Webové stránky skupiny Prima používají cookies k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti. Používáním tohoto webu souhlasíte s užitím cookies v rámci webů skupiny Prima. Více informací
Beru na vědomí
návrat zpět

Vyhledávání

Co hledáte?
Smazat

reklama

Je čas vysít bílou ředkev! Exotická zelenina u nás zdomácněla a roste rychle. Jak ji pěstovat?

Podlouhlá japonská ředkev typu daikon se na českých zahradách už natrvalo zabydlela. Dosahuje úctyhodných rozměrů, kořen může měřit až 40 cm a mít v průměru až 10 cm! Bílá ředkev je křehká, křupavá, šťavnatá a chutná. Díky svěží a lahodné chuti se stala v poslední době oblíbenou zeleninou, kterou jako exotickou už ani nevnímáme. A navíc je zdravá – pomáhá při nachlazení, podporuje trávení či hubnutí. Pěstování bílé ředkve není nic náročného, doporučujeme pěstovat české odrůdy japonské ředkve. V druhé polovině července je čas zasít semena ředkve na záhon třeba po raných bramborách a z úrody se můžeme těšit už po dvou měsících.
Vydáno: 22.07.2020, Lenka Odstrčilová
Jak vypěstovat bílou ředkev, zdravou a šťavnatou zeleninu
Autor: istock.com Jak vypěstovat bílou ředkev, zdravou a šťavnatou zeleninu

Ředkev setá bílá (Raphanus sativus var. Longipinnatus), bílá podlouhlá ředkev je dobrou zásobárnou vitaminu C, vitaminů skupiny B a cenných minerálů, jako jsou železo, vápník, hořčík a draslík. Hořčičné silice obsažené v ředkvi dezinfikují ústní dutinu a zaručuje svěží dech, stejně tak se uplatní při léčbě chrapotu, nachlazení a zahlenění. Ředkev se osvědčila jako dobrý pomocník při posilování imunity. 

Bílá ředkev typu daikon dosahuje úctyhodných rozměrů, kořen může měřit až 40 cm  a mít v průměru až 10 cm!
Autor: sortiment Semo Bílá ředkev typu daikon dosahuje úctyhodných rozměrů, kořen může měřit až 40 cm a mít v průměru až 10 cm!

V lidovém léčitelství se využívá při problémech s ledvinami, močovým měchýřem a žlučníkem, ředkev je dobrá při průjmech a nadýmání, pomáhá vypořádat se s příliš mastnými a smaženými pokrmy. Čerstvý kořen ředkve obsahuje pouhých 20 kalorií na 100 g a díky nízkému obsahu cukrů je jedinečný pomocník při hubnutí. 

Bílá ředkev: čerstvý kořen obsahuje pouhých 20 kalorií na 100 g a díky nízkému obsahu cukrů je jedinečný pomocník při hubnutí
Autor: sortiment Semo Bílá ředkev: čerstvý kořen obsahuje pouhých 20 kalorií na 100 g a díky nízkému obsahu cukrů je jedinečný pomocník při hubnutí

9 pravidel pěstování bílé ředkve

  1. Při pěstování zařazujeme ředkev jako následnou plodinu po sklizni raných brambor, rané zeleniny apod.
  2. Protože bílá ředkev tvoří dlouhé bulvy, musí být půda před výsevem řádně prokypřená. Optimální je i pěstování na hrůbcích jako mrkev, petržel a pastinák.
  3. Ředkve potřebují dostatek světla, zcela nevhodné jsou záhony pod stromy.
  4. Během vegetace vyžaduje pravidelnou závlahu. Kvalitu kořenů snižují také výkyvy v zálivce či dlouhodobější sucho. Nadměrná zálivka po delším suchu může být příčinou praskání kořenů.
  5. Pěstování je snadné, nesmíme ale zapomenout, že v podmínkách dlouhého dne nevytváří bulvy, ale přímo vybíhá do květu.
  6. Semena vyséváme v druhé polovině července, nejlépe do hnízd po 2–3 semenech do sponu 40 x 40 cm. Po vzejití vyjednotíme na jednu rostlinu .
  7. Roste poměrně rychle, sklízet můžeme většinou po dvou měsících od výsevu, zhruba do sedmdesáti dnů.
  8. Ředkve sklidíme před příchodem mrazů. Jsou vhodné pro přímou spotřebu i na zimní skladování ve sklepě při teplotě 2–7 °C.
  9. Velkým problémem na ředkvích jsou květilky. Její larvy tvoří chodbičky v hlavách kořenů a tímto je znehodnocují. Rostlina se napadení květilkou brání a tvoří hořčiny, jinak sladká dužina kořene se tím stává téměř nepoživatelnou. Zachytit nálet květilky v letních měsících je prakticky nemožné. Proto je nejlepší pěstovat ředkve pod netkanou textilií, které mechanicky zabrání muškám květilek v nakladení vajíček na kořenové krčky ředkví.
PASTINÁK: Jak vypěstovat staročeskou zeleninu a udělat si smaženky

