reklama

Velký obývák i kuchyň s ostrůvkem. Designéři Postav si sen! proměnili skoro celý dům

Matouš Hartman
27. dubna 2021
Mladá rodina se tísnila v nerekonstruovaném domě a na opravy nezbývaly čas ani peníze. Byly sice udělané rozvody a vyměněná okna, ale jinak dům vypadal strašně. Designéry pořadu Postav si sen! Zuzana Schubertovou a Viktora Čikoše tak čekal pořádný kus práce.
reklama

Proměna bydlení pro Jirku, jeho přítelkyni Míšu a jejich syna Jiříka byla jednouznejnáročnějších. Designéři se rozhodli pro kompletní změnu dispozice bytu. Tam, kde Jirka a Míša plánovali kuchyň, nakonec vznikla ložnice. Dům se rozdělil do dvou zón a šestiletý Jiřík získal vysněný dětský pokojíček, kam si bude moct zvát kamarády.

Designéři navrhli světlé a moderní prostory svelikou kuchyní, ve které je i ostrůvek. Stůl je zpoctivého dřeva a našlo se tu místo i pro krbová kamna. Kuchyň je propojená sobývacím pokojem, ve kterém je originální cihlová stěna. Přes chodbu jsou další dvě místnosti. Sportovní pokojíček pro Jiříka má postel ve tvaru branky. Ložnice rodičů je zase vyvedená vodstínech růžové a šedé a je vní veliká knihovna.

Celý díl sledujte online:

Hodnocení designérů:

První dojem, když jsme vešli do domu, byl, že tohle nemůžeme zvládnout. Katastrofální stav domu, velký rozsah a málo času na vše. Zároveň se v nás mísily pocity, že Jirka s Míšou jsou neskutečně milí, pracovití lidé. Byli nám od začátku moc sympatičtí a chtěli jsme jim pomoct. Myslím, že zvítězilo odhodlání, že to prostě musíme zvládnout, aby už na to Jirka s Míšou nebyli sami. Už měli vytvořený koncept domu, a dokonce i rozdělané instalace v místnostech, na kterých Jirka po několik let pomalu a hlavně úplně sám pracoval. Bohužel ale rozmístění místností se nám zdálo vyřešeno špatně. Do samotného srdce domu, kde bylo několikero dveří, chtěli Jirka s Míšou umístit dětský pokoj pro syna Jiříka. Toto pro nás byl zásadní problém, pod který jsme se nechtěli podepsat. Vytvořili jsme tak úplně nový koncept, kdy jsme dům rozdělili na společenskou část s obývacím pokojem, jídelnou a kuchyní a přes chodbu pak klidovou zónu s ložnicemi. A doufali, že Jirka s Míšou budou souhlasit, vzdají se svých původních plánů a nechají si poradit praktičtější řešení. Povedlo se. Ale tím, že jsme dům vlastně takto vyřešili, bylo nutné se tím pádem pustit do všech místností. V zadní části domu, kde jsme naplánovali obě ložnice, nebyla ani vylitá podlaha! Ze zdí trčely instalace pro původní kuchyň, nebyly hotové omítky, nikde žádný radiátor, jen vlhko a zima. Zkrátka hrůza. Ze začátku to vypadalo tak, že se nic nestihne. Ale díky pracovité partě lidí i samotnému Jirkovi se pomalu vše začalo klubat. V momentě, kdy jsme rozvedli všude vpodlahách a zdech radiátory, omítli stěny a vše začistili, vyloupl se krásný prostorný interiér.

Jirka s Míšou obývají téměř 200 let starý dům, přesto jsou to ale mladí, moderní lidé, kteří od začátku chtěli tak trochu zachovat ráz domu, ale zároveň z něj nechtěli udělat chalupu. Interiér jsme tedy pojali citlivě arozhodli se kombinovat surové přírodní materiály – dřevo, kov, lícové pásky z cihel, trámy, spolu smodernějšími materiály. V okolí domu jsou všude lesy, „pozvali“ jsme tedy tak trochu přírodu i dovnitř. Vinteriéru najdete hodně zelené barvy, krásnou prostornou zelenou sedací soupravu. Jeden z partnerů nám věnoval živé stromy v nádobách, další zase vyrobil krásný masivní jídelní stůl. Kontrastem k tomu všemu je moderní kuchyň v barvě lávy se spoustou vychytávek a moderních spotřebičů. Podlahy i dveře jsme všude volili v dekoru přírodního dubu a kování záměrně černé a moderní. Také vypínače a zásuvky jsou ve výrazné antracitové barvě. Středovou místnost, kde jsme vytvořili kuchyň, jsme se snažili co nejvíce probourat do obývacího pokoje a otevřít. Vznikl tak velký společenský prostor. Průchod jsme pojali tak, že vznikla i zajímavá nika na dřevo a vedle ní jsme umístili nová vysoká kulatá kamna, která působí dominantně v celém interiéru.

Další proměny, na kterých pracovali Zuzana a Viktor:

Sílejte článek
Zobrazit komentáře ke článku
reklama