reklama

Na půdě prvorepublikové vily vznikla společenská zóna s krásným výhledem

bras
15. prosince 2016
Autoři rekonstrukce půdy ve vile ze začátku 20. století chtěli nechat prostoru volnost a nekrájet ho na místnosti.
reklama

Vilová čtvrť nad botanickou zahradou v Liberci je příhodné místo k bydlení. Je odsud poměrně blízko do centra, přičemž od nedalekých Lidových sadů lze současně nastupovat pěší trasy do Jizerských hor.

Půda je pro dva lidi v jejich domě. Aby její hlavní zóny nemusely oddělovat žádné příčky, objevil se tu po jedné straně vestavěný box s kuchyňským koutem, koupelnou s WC a dvěma šatnami. Schodiště vstupního patra, kde autoři projektu z ateliéru Mjölk zřídili ložnici, narovnali a použili zároveň jako vestavěnou skříň. Schodiště ústí přímo do kuchyně, nalevo je obývací část a napravo jídelní kout.

Klienti chtěli původně jen zrekonstruovat fasádu a vystavět půdní byt. Spolu s architekty se ale nakonec rozhodli propojit půdní prostory s dolním bytem tak, aby nabízel velkorysé prostory pro život i případné rodinné návštěvy.

Původní půda díky tomu skýtá rozlehlý obytný prostor s kuchyní, jídelnou, obývákem a sociálním zázemím. Schodiště jej pak propojuje s dolním bytem, kde se nacházejí dvě ložnice. Horní obytný prostor zároveň nabízí příjemnou společenskou zónu s krásným výhledem. Za ten obyvatelé vděčí novým vikýřům i visuté lávce z jednoho ze střešních otvorů. Celkově se autoři projektu snažili zachovat původní kvality prvorepublikové vily, bez zbytečných extravagancí, které by dům zvenku narušovaly.

(dah)

Mohlo by vás zajímat:

Sílejte článek
Zobrazit komentáře ke článku
reklama