečicí papír to snadno napraví. Stačí ho jen lehce namočit, zmačkat a vyčistit jím chromovou část. Nakonec ji suchým papírem přeleštěte.

INSPIRUJTE SE: 7 nejzajímavějších možností, jak využít potravinovou fólii jinak než jen k zabalení jídla

Odstraní nečistoty z varné desky

Varná deska dostává při vaření pořádně zabrat. Jestli vám na ní ulpěly urputné nečistoty, jemně je z varné desky nebo jiného citlivého materiálu vydrhnete pečicím papírem. Udělejte z kousku suchého papíru kuličku a dejte se do čištění právě jím. Uvidíte, že to půjde!

Uvolní zaseknutý zip

Papír na pečení vám pomůže ve chvíli, kdy se vám zasekne zip na mikině, bundě nebo kalhotách či sukni. Zip stačí několikrát kouskem pečicího papíru přejet a během chvilky se uvolní a půjde zapínat i rozepínat.

Ochrání sezonní oblečení

Než uložíte sezonní oblečení do skříně, jednotlivé kusy pečlivě zabalte do pečicího papíru. Prodloužíte jeho životnost a pěkný vzhled, ochráníte barvy, aby nevybledly.

Nahradí prostírání

Při zahradním stolování může pečicí papír nahradit prostírání, ubrus nebo servírovací tácky. Výhodou je, že ho pak můžete spálit. A protože hoří déle než obyčejný papír, může použitý papír na pečení posloužit jako podpalovač.

Pomůže při práci s tavnou pistolí

Chystáte se vyrobit za pomoci tavné pistole dekoraci určitého tvaru? Pomůže vám v tom právě pečicí papír: tvar si na něj namalujte, pak ho otočte a obtáhněte roztavenou hmotou z tavné pistole. Ani po zaschnutí se hmota nelepí, takže ji můžete snadno sloupnout.

Nahradí balicí papír

Když vám při balení dárků dojde ozdobný papír, zkuste ho nahradit pečicím papírem. Jednoduše dárek zabalte tak, jak jste zvyklí. Pečicí papír můžete ozdobit lněným provázkem nebo hedvábnou stužkou. Výsledkem bude elegantně, originálně a levně zabalený dárek.

Tipy, jak ještě použít pečicí papír v kuchyni

  • Čistit toustovač nebo kontaktní gril je fuška, protože připékající se sýr dokáže nadělat neplechu. A když toustovač ihned po použití nevyčistíte, sýr zaschne, dál se připéká, zapáchá a spotřebič ničí. Až si příště budete dělat tousty, zkuste dát nad i pod toust kus pečicího papíru a už se to nestane. Toust se sice bude o trochu déle zapékat, ale bude stejně dobrý a vy se vyhnete protivnému čištění.
  • Pečicí papír můžete používat i v mikrovlnné troubě – ať v klasické roli, nebo místo pokličky na misku s něčím, co by mohlo při ohřívání prskat a ušpinit celý vnitřek trouby. Po jednom ohřátí tak nemusíte hodinu drhnout celou mikrovlnku.
  • Došly vám filtry do kávovaru? Než koupíte nové, můžete překapávat přes provizorní filtr vytvořený z pečicího papíru.
  • Před tím, než do mrazáku uskladníte plátky masa nebo ryby, oddělte jednotlivé porce pečicím papírem.  Až budete chtít s masem pracovat, půjde vám při rozmrazování snadno oddělit od sebe. Také těsto na pizzu nebo listové těsto můžete zamrazovat srolované do pečicího papíru.
  • Při přípravě těsta je potřeba odměřit i suroviny, které se na váhu nedají jen tak nasypat nebo položit, proto často ušpiníte hodně nádobí. V jedné misce vážíte máslo, v další cukr... Když položíte kousek pečicího papíru na váhu, suroviny na ni můžete pokládat bez nádoby. Samozřejmě kromě tekutin.
  • Pokud nemáte po ruce zdobicí sáček, můžete použít i pečicí papír. Snadno jej zarolujete do úzkého kornoutku a ustřihnete růžek. Zdobení vánočního cukroví, moučníků nebo dezertů bude hračka.
  • Chystáte se péct z lepivého těsta? I tady vám může pomoci papír na pečení. Využijte ho jako podložku při zpracovávání těsta na pracovní desce. Můžete ho dát i mezi váleček a těsto, abyste ho snáze vyváleli. Nebudete potřebovat ani mouku na podsypávání.
  • Někdy se stane, že se vám víčko od načaté zavařeniny někam zatoulá. Nevěšte hlavu a použijte kus pečicího papíru, který zachytíte kolem hrdla gumičkou nebo provázkem. Marmeláda nevyschne.
  • Potřebujte-li rychle ochladit nápoj v láhvi, obalte ji navlhčeným pečicím papírem a dejte na chvíli do mrazáku.

Zdroje: homeincube.cz, thespruce.com, thegardeningcook.com, tasteofhome.com, cs.wikipedia.org, Neobyčejné užití obyčejných věcí (Rider´s Digest Výběr)

Sdílejte článek

Přečtěte si také