Pěstujte muškáty, které odeženou komáry a voní jako citrony

Běžně pěstované pelargonie neboli muškáty můžete na balkoně doplnit méně známými druhy, které vás možná na první pohled neoslní krásou, ale mají jiné zajímavé vlastnosti. Některé pelargonie mají pronikavou vůni. Jedna voní po citronech, druhá po jablkách a třetí vám zase připomene mátu nebo růže.

Rod pelargonií, kterým běžně říkáme spíš muškáty, obsahuje asi 300 druhů rostlin, které ve velké většině pocházejí z jižních částí Afriky. Na našich balkonech však běžně pěstujeme pouze klasickou pelargonii páskatou (Pelargonium zonale), převislou pelargonii štítnatou (Pelargonium peltatum) anebo snad nejkrásnější z pelargonií, muškát anglický (pelargonium grandiflorum), který však má nejvyšší nároky na péči a většinou ho pěstujeme pouze jako krátkověkou, jednoletou rostlinu, i když samozřejmě patří mezi trvalky.

Mezi pelargoniemi však existují i druhy, které se nemohou chlubit krásou květů, které bývají spíše skromné jak barevností, tak četností jednotlivých kvítků. Tyhle pelargonie však mají jiné vlastnosti, pro které se vyplatí je pěstovat. Z jejich listů se uvolňují zajímavé vonné látky. Některé pelargonie se využívají dokonce i na dochucování pokrmů (Pelargonium crispum, Pelargonium tomentosum, Pelargonium odoratissimum).

Pelargonie vonná (Pelargonium odoratissimum)

Na první pohled nenápadný druh pelargonie, která dorůstá do výšky 30-100 cm. Má jemné listy a po celé léto vykvétá bílými nebo narůžovělými květy s fialovým středem.

Pochází z jižní Afriky a využívá se v kosmetickém i potravinářském průmyslu, přidává se do polévek, salátů i želé nebo se využívají esenciální oleje, které rostlina obsahuje. Její listy po rozemnutí mezi prsty nádherně voní po jablkách, a tak trochu po citronu nebo mátě. Oleje z pelargonie mají schopnost obnovovat kožní buňky a jsou vhodné k ošetření problematické pokožky, a dokonce i k léčení popálenin. Bývají také součástí parfémů a díky schopnosti odpuzovat hmyz bývají součástí repelentů.

Pelargonie vonná se využívá i v léčitelství. Čaj, připravený z jejích listů, podporuje imunitu a má antiseptické a tonizující účinky. Aromatický olej s vůní této pelargonie je v aromaterapii využíván k získání rovnováhy mezi tělesnou schránkou a duševnem, tedy k vyvážení energií.

Pelargonie růžová (Pelargonium Graveolens)

Další z vonných pelargonií dorůstá až do výšky 130 cm a vykvétá růžovými květy, od jara do podzimu. Využívá se v kosmetickém průmyslu, listy vydávají po rozemnutí těžší růžovou vůni se sladce kořeněným nádechem.

Tento druh pelargonie má hojivé, antibakteriální, protiplísňové, zklidňující a tonizující účinky na pokožku, kterou pomáhá hojit a zklidnit. Používá se k léčbě akné, menších popálenin, reguluje tvorbu kožního mazu, harmonizuje suchou i mastnou pokožku, funguje jako prevence proti striím. Stimuluje růst vlasů a účinně pomáhá bojovat s lupy. Pomáhá bojovat proti problémům při menopauze, zmírňuje návaly horka i potíže s nespavostí. Také stimuluje lymfatický systém.

Pelargonie maceškovitá či pelargonie stojatá (Pelargonium crispum)

Tento druh muškátu vytváří hustě olistěné, vzpřímeně rostoucí, později převislé, stonky. Vykvétá nejčastěji dvoubarevnými květy, po celé léto. Rostlina dorůstá do výšky až 70 cm, listy má drsné a zkadeřené, velké asi do 1,5 cm. Listy mají po rozemnutí výraznou vůni citrónu.

Zdroj: https://encyklopedie.biooo.cz/vyhledat-slozeni/pelargonium-odoratissimum/; https://encyklopedie.biooo.cz/vyhledat-slozeni/geranium-pelargonium-graveolens/; https://en.wikipedia.org/wiki/Pelargonium_graveolens


Přečtěte si také