Před a po: Proměna bydlení pro sestry Žanetu a Elišku, které to v životě vůbec nemají lehké

Jak se staví sen - extra (8) - upoutávka

Když si k sobě Eliška vzala svou mladší sestru, bylo jí jen dvacet čtyři let. A Žanetě sotva deset. Matka péči o děti dlouhodobě nezvládala a tak dneska sestry bydlí samy a snaží se zvládat všechny obtížné situace, mezi něž patří i vážná nemoc mladší z nich. Tvůrci pořadu Jak se staví sen jim pomohli alespoň s bydlením.

Čtrnáctiletá Žaneta nemá úplně šťastný osud. S jejím příběhem oslovila pořad Jak se staví sen Martina Šmuková, zakladatelka Nadačního fondu Pink Bubble, který pomáhá mladým lidem, jimž onkologické onemocnění zkomplikovalo život. Do designové proměny městského bytu v severočeském Jirkově se tentokrát vrhnou Andrea s Markem.

Žaneta chodí do osmé třídy. Eliška (28) pracuje jako telefonistka. Žaneta hraje na klávesy a maluje, také ráda sportuje, ale teď kvůli nemoci nemůže. Eliška ráda čte, kouká na filmy, má ráda plavání a také maluje. Společně často chodí na procházky.

Každá z nich má svůj pokoj. V bytě je ještě malá kuchyň, chodba a koupelna. Holky by si moc přály myčku, ale radost by měly snad z čehokoliv. Žanetin pokoj už má opravu za sebou – šlo o dárek od jiné nadace.

Ale v bytě chybí úložné prostory, chtělo by to nové podlahy a určitě novou kuchyň. Holky taky vlastně nemají žádný obývák, kde by mohly trávit čas spolu – většinou si povídají a řeší všechny věci v jedné z ložnic. Zkrátka ideální výzva pro Marka a Andreu! Co se jim podařilo vykouzlit za pět dní? .

Jak se na proměnu dívají designéři Andrea Hylmarová a Marek Povolný?

„Bylo jasné hned od začátku, že větší proměnou projde kuchyň a předsíň. V souvislosti s předsíní jsme ale od začátku zvažovali i rekonstrukci sousední koupelny a WC, které byly v totálně nevyhovujícím stavu. I když to byla hra o centimetry, byli jsme přesvědčeni, že i malá změna dispozice může znamenat velký funkční přínos."

Zásadní problém designéři viděli hlavně v prostoru předsíně a navazujícího WC a koupelny. Tam bylo prostoru hodně málo, a nebyl navíc úplně dobře využitý. V kuchyni to bylo podobné. "Věděli jsme, že s prostorem lze pracovat lépe. Problémy vznikly především při rekonstrukci koupelny, kde se původní zdivo ukázalo být v horším stavu, než jsme doufali. Tím jsme se dostali do lehkého časového presu. Zvažovali jsme původně větší využití stěrky, zejména na podlahu. To bychom ale v takto omezeném čase už zkrátka nezvládli kvůli nutným technologickým přestávkám."

Proměna je podle nich hodně moderní. "Troufáme si říct tak, jak si to holky přály. Od začátku hodně mluvily o uzavřených skříňkách, minimalismu, moderních vychytávkách. Tohle všechno jsme měli v hlavě. I proto zvítězilo velmi minimalistické neutrální schéma světlé stěrky a bílé. To jsme rozbili jen výraznou červenou na dveřích a vinylem v dřevodekoru na podlaze. Vyhráli jsme si pak spíše s malými detaily, jako jsou např. zajímavá svítidla, bílé kuchyňské spotřebiče nebo designové vypínače. Zkrátka – méně je někdy více.“

Těšte se na unikátní proměnu nové série – bude zábavná, dojemná a plná praktických rad.

Partnerem této sezony pořadu je společnost Raiffeisen Stavební spořitelna

Sdílejte článek
Štítky nemoc koupelna bydlení Iva Kubelková Jirkov Raiffeisen stavební spořitelna Martina Šmuková

Přečtěte si také