Žehlení snazší než dosud, vyzkoušejte naše praktické rady a užitečné tipy

Žehlení někdo bere jako vítanou relaxaci, pro jiné je to děsivá noční můra. Ať tak nebo tak, bez žehlení se neobejdete. Připravili jsme pro vás několik osvědčených tipů a dobrých rad, jak si žehlení usnadnit a zpříjemnit.

Možná sníte o žehličce, která by žehlila sama. Ale zatím se musíte spokojit s tím, že se k žehlicímu prknu postavíte sami. Nejspíš si k tomu pustíte jako já oblíbené filmy či seriály nebo příjemnou hudbu, nalijete si skleničku dobrého vína nebo si uděláte uklidňující mátový či meduňkový čaj. Díky těmhle pomocníkům žehlení rychleji utíká. Máme pro vás několik dobře míněných rad a praktických tipů, které se hodí vždycky a stojí za vyzkoušení.

Symboly žehlení

Visačky na oblečení vám prozradí nejen to, jak ho správně prát nebo jaké je složení tkaniny, ale taky jakou teplotou ho máte žehlit a zda vůbec žehlit. Některé oblečení se nesmí žehlit, takže je nejlepší to zjistit dříve, než si v nové halence vypálíme díru. Obvyklým symbolem je silueta žehličky s tečkami. Stejné jsou na žehličkách.

  • Jedna tečka znamená teplotu žehličky přibližně 110 °C a tou vyžehlíte hedvábí i syntetiku (polyester acetát, akryl, polyamid, umělá vlákna).
  • Dvě tečky označují teplotu kolem 150 °C, která se hodí k žehlení vlny či hedvábí.
  • Tři tečky, teplota přibližně 200 °C jsou pro bavlnu a len.

13 rad a tipů, jak na žehlení

  1. Dejte žehličce čas na zahřátí na správnou teplotu. Využijte tento čas k roztřídění prádla podle typu tkaniny, nebudete tak muset přepínat nastavení teploty po každém kousku a čekat, až se žehlička buď zahřeje, nebo ochladí.
  2. Optimální je jako první vzít na řadu prádlo, které vyžaduje nejnižší teplotu. Pokud náhodou začnete s vysokým nastavením tepla, ujistěte se, že dáte žehličce čas na vychladnutí, než přejdete k jemnějším tkaninám.
  3. Pokud si nejste jisti teplotou žehlení určitého druhu oděvu, zkuste vyžehlit špičkou žehličky skrytou část oděvu. Nebo ho otočte naruby, začněte s nejnižší teplotou a pak ji postupně zvyšujte.
  4. Když položíte prádlo na žehlicí prkno, nejdříve ho narovnejte a uhlaďte.
  5. Začínejte s žehlením v polovině oblečení směrem ven.
  6. Žehlete podélně dlouhými, rovnoměrnými tahy sem a tam, vyhněte se krouživým pohybům.
  7. Není třeba žehličku k oblečení tisknout příliš velkou silou – stačí, aby jen po látce klouzala.
  8. Tlačit byste měli na zadní část žehličky, ne na její špičku. Vznikaly by tak ohyby a překlady, které kazí celkový vzhled. Výjimkou jsou prostory mezi knoflíky, tam nemáte na výběr.
  9. Nikdy nežehlete plastové části (zipy, knoflíky, korálky apod.), reliéf barvy nebo dekorativní vzory, které se mohou roztavit. Mohli byste poškodit je i samotnou žehličku. Jako ochranu křehkých či perleťových knoflíků přes ně položte lžičku.
  10. Dobrým způsobem, jak při žehlení neudělat lesklá či spálená místa na tkaninách, je využití pomocné látky. Při žehlení jemného nebo černého oblečení položte čistou bavlněnou utěrku, ručník nebo jinou tkaninu, aby se žehlička nedotýkala přímo látky.
  11. Jemné a hladké barevné látky žehlíme po rubové straně. Žehlení oblečení naruby vám pomůže vyhnout se lesklým skvrnám, zejména na syntetických tkaninách.
  12. Při žehlení odebírá značnou část tepla žehlicí prkno. Vložte proto pod potah žehlicího prkna pruh alobalu lesklou stranou nahoru. Žehlení vám půjde rychleji.
  13. Při žehlení velkých kusů, jako je třeba prostěradlo nebo ubrus, si nastavte židli u žehlicího prkna tak, abyste mohli posouvat vyžehlenou část z prkna na opěradlo židle.

První pomoc při malých nehodách

  • Udělali jste lesklou skvrnu na světlé košili, kalhotách nebo sukni? K odstranění si připravte roztok z bílého octa a vody v poměru 1 : 1. Namočte hadřík a stiskem navlhčete skvrnu. Pak vyžehlete. Pokud je to nutné, postup opakujte.
  • Jak odstranit podobnou skvrnu na vlně? Namočte hadřík do roztoku bílého octa s vodou a jemně místo navlhčete, pak nanášejte páru nad povrchem oděvu bez přímého dotyku. Potom použijte měkký kartáč k dočištění.
  • Máte lesklou skvrnu na tmavém oděvu? Udělejte si záchranný roztok – směs čtyřech kapek čpavku a 30 ml vody. Hadříkem místo lehce navlhčete a pak použijte kartáček, kterým kartáčujte tkaninu podél vláken.
  • Když se vám při žehlení podaří trochu spálit látku, můžete ji zkusit přetřít rozkrojenou cibulí. Mnohem účinnější je rozpustit trochu boraxu ve vodě (asi 1/2 lžičky ve 100 ml vody), v roztoku namočit houbičku a skvrnu vytřít. Pak opláchněte čistou vodou.

Jak vyžehlit pánskou košili

  1. Začněte na zadní rubové straně límečku. Jelikož je tužší než zbytek košile, můžete ho pokropit. Potom ho narovnejte a tlakem zadní části žehličky pomalu žehlete od středu k okrajům a zpět. Následně límeček vraťte do přirozené polohy a ještě jednou přežehlete středovou část. To pomůže udržet původní tvar.
  2. Pak jsou na řadě rukávy. Jako první přežehlete rozepnuté manžety podobně jako límeček od okraje směrem do středu. Nejdřív vyžehlete vnitřní a pak vnější stranu. Následně přejděte k rukávu. Rukáv položte stranou s knoflíčky nahoru. Pokud máte radši výraznější puky, žehlete až ke krajům. Pak košili otočte a vyžehlete rukáv z druhé strany.
  3. Jako třetí byste měli vyžehlit sedlo, což je část mezi límcem a rameny. Košili položte na užší stranu prkna a látku důkladně vyhlaďte. Poté opatrně žehlete směrem od ramen ke středu.
  4. Poslední je na řadě tělo košile – největší a nejdůležitější část. Začněte prostorem mezi knoflíky. Žehlete kousek po kousku a dejte si načas. Nezapomínejte každou část před žehlením důkladně narovnat a vyhladit.
  5. Jakmile je celá košile hotová, přežehlete límec z přední strany. Stejným způsobem jako jste ho žehlili z té zadní strany.
  6. Po žehlení pověste košili na ramínko a nechte ji dýchat. Pokud spěcháte, deset minut bude stačit.
  7. Dámské košile, halenky a tuniky žehlíme podobně.

Zdroje: home.howstuffworks.comwhich.co.uk

Sdílejte článek
Štítky židle košile rada vzhled prostěradlo oděv žehlička

Přečtěte si také