PASTINÁK: Jak vypěstovat staročeskou zeleninu a udělat si pikantní smaženky

Pár dobrých rad, jak pěstovat mrkev a petržel: Na podzim kořenovou zeleninu sklízíme i vyséváme!

10 dobrých rad, jak pěstovat mrkev a petržel: Podzim je čas sklizně i výsevu

Doporučené české odrůdy japonské ředkve

Ne všechny exotické zeleniny se u nás uchytí a začnou se hojněji pěstovat. Japonské ředkve typu daikon si ale našly na českých zahradách svoje místo. Jsou velké, křehké, šťavnaté a chutné. A už nejsou jenom japonské. Odrůdy Jarola F1 a Japana F1 mají v rodném listu český původ a rodiště Smržice.

 Ředkev setá bílá (Raphanus sativus var. Longipinnatus): odrůda Japana F1
Autor: sortiment Semo Ředkev setá bílá (Raphanus sativus var. Longipinnatus): odrůda Japana F1

Obří Japana

Japana F1 má středně dlouhé, silně laločnaté listy. Kořeny jsou bílé, dlouhé, válcovité se špičatým, až tupě špičatým zakončením a netrpí houbovatěním. Dorůstají do délky okolo 35 cm, v dobrých půdních podmínkách a na hrůbcích mohou být i podstatně delší. Vegetační doba je 80–90 dní. Vyséváme v červenci–srpnu, dobře se skladuje po celou zimu. První česká odrůda typu daikon.

Ředkev setá bílá (Raphanus sativus var. Longipinnatus): odrůda Jarola F1
Autor: sortiment Semo Ředkev setá bílá (Raphanus sativus var. Longipinnatus): odrůda Jarola F1

Celoroční Jarola

Jarola F1 je odrůda bílé ředkve vhodná pro celoroční pěstování, tedy i pro jarní výsevy v dubnu. Je extrémně odolná k předčasnému vybíhání do květu. Kořeny jsou protáhlého tvaru, dlouhé 25 až 30 cm. Intenzivně roste, vyžaduje dostatečnou závlahu a lehké půdy.

Bílá ředkev je zdravá zelenina, která se hodí do různých salátů
Autor: istock.com Bílá ředkev je zdravá zelenina, která se hodí do různých salátů

Bílá ředkev v kuchyni

Jemná japonská ředkev typu daikon je nejlepší syrová. Můžeme ji oloupat, ale mnohem zdravější je se slupkou. Tenká kolečka ředkve na chlebu s máslem jsou výborná svačina, oblíbené jsou různé zeleninové saláty, dají se jíst jako samostatný chod, příloha ke grilovaným masům nebo lehká večeře s pečivem. Strouhaná se hodí do pomazánek. Dá se i tepelně upravovovat, např. orestovat na cibulce spolu se slaninou či šunkou, zasypat sýrem a zapéct v troubě nebo na grilu v alobalu. Někde se ředkev pěstuje pro šešule odkvetlých rostlin, které se sbírají a jedí syrové nebo vařené.

Mohlo by vás taky zajímat:

Pravidla jednocení zeleniny z přímých výsevů

Jak jednotit mrkev, ředkvičky i další zeleninu? Tyhle ověřené tipy vám pomohou

V mexické Oaxace se vždy 23. prosince koná Noche de Rabanos – Noc ředkviček

Jak vysít ředkvičky, abyste pak měli úrodu celý rok

Sexy ředkve

12 fotek svůdných ředkví, které jsou doslova k sežrání

Černá ředkev

Černá ředkev: Přírodní lék, který vás zbaví kašle, toxinů i lupů

Článek je zařazen v: bílá ředkev , japonská ředkev typu daikon , bílá podlouhlá ředkev pěstování , bílá ředkev hubnutí , ředkev setá , Ředkev setá bílá (Raphanus sativus var. Longipinnatus) , japonská ředkev v kuchyni , bílá ředkev zdraví
Speciály: Receptář pro milenialy

reklama