Pěstujte bílou ředkev daikon! Je čas zasít dobrou a zdravou zeleninu

Bílá japonská ředkev neboli daikon je křehká, šťavnatá, chutná a zdravá – pomáhá při nachlazení i hubnutí. A snadno se pěstuje.

Ředkev setá bílá (Raphanus sativus var. longipinnatus) je kořenová zelenina s jemně štiplavou, lehce pikantní chutí a příjemnou křupavostí. Podlouhlá japonská ředkev typu daikon dosahuje úctyhodných rozměrů: kořen může měřit až 40 cm a mít v průměru až 10 cm! Je dobrou zásobárnou vitaminu C, vitaminů skupiny B a cenných minerálů, jako jsou železo, vápník, hořčík a draslík.

Nenechte si ujít: Pěstujte černou ředkev. Léčí játra i kašel a je skvělá k pivu

Na co je dobrá bílá ředkev?

  • Hořčičné silice obsažené v bílé ředkvi dezinfikují ústní dutinu a zaručují svěží dech, stejně tak se uplatní při léčbě chrapotu, nachlazení a zahlenění.
  • Ředkev se osvědčila jako dobrý pomocník při posilování imunity.
  • Je známá jako diuretikum i lék při respiračních problémech.
  • Bílá ředkev se využívá při problémech s ledvinami, močovým měchýřem a žlučníkem, ředkev je dobrá při průjmech a nadýmání, pomáhá vypořádat se s příliš mastnými a smaženými pokrmy.
  • Čerstvý kořen bílé ředkve obsahuje pouhých 20 kalorií na 100 g a díky nízkému obsahu cukrů a spoustě vlákniny je to jedinečný pomocník při hubnutí.

Jak pěstovat bílou ředkev typu daikon

  • Při pěstování zařazujeme ředkev jako následnou plodinu po sklizni raných brambor, rané zeleniny apod.
  • Protože bílá ředkev tvoří dlouhé bulvy, musí být půda před výsevem řádně prokypřená. Optimální je i pěstování na hrůbcích jako mrkev, petržel a pastinák.
  • Ředkve potřebují dostatek světla, zcela nevhodné jsou záhony pod stromy.
  • Během vegetace vyžaduje pravidelnou závlahu. Kvalitu kořenů snižují také výkyvy v zálivce či dlouhodobější sucho. Nadměrná zálivka po delším suchu může být příčinou praskání kořenů.
  • Pěstování je snadné, nesmíme ale zapomenout, že v podmínkách dlouhého dne nevytváří bulvy, ale přímo vybíhá do květu.
  • Semena vyséváme ideálně v druhé polovině července, nejlépe do hnízd po 2–3 semenech do sponu 40 x 40 cm. Po vzejití vyjednotíme na jednu rostlinu.
  • Roste poměrně rychle, sklízet můžeme většinou po dvou měsících od výsevu, zhruba do sedmdesáti dnů.
  • Ředkve sklidíme před příchodem mrazů. Jsou vhodné pro přímou spotřebu i na zimní skladování ve sklepě při teplotě 2–7 °C.

Škůdci bílé ředkve

Problémem při pěstování japonské ředkve jsou květilky. „Larvy květilky tvoří chodbičky v hlavách kořenů a tímto je znehodnocují. Rostlina se napadení květilkou brání a tvoří hořčiny, jinak sladká dužina kořene se tím stává téměř nepoživatelnou. Zachytit nálet květilky v letních měsících je prakticky nemožné. Proto je nejlepší pěstovat ředkve pod netkanou textilií, která mechanicky zabrání muškám květilek v nakladení vajíček na kořenové krčky ředkví,“ doporučuje Jan Prášil.

České odrůdy japonské ředkve

Ne všechny exotické zeleniny se u nás uchytí a začnou se hojněji pěstovat. Japonské ředkve typu daikon si ale našly na našich zahradách svoje místo. Jsou velké, křehké, šťavnaté a chutné. Odrůdy Jarola F1 a Japana F1 mají v rodném listu český původ a rodiště Smržice.

Obří Japana

Japana F1 je první česká odrůda typu daikon. Má středně dlouhé, silně laločnaté listy. Kořeny jsou bílé, dlouhé, válcovité se špičatým, až tupě špičatým zakončením a netrpí houbovatěním. Dorůstají do délky okolo 35 cm, v dobrých půdních podmínkách a na hrůbcích mohou být i podstatně delší. Vegetační doba je 80–90 dní. Vyséváme v červenci a v srpnu, dobře se skladuje po celou zimu.

Celoroční Jarola

Jarola F1 je odrůda bílé ředkve vhodná pro celoroční pěstování, tedy i pro jarní výsevy v dubnu. Je extrémně odolná k předčasnému vybíhání do květu. Kořeny jsou protáhlého tvaru, dlouhé 25 až 30 cm. Intenzivně roste, vyžaduje dostatečnou závlahu a lehké půdy.

Co s ředkvičkami: Zkuste pomazánku či pesto z listů. Tipy, jak ředkvičky uchovat dlouho svěží

Jak se jí bílá japonská ředkev

Díky svěží a lahodné chuti se stala v poslední době oblíbenou zeleninou, kterou jako exotickou už ani nevnímáme. Jemná japonská ředkev typu daikon je nejlepší syrová. Můžeme ji oloupat, ale mnohem zdravější je se slupkou.

  • Tenká kolečka ředkve na chlebu s máslem jsou výborná svačina, oblíbené jsou různé zeleninové saláty, dají se jíst jako samostatný chod, příloha ke grilovaným masům nebo lehká večeře s pečivem. Strouhaná se hodí do pomazánek.
  • Dá se i tepelně upravovat, např. orestovat na cibulce spolu se slaninou či šunkou, zasypat sýrem a zapéct v troubě nebo na grilu v alobalu.
  • Někde se ředkev pěstuje pro šešule odkvetlých rostlin, které se sbírají a jedí syrové nebo vařené.

Zdroje: šlechtitel a pěstitel Jan Prášil, prostreno.czvimcojim.cz


Přečtěte si také