Je čas zasít bílou ředkev. Velká, křehká, šťavnatá, chutná a zdravá zelenina vyroste rychle
Je čas vysít bílou ředkev! Tahle exotická zelenina rychle roste a u nás už zdomácněla. Jak ji pěstovat? Zdroj: iStock
Podlouhlá japonská ředkev typu daikon se u nás už natrvalo zabydlela. Dosahuje úctyhodných rozměrů, kořen může měřit až 40 cm a mít v průměru až 10 cm! Bílá ředkev je křehká, křupavá, šťavnatá a chutná. Díky svěží a lahodné chuti se stala v poslední době oblíbenou zeleninou, kterou jako exotickou už ani nevnímáme. A navíc je zdravá – pomáhá při nachlazení, podporuje trávení či hubnutí. Pěstování bílé ředkve není nic náročného.
Ředkev setá bílá (Raphanus sativus var. Longipinnatus), bílá podlouhlá ředkev známá i jako daikon, je dobrou zásobárnou vitaminu C, vitaminů skupiny B a cenných minerálů, jako jsou železo, vápník, hořčík a draslík.
- Hořčičné silice obsažené v bílé ředkvi dezinfikují ústní dutinu a zaručuje svěží dech, stejně tak se uplatní při léčbě chrapotu, nachlazení a zahlenění.
- Ředkev se osvědčila jako dobrý pomocník při posilování imunity. Je známá jako diuretikum i lék při respiračních problémech.
- Bílá ředkev se využívá při problémech s ledvinami, močovým měchýřem a žlučníkem, ředkev je dobrá při průjmech a nadýmání, pomáhá vypořádat se s příliš mastnými a smaženými pokrmy.
- Čerstvý kořen bílé ředkve obsahuje pouhých 20 kalorií na 100 g a díky nízkému obsahu cukrů a spoustě vlákniny je to jedinečný pomocník při hubnutí.
Podlouhlá japonská ředkev typu daikon se u nás už natrvalo zabydlela. Dosahuje úctyhodných rozměrů, kořen může měřit až 40 cm a mít v průměru až 10 cm Zdroj: SEMO
Podlouhlá japonská ředkev typu daikon se u nás už natrvalo zabydlela. Dosahuje úctyhodných rozměrů, kořen může měřit až 40 cm a mít v průměru až 10 cm Zdroj: SEMO
Rady a tipy na pěstování bílé ředkve
- Při pěstování zařazujeme ředkev jako následnou plodinu po sklizni raných brambor, rané zeleniny apod.
- Protože bílá ředkev tvoří dlouhé bulvy, musí být půda před výsevem řádně prokypřená. Optimální je i pěstování na hrůbcích jako mrkev, petržel a pastinák.
- Ředkve potřebují dostatek světla, zcela nevhodné jsou záhony pod stromy.
- Během vegetace vyžaduje pravidelnou závlahu. Kvalitu kořenů snižují také výkyvy v zálivce či dlouhodobější sucho. Nadměrná zálivka po delším suchu může být příčinou praskání kořenů.
- Pěstování je snadné, nesmíme ale zapomenout, že v podmínkách dlouhého dne nevytváří bulvy, ale přímo vybíhá do květu.
- Semena vyséváme ideálně v druhé polovině července, nejlépe do hnízd po 2–3 semenech do sponu 40 x 40 cm. Po vzejití vyjednotíme na jednu rostlinu .
- Roste poměrně rychle, sklízet můžeme většinou po dvou měsících od výsevu, zhruba do sedmdesáti dnů.
- Ředkve sklidíme před příchodem mrazů. Jsou vhodné pro přímou spotřebu i na zimní skladování ve sklepě při teplotě 2–7°C.
Škůdci bílé ředkve
Problémem při pěstování bílé ředkve jsou květilky. „Larvy květilky tvoří chodbičky v hlavách kořenů a tímto je znehodnocují. Rostlina se napadení květilkou brání a tvoří hořčiny, jinak sladká dužina kořene se tím stává téměř nepoživatelnou. Zachytit nálet květilky v letních měsících je prakticky nemožné. Proto je nejlepší pěstovat ředkve pod netkanou textilií, která mechanicky zabrání muškám květilek v nakladení vajíček na kořenové krčky ředkví,“ doporučuje Jan Prášil.
Bílá ředkev vyžaduje pravidelnou závlahu. Kvalitu kořenů snižují také výkyvy v zálivce či dlouhodobější sucho. Nadměrná zálivka po delším suchu může být příčinou praskání kořenů. Zdroj: Jan Prášil
Bílá ředkev vyžaduje pravidelnou závlahu. Kvalitu kořenů snižují také výkyvy v zálivce či dlouhodobější sucho. Nadměrná zálivka po delším suchu může být příčinou praskání kořenů. Zdroj: Jan Prášil
České odrůdy japonské ředkve
Ne všechny exotické zeleniny se u nás uchytí a začnou se hojněji pěstovat. Japonské ředkve typu daikon si ale našly na našich zahradách svoje místo. Jsou velké, křehké, šťavnaté a chutné. Odrůdy Jarola F1 a Japana F1 mají v rodném listu český původ a rodiště Smržice.
Obří Japana
Japana F1 je první česká odrůda typu daikon. Má středně dlouhé, silně laločnaté listy. Kořeny jsou bílé, dlouhé, válcovité se špičatým, až tupě špičatým zakončením a netrpí houbovatěním. Dorůstají do délky okolo 35 cm, v dobrých půdních podmínkách a na hrůbcích mohou být i podstatně delší. Vegetační doba je 80–90 dní. Vyséváme v červenci a v srpnu, dobře se skladuje po celou zimu.
Celoroční Jarola
Jarola F1 je odrůda bílé ředkve vhodná pro celoroční pěstování, tedy i pro jarní výsevy v dubnu. Je extrémně odolná k předčasnému vybíhání do květu. Kořeny jsou protáhlého tvaru, dlouhé 25 až 30 cm. Intenzivně roste, vyžaduje dostatečnou závlahu a lehké půdy.
Jarola F1 je odrůda bílé ředkve extrémně odolná k předčasnému vybíhání do květu. Kořeny jsou protáhlého tvaru, dlouhé 25 až 30 cm. Zdroj: SEMO, sortiment Semo
Jarola F1 je odrůda bílé ředkve extrémně odolná k předčasnému vybíhání do květu. Kořeny jsou protáhlého tvaru, dlouhé 25 až 30 cm. Zdroj: SEMO
Jak se jí bílá japonská ředkev
Jemná japonská ředkev typu daikon je nejlepší syrová. Můžeme ji oloupat, ale mnohem zdravější je se slupkou. Tenká kolečka ředkve na chlebu s máslem jsou výborná svačina, oblíbené jsou různé zeleninové saláty, dají se jíst jako samostatný chod, příloha ke grilovaným masům nebo lehká večeře s pečivem. Strouhaná se hodí do pomazánek. Dá se i tepelně upravovat, např. orestovat na cibulce spolu se slaninou či šunkou, zasypat sýrem a zapéct v troubě nebo na grilu v alobalu. Někde se ředkev pěstuje pro šešule odkvetlých rostlin, které se sbírají a jedí syrové nebo vařené.
Zdroje: šlechtitel a pěstitel Jan Prášil, prostreno.cz, vimcojim.cz