Co si letos dát na balkon? Pestrou směs pokojovek, letniček i trvalek

V průběhu května se nám nabízí úžasná šance rozšířit svůj obytný prostor o balkon, terasu či zahrádku, které můžeme využívat přes celé léto až do časného podzimu. K tomu, abychom se ve svém obývacím pokoji pod širým nebem cítili co nejlépe, nám pomohou i květiny. Pěstujte i ty méně tradiční.

Terasy i zahrady jsou prostory, kde relaxujeme, scházíme se s přáteli, můžeme zde snídat, obědvat i večeřet nebo jen tak romanticky snít. Co se výzdoby i vybavení týká, už dávno nejsou tato místa chudými příbuznými interiérů. Lavičky mají pohodlné barevné sedáky, stoly zdobí svíčky či svícínky, prostě pohoda se vším všudy. A tu dokreslují a umocňují hrnkové rostliny oblečené do bezvadně padnoucích terakotových květináčů, barevných obalů, které ladí s barvou nábytku, a využít lze i méně tradiční nádoby – třeba plastové košíky. V dnešní době již nemusíme vybírat pouze z klasických balkonových rostlin, jakými jsou muškáty či petúnie. Nabídka je velmi bohatá, a navíc můžeme netradičně sáhnout i po pokojových rostlinách, jako je kolopejka (Kalanchoe), echeverie (Echeveria) či mučenka (Passiflora). Využít lze i letničky jako je gazánie (Gazania) nebo ostrožka stračka (Consolida regalis), či trvalky, jako například další ze straček (delphinium) nebo gerbery (Gerbera). Na podzim se hodí okrasná kapusta (Brassica), která se vlivem nízkých teplot zajímavě vybarvuje. Důležité je, abychom rostlinám poskytli místo chráněné před větrem, měly by být umístěné v květináčích, které se nebudou převracet.

Gazánie (Gazania)

Gazánie je letnička nízkého vzrůstu, vhodná do skalek, na lemování záhonů i pro pěstování na balkonech. Na její pěstování musíme myslet už poměrně velmi brzy na jaře, vysévá se v březnu (teplota pro klíčení je okolo 22 °C), nebo si gazánii jednoduše koupíme předpěstovanou, nejlépe během měsíce května. Rostlina vyžaduje lehčí propustnou půdu, slunné místo a dobře snáší sucho. Ve stínu, po západu slunce a za deště se květy gazánie zavírají.

Gerbera (Gerbera)

Gerbery se pěstují ve velkých zahradnických firmách především jako květiny k řezu, ale existují i kultivary s krátkými stonky, které jsou vhodné i k celoročnímu pěstování v domácích podmínkách. Začínají nakvétat už v únoru, ale maxima květů dosahují během května až července, a můžete je proto využít jako zajímavé balkonové rostliny.

Mají rády světlé a vzdušné místo, chráněné před přímými slunečními paprsky a pravidelnou zálivku, ne však přemokřenou půdu, mají sklon k zahnívání listové růžice.

Ostrožka stračka (Consolida regalis) a ostrožka (Delphinium)

Krásně modré květy ostrožek evokují letní oblohu a sluncem prozářené dny. Vyžadují slunnou polohu a dostatek živin. Mezi ostrožkami najdeme letničky (Consolida regalis) i trvalky (Delphinium), oba druhy se hodí i do suchých vazeb, neboť květy ani po usušení neztrácejí modrou barvu. Pro jejich pěstování je potřeba zvolit závětrné stanoviště, při pěstování v květináčích je nutné vložit na dno nádoby písek nebo štěrk.

Okrasná kapusta (Brassica)

Okrasná kapusta se stává stále populárnější. Setkáváme se s ní nejen na záhoncích, ale bývá i součástí kytic a aranžmá. V květináčích je možné pěstovat ji na balkoně či terase až do podzimu. Rostlina vyžaduje humózní zeminu a dobře snáší i chladnější stanoviště. Kapustu si můžete předpěstovat sami, ale mnohem jednodušší je pořídit si na jaře již hotovou sadbu. I okrasná kapusta je jedlá, stejně jako její obyčejná příbuzná. Na krásné vybarvení okrasné kapusty si však budete muset počkat až do podzimu, kdy teploty klesnou blíže k bodu mrazu.

Kolopejka, kalanchoe (Kalanchoe blossfeldiana)

Kolopejka či jiným názvem kalanchoe je jednou z nejpopulárnějších kvetoucích rostlin, hlavně díky bohatství květů a mnoha barvám. Kalanchoe je sukulentní rostlina, která je k dostání po celý rok. Je možné vybrat si z miniaturních kalanchoí nebo z větších exemplářů, které najdou na terasách a zahradách širší využití. Tato rostlina pochází z Madagaskaru, proto jí vyhovuje slunečné místo. Se zálivkou musíme být opatrní, v létě zaléváme střídmě, v zimě ji udržujeme skoro v suchu. Je dobré ji každých čtrnáct dní přihnojit.

Echeverie, dužnatka (Echeveria)

I sukulentní rostliny mohou být přes léto venku. Rod Echeveria čítá asi 150 druhů sukulentů, které se liší tvarem, barvou i květy. Všechny však pocházejí z oblasti Severní a Jižní Ameriky. Tyto rostliny milují světlá stanoviště, ne však přímé sluneční záření – hrozí popálení listů. Nedostatek světla však rostlinu poškozuje. Vyžaduje mírnou zálivku, v zimě dokonce minimální. V zimě nesmí teplota klesnout po 6 °C, proto ji na terasách můžeme pěstovat pouze v letním období.

Mučenka (Passiflora)

Mučenka je popínavá rostlina, která už se většinou prodává připevněná k mřížce. Například druhy Passiflora caerulea, Passiflora violacea, Passiflora edulis mohou být během léta také venku (na zimu je musíme samozřejmě přenést do interiéru). Mučenkám nejlépe vyhovuje těžší zemina (třeba i jílovitá) v substrátech pro pokojové rostliny sice dobře rostou, ale málo kvetou. Během léta vyžadují hojnou zálivku.

Zdroj: Holandská květinová kancelář; https://cs.wikipedia.org/wiki/Du%C5%BEnat


Přečtěte si také