reklama

Dvě nejlepší přírodní antibiotika právě kvetou. Lichořeřišnice a echinacea jsou stejně krásné jako léčivé

Lenka Valjentová
1. července 2020
Není mnoho rostlin, které umí okouzlit svými květy i léčivými účinky zároveň. Mezi ty výjimečné patří dvojice bylin, které se u nás pěstují na zahradě: třapatkovka nachová neboli echinacea a lichořeřišnice větší. Obě jsou atraktivní na pohled a obě patří k nejúčinnějším přírodním antibiotikům. Pocházejí z Ameriky, ale u nás rostou velmi dobře a jejich pěstování není nijak náročné. Jejich hlavní sezona je o letních prázdninách.
reklama

Léčivé rostliny tvoří základ přírodních léčiv a odnepaměti slouží jako pomocníci proti mnohým nemocem. Přírodní antibiotika, kterým patří kromě třapatky a lichořeřišnice také např. česnek, cibule, křen, zázvor, kurkuma či skořice, se používají k léčbě nebo prevenci různých infekčních onemocnění, bojují většinou proti bakteriím aještě ktomu podporují imunitu. Jejich účinky jsou pomalejší a mírnější než usynteticky vyrobených antibiotik, ale neničí střevní flóru, nemají vedlejší účinky. Navíc mohou fungovat jako prevence.

Lichořeřišnice větší

Lichořeřišnice větší (Tropaeolum majus L.) je vhodná na květinové záhony, ozdobí na ploty a pergoly, hodí se do okenních truhlíků a ozdobných nádob. Na pěstování není nijak náročná, vyžaduje chudší, propustnou půdu a slunné stanoviště, vyroste na zahradě a na balkoně i naprostému začátečníkovi. Ve své domovině, v Jižní Americe, jsou lichořeřišnice víceleté rostliny, nesnáší ale mráz, a proto se u nás pěstují jako letničky. Bohatě kvetou od června až do prvních mrazů. Velké oranžové, červené a žluté květy nejenom zdobí, jsou i jedlé. Mladé listy, květní poupata i květy mají ostrou kořenitou chuť připomínající řeřichu setou.

Lichořeřišnice jako lék

Lichořeřišnice obsahuje hlavně flavonoidy, hořčičné silice, lutein a vitamin C a železa. Celá rostlina má silně fytoncidní účinky, které se dají srovnat sčesnekem, dále antibiotické, antivirotické a antibakteriální. Protože působí nastafylokoky a streptokoky a další druhy bakterií v močových cestách, přispívá i k léčbězánětů močového měchýře, osvědčila se i při léčbězánětu prostaty a vaječníