Výlety

28. října 2023 07:00

Lenka Valjentová

Pohádkový zámek Telč. Zrekonstruovaný poklad moravské renesance je otevřený po celý rok

Přijeďte si prohlédnout zámek Telč, skvostné renesanční sídlo zdobené štuky a sgrafity, které se zrcadlí na hladině rybníka. V posledních třech letech zámek prošel rozsáhlou rekonstrukcí, díky níž je dnes otevřený celoročně a nabízí nové prohlídkové okruhy. Jeho půvab sice můžete obdivovat v mnoha slavných českých pohádkách jako Pyšná princezna, Jak se budí princezny, Z pekla štěstí a mnoha dalších, které se zde natáčely, ale vidět poklad moravské renesance na vlastní oči, to je něco úplně jiného.

Státní zámek v Telči je označován jako klenot moravské renesanční architektury a patří k jednomu z nejlépe dochovaných renesančních architektonických komplexů v České republice. Celý komplex byl roku 1992 zapsán na Seznam světového kulturního a přírodního dědictví UNESCO.

PŘEČTĚTE SI TAKY: Třebíč vás okouzlí unikátními památkami UNESCO, židovskými specialitami i krásnou přírodou

Původně gotický hrad nechal v polovině 16. století jeho majitel Zachariáš z Hradce předělat na reprezentativní renesanční sídlo, které se dochovalo dodnes. Překrásné interiéry, které jsou příkladem zásahu italského umění na našem území, doplňují unikátně zachované původní exteriéry. Je jedinečným příkladem vlivu italské renesance na naši architekturu.

Nejcennější zámecké poklady

  • Nejmajestátnějším místem celého zámku je bezesporu Zlatý sál s kazetovým, bohatě vyřezávaným dřevěným stropem.
  • Zachovaly se také sklípkové klenby v gotické části zámku.
  • Kaple Všech svatých s bohatou a výpravnou štukovou výzdobu s ornamentálními a figurálními malbami v renesančním stylu zároveň slouží jako poslední místo odpočinku Zachariáše z Hradce a jeho manželky Kateřiny.

Zámecké zahrady

Okolo zámku se rozprostírá francouzská zahrada s arkádami a jezírkem a rozsáhlý zámecký park v anglickém stylu, kde se můžete jen tak procházet mezi prastarými stromy a prohlédnout si klasicistní skleník, kde zámečtí zahradníci pěstují citrusy a ibišky. Zámecké nádvoří a zahradu, která prošla rekonstrukcí, si můžete projít kdykoliv v rámci otvíracích hodin a bez průvodce. V arkádách došlo k obnově omítek a zrestaurování zaniklých maleb, obnovena byla původní síť cest. Prostor zahrady oživuje zprovozněná kašna.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Objevte vzkříšenou krásu vrchnostenské zahrady na hradě Pernštejn

Zámek Telč po rekonstrukci

Letos v červenci se státní zámek Telč po rozsáhlé rekonstrukci opět otevřel veřejnosti. Tříletá stavební a restaurátorská obnova za 241,5 milionu korun byla dotovaná Evropskou unií. Díky změnám je nyní zámek dostupný návštěvníkům celoročně a nabízí rozšířenou nabídku prohlídkových okruhů. Součástí prohlídek je nově i zámecká kuchyň a pivovar, které v minulosti nebyly přístupné. Právě v zámecké kuchyni najdete nové informační centrum zámku, a to včetně malého občerstvení, prodeje suvenýrů a toalet. Návštěvní doba je většinou denně kromě pondělí od 10:00 do 15:00, aktuální informace a ceny vstupenek najdete na webu zámku Telč.

Prohlídkové okruhy

K původní nabídce patří základní okruh Renesanční sály (interiéry gotického hradu, renesanční sály, africký či rytířský sál), Obytné místnosti posledních majitelů zámku – salony Podstatzky-Lichtenštejnů z přelomu 19. a 20. století v prvním patře severní části zámku a Zámecké podzemí starého gotického hradu.

Veřejnosti zpřístupněný zámecký depozitář a zámecké muzeum budou jako jediné otevřené po celý rok. Ostatní prohlídkové trasy Státního zámku Telč budou přístupné do konce října.

Zámecké muzeum

Ve druhém patře jižního paláce je nově expozice Zámecké muzeum. Atraktivní formou představuje méně známou historii města a zámku. Zpřístupněny jsou i prostory bývalých hostinských pokojů s výhledem na náměstí. Část expozice se věnuje osobnosti Zachariáše z Hradce a jeho rodině, zaujme také přírodovědná sbírka posledních majitelů zámku. Prohlídku uzavírá velkolepý pohled do zámecké kaple Všech svatých, snad nejcennějšího prostoru v areálu zámku.

Poklady za oponou

Nově zpřístupněný je také depozitář v bývalém hradním pivovaru. Tady na vás čeká expozice Poklady za oponou, kde se mj. můžete seznámit s procesem restaurování a péčí o unikátní předměty. Prostory instalovaného depozitáře v sobě ukrývají řadu předmětů, jejichž povaha, stav či míra ochrany nedovolují běžnou prezentaci v rámci interiérových instalací zámku. Jedním z pokladů telčských sbírek je renesanční žertovné křeslo s tajným mechanismem, které svého uživatele uvězní. Památkáři nechali vyrobit jeho kopii, kterou si zájemci mohou vyzkoušet.

Zdroje: zamek-telc.cz, vysocina.eu, korunavysociny.cz

Sdílejte článek

Přečtěte si také