Bydlení slavných

13. března 2023 14:57

redakce Prima Living

Petr Pavel s manželkou míří do Lumbeho vily. Nádherné obydlí má bohatou historii

Sídlo českých prezidentů Lumbeho vila se stane na dalších pět let pražským domovem hlavy státu Petra Pavla (61) a jeho manželky Evy (58). Jak prezidentská vila vypadá a jaká je její historie?

Bydlení našich prezidentů

Na rozdíl od Spojených států a jiných zemí, kde má prezident jasně určené sídlo, si naše hlavy státu mohou svůj domov vybrat. Českoslovenští a čeští prezidenti v Praze většinou bydleli v těsné blízkosti Pražského hradu, v létě často pobývali na zámku v Lánech. Tomáš Garrigue Masaryk bydlel přímo v bývalé královské rezidenci na Pražském hradě, kde mu slavný architekt Josip Plečnik upravil byt.

ČTĚTE TAKÉ: Petr Pavel uvedl, že po Ivaně Zemanové zůstala depresivní atmosféra

Pro prezidenta Edvarda Beneše vyprojektoval nové bydlení v Královské zahradě Pražského hradu prvorepublikový stavitel Pavel Janák a do povědomí veřejnosti se tato tříkřídlá budova vžila pod názvem Domeček či Prezidentský domek nebo Vila dr. Edvarda Beneše.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Podívejte se, jak bydlel a žil komunista Lubomír Štrougal

V roce 2004 se nastěhoval exprezident Václav Klaus s manželkou do Lumbeho vily, a učinil tak z patrového domu sídlo hlavy státu České republiky. Lumbeho vila leží nedaleko Jízdárny Pražského hradu v tzv. produkčních zahradách Pražského hradu vedle skleníků, kde se pěstují okrasné rostliny k výzdobě hradní rezidence, rybníčku vybudovaného už Rudolfem II. nebo historického včelína postaveného za působení prezidenta Masaryka.

PODÍVEJTE SE NA UNIKÁTNÍ FOTKY: Takto bydlí Miloš Zeman po odchodu z Hradu

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Podívejte se, jak a kde bydlí Babiš a jeho rodina

Nová adresa Petra Pavla

Nový prezident Petr Pavel navštívil sídlo českých prezidentů, Lumbeho vilu a její okolí, krátce po inauguraci. Pavel se svojí manželkou Evou budou v prezidentské vile bydlet přes týden, ale na víkendy budou jezdit do svého dosavadního domova v Černoučku na Litoměřicku.

Čerstvě inaugurovaný prezident  o své návštěvě napsal na Instagramu: Evě se nejvíc líbilo ve sklenících, kde se kromě krásných květin, ovoce a zeleniny personál stará i o zdomácnělé kočky. U mě zabodovala půda, kde si dovedu představit ideální ‚man cave‘ neboli chlapskou zašívárnu.

Z historie Lumbeho vily

Dům číslo popisné 188/IV koupil v roce 1852 známý pražský lékař a poslanec českého zemského sněmu a rakouské říšské rady Karl Wilhelm Lumbe, který ho nechal přebudovat v empírovém, pozdně klasicistním stylu. Okolní pozemky byly majetkem bratra Josefa, a tak se domu začalo říkat Lumbeho vila. Na začátku 20. století v něm bydlel malíř a výtvarník Miloš Jiránek, který zde namaloval sérii unikátních pohledů na nedaleký Pražský hrad. Původně rozsáhlé zahrady byly rozděleny a zmenšeny ve 20. letech 20. století, kdy je přeťala tramvajová trať a po obou stranách rozšířená silnice na Pohořelec, a jižní části pozemků se říká Lumbeho zahrady.

Dědicové prodali dům i okolní zahrady v roce 1925 Správě Pražského hradu. Ve vile pak bydleli většinou zaměstnanci Pražského hradu, jednu dobu sloužila i jako skladiště. Historická budova bohužel v průběhu 20. století značně chátrala a její stav byl v 90. letech tak zanedbaný, že se navrhovala demolice. Prezident Václav Havel nechal dům nakonec rekonstruovat. V roce 1993 se začali rekonstrukcí vily i zahrad zabývat architekti Petr a Pavla Kordovští. Zpočátku se počítalo, že by objekt sloužil jako ubytovna prezidentova kancléře nebo pro významné státní návštěvy.

Ale v roce 2004 si vybral Václav Klaus Lumbeho vilu jako své nové bydliště, a tak byly urychleny rekonstrukční práce a nákladem 52 milionů korun byly úpravy dokončeny tak, aby vytvořily vhodné bydlení pro hlavu státu. Byla zhotovena nová příjezdová cesta z pískovce, vytvořily se místnosti pro pobyt ochranky. Klenuté stropy pod terasou zakryl sádrokartonový podhled, točité schodiště nahradil výtah.

Budoucnost Lumbeho vily

Poslední prezident Miloš Zeman zde bydlel s rodinou a nedávno se přestěhoval do svého nového bungalovu v Lánech. A nyní se Lumbeho vila stane na dalších pět let pražským domovem prezidenta Petra Pavla a jeho manželky Evy.

Zdroje: sociální sítě Petra Pavla, echo24.czlidovky.czcs.wikipedia.org


Přečtěte si také