reklama

Je čas vysít bílou ředkev! Exotická zelenina u nás zdomácněla a roste rychle. Jak ji pěstovat?

Lenka Valjentová
22. července 2020
Podlouhlá japonská ředkev typu daikon se na českých zahradách už natrvalo zabydlela. Dosahuje úctyhodných rozměrů, kořen může měřit až 40 cm a mít v průměru až 10 cm! Bílá ředkev je křehká, křupavá, šťavnatá a chutná. Díky svěží a lahodné chuti se stala v poslední době oblíbenou zeleninou, kterou jako exotickou už ani nevnímáme. A navíc je zdravá – pomáhá při nachlazení, podporuje trávení či hubnutí. Pěstování bílé ředkve není nic náročného.
reklama

Ředkevsetábílá(Raphanus sativus var. Longipinnatus), bílá podlouhlá ředkev je dobrou zásobárnou vitaminu C, vitaminů skupiny B a cenných minerálů, jako jsou železo, vápník, hořčík a draslík. Hořčičné silice obsažené v ředkvi dezinfikují ústní dutinu a zaručuje svěží dech, stejně tak se uplatní při léčbě chrapotu, nachlazení a zahlenění. Ředkev se osvědčila jako dobrý pomocník při posilování imunity.

Bílá ředkev jako lék

Vlidovém léčitelství se využívá při problémech sledvinami, močovým měchýřem a žlučníkem, ředkev je dobrá při průjmech a nadýmání, pomáhá vypořádat se spříliš mastnými a smaženými pokrmy. Čerstvý kořen ředkve obsahuje pouhých 20 kalorií na 100 g a díky nízkému obsahu cukrů je jedinečný pomocník při hubnutí.

9 pravidel pěstování bílé ředkve

  1. Při pěstování zařazujeme ředkev jako následnou plodinu po sklizni raných brambor, rané zeleniny apod.
  2. Protože bílá ředkev tvoří dlouhé bulvy, musí být půda před výsevem řádně prokypřená. Optimální je i pěstování na hrůbcích jako mrkev, petržel a pastinák.
  3. Ředkve potřebují dostatek světla, zcela nevhodné jsou záhony pod stromy.
  4. Během vegetace vyžaduje pravidelnou závlahu. Kvalitu kořenů snižují také výkyvy v zálivce či dlouhodobější sucho. Nadměrná zálivka po delším suchu může být příčinou praskání kořenů.
  5. Pěstování je snadné, nesmíme ale zapomenout, že vpodmínkách dlouhého dne nevytváří bulvy, ale přímo vybíhá do květu.
  6. Semena vyséváme v druhé polovině července, nejlépe do hnízd po 2–3 semenech do sponu 40 x 40 cm. Po vzejití vyjednotíme na jednu rostlinu .
  7. Roste poměrně rychle, sklízet můžeme většinou po dvou měsících od výsevu, zhruba do sedmdesáti dnů.
  8. Ředkve sklidíme před příchodem mrazů. Jsou vhodné pro přímou spotřebu i na zimní skladování ve sklepě při teplotě 2–7°C.
  9. Velkým problémem na ředkvích jsou květilky. Její larvy tvoří chodbičky vhlavách kořenů a tímto je znehodnocují. Rostlina se napadení květilkou brání a tvoří hořčiny, jinak sladká dužina kořene se tím stává téměř nepoživatelnou. Zachytit nálet květilky vletních měsících je prakticky nemožné. Proto je nejlepší pěstovat ředkve pod netkanou textilií, které mechanicky zabrání muškám květilek vnakladení vajíček na kořenové krčky ředkví.

Doporučené české odrůdy japonské ředkve

Ne všechny exotické zeleniny se u nás uchytí a začnou se hojněji pěstovat. Japonské ředkve typu daikon si ale našly na českých zahradách svoje místo. Jsou velké, křehké, šťavnaté a chutné. A už nejsou jenom japonské. Odrůdy Jarola F1 a Japana F1 mají vrodném listu český původ a rodiště Smržice.

Obří Japana

Japana F1 má středně dlouhé, silně laločnaté listy. Kořeny jsou bílé, dlouhé, válcovité se špičatým, až tupě špičatým zakončením a netrpí houbovatěním. Dorůstají do délky okolo 35 cm, vdobrých půdních podmínkách a na hrůbcích mohou být i podstatně delší. Vegetační doba je 80–90 dní. Vyséváme v červenci–srpnu, dobře se skladuje po celou zimu. První česká odrůda typu daikon.

Celoroční Jarola

Jarola F1 je odrůda bílé ředkve vhodná pro celoroční pěstování, tedy i pro jarní výsevy v dubnu. Je extrémně odolná kpředčasnému vybíhání do květu. Kořeny jsou protáhlého tvaru, dlouhé 25 až 30 cm. Intenzivně roste, vyžaduje dostatečnou závlahu a lehké půdy.

Bílá ředkev v kuchyni

Jemná japonská ředkev typu daikon je nejlepší syrová. Můžeme ji oloupat, ale mnohem zdravější je se slupkou. Tenká kolečka ředkve na chlebu s máslem jsou výborná svačina, oblíbené jsou různé zeleninové saláty, dají se jíst jako samostatný chod, příloha ke grilovaným masům nebo lehká večeře s pečivem. Strouhaná se hodí do pomazánek. Dá se i tepelně upravovovat, např. orestovat na cibulce spolu se slaninou či šunkou, zasypat sýrem a zapéct vtroubě nebo nagriluvalobalu. Někde se ředkev pěstuje pro šešule odkvetlých rostlin, které se sbírají a jedí syrové nebo vařené.

Mohlo by vás taky zajímat:

Sílejte článek
Zobrazit komentáře ke článku
reklama