10. ledna 2025 11:00
Ema BártováČerné plastové nádobí představuje riziko pro zdraví. V testech propadlo
Černé plastové nádobí a teflonové pánve jsou sice možná praktické, ale jejich používání má svá rizika. Obojí je například velmi citlivé na vysokou teplotu, kdy může uvolňovat různé karcinogenní látky. Zjistěte, jak se chránit před škodlivými látkami v kuchyni.
Mluvilo se o tom už před několika lety. Černé plastové nádobí vyrobené většinou z nylonu upadlo v nemilost, když se ukázalo, že se z něj mohou uvolňovat látky označované jako primární aromatické aminy, potenciální karcinogeny. Čím vyšší teplota při použití, tím vyšší riziko.
Spotřebitel sám ovšem nemá šanci poznat, jak rizikový jím koupený výrobek je - primární aromatické aminy nemají žádnou vůni ani třeba nemění chuť jídla.
NENECHTE SI UJÍT: Babské recepty na úklid kuchyně fungují. V hlavní roli jsou ocet, jedlá soda, citron i rozmarýn
Určité uklidnění přišlo se zjištěním, že rizikové jsou zejména výrobky z Číny, pro jejichž dovoz začala platit přísnější pravidla. Norský test z roku 2015 pak potvrdil, že nebezpečných výrobků na evropském trhu skutečně výrazně ubylo.
Co jsou zpomalovače hoření
Jenže aromatické aminy, uvolňované z nádobí kvůli použitým barvivům, zřejmě nebyly jediným rizikem spojeným s černými plastovými naběračkami. Nedávná studie zjistila, že některé výrobky obsahují vysokou hladinu zpomalovačů hoření. Jejími autory jsou vědci z organizace Toxic-Free Future a Institut pro život a životní prostředí na Vrije Universiteit.
"Mnoho z výrobků obsahovalo zvýšené hladiny zpomalovačů hoření, to zejména bromovaných zpomalovačů hoření, které jsou spojeny s mnoha zdravotními riziky," citoval web Huffington Post Kizzy Charles-Guzman, generální ředitelku Centra pro environmentální zdraví v americkém Oaklandu. Konkrétně šlo o osmdesát pět procent výrobků z více než dvou stovek testovaných kousků.
- Tyto látky zvyšují riziko vzniku rakoviny, snižují plodnost, mohou spustit hormonální nebo neurologické potíže a ovlivnit vývoj dítěte v děloze. Některé ze zpomalovačů, obsažených v testovaném kuchyňyském náčiní, jsou přitom jak v Evropě, tak v USA zakázané.
PŘEČTĚTE SI: Perte prádlo na 30, většinou to stačí. Vyšší teploty vyžadují ručníky a ložní prádlo
Snaha o recyklaci surovin
Použití zpomalovačů hoření v kuchyňském nádobí přitom nedává tak úplně smysl. Vysvětlením je snaha o recyklaci surovin, v zásadě chvályhodná. Ale výrobci zřejmě využívají například recyklovaný elektronický odpad, kam patří staré televize, počítače nebo různé domácí spotřebiče, které běžně obsahují zpomalovače hoření, aby domácnosti nevyhořely při jejich poruše. Mnohé z těchto zpomalovačů už byly mezitím zakázány, ovšem v druhotných surovinách jich stále je velké množství.
INSPIRUJTE SE: Co by nemělo chybět v kuchyni? Recenze praktického příslušenství
Nebezpečné látky se uvolňují při vyšší teplotě
Dobrou zprávou je, že se nebezpečné látky neuvolňují z nádobí neustále, přispívá k tomu například vyšší teplota - při vaření, ale také třeba při mytí v myčce. Na druhou stranu je ale pravda, že ačkoli jich může být v nádobí relativně málo, jejich vliv na zdraví se sčítá.
- Rozhodně má smysl nepoužívat černé plastové náčiní třeba na obracení smažených věcí.
- Pokud se vám podaří nějaký kousek poškodit nebo dokonce roztavit horkem, okamžitě ho vyhoďte.
- Můžete ho nahradit dřevěným náčiním, ale to se hůře udržuje, nejlepší alternativu proto představují nerezové naběračky a obracečky. Ovšem ty se zase nehodí na teflon, který může představovat také riziko.
Kdy je teflon bezpečný a kdy ne?
Kvalitní teflonové nádobí nemusí představovat riziko, i když někomu může vadit, že jeho výroba představuje poměrně vysokou zátěž pro životní prostředí. Při domácím použití je feflon bezpečný, ovšem za splnění dvou podmínek:
- teffonové nádobí nesmí být poškrábané a jinak poškozené
- teflonové nádobí se nesmí používat při vysokých teplotách a nasucho bez oleje, konkrétně teflon - PTFE - uvolňuje škodlivé látky při teplotách nad 260°C, rizikové je především jejich vdechování
"Při vysokých teplotách (a vaření „nasucho", bez tuku) či při poškození může teflon uvolňovat kyselinu perfluorooktanovou (PFOA), která je zdraví škodlivá. Pokud jste pánev používali správně a přesto se povrch porušil, můžete ji zkusit reklamovat. Dejte pozor již při nákupu, na trhu byly již zachyceny i levné výrobky, které nepřilnavý povrch pouze napodobovaly epoxidem. Dobrou volbou jsou dnes pánve s keramickým povrchem, který je nepřilnavý, nepoškodí se tak snadno a neobsahuje zmíněné škodliviny," uvádí česká bezisková organizace Arnika, která mimo jiné mapuje škodlivé látky uvolňující se do životního prostředí. Další alternativu představuje nerezové nádobí.
Novější nádobí by konkrétně PFOA obsahovat nemělo, protože její použití bylo zakázáno, nicméně výrobci teflonového nádobí používají jiné podobné látky obsahující fluor, aby dosáhli nepřilnavosti. tyto látky jsou podezřelé z ovlivňování imunity i hormonálního systému, nová studie také ukázala souvislost s kardiovaskulárními chorobami.
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Remoska, slavný český vynález, vaří a peče po celém světě. Co všechno zažila legendární remoska?
Dánská spotřebitelská organizace Forbrugerrådet Tænk vydala následující doporučení: Pánve nepřehřívejte, bezpečná je teplota do 200 °C a to i na smažení. Nepoužívejte nádobí s porušeným nepřilnavým povrchem. V takovém případě zůstanou rizikové látky s fluorem pevně vázané v nádobí.
Zdroje: huffpost.com, okonu.dk, cbsnews.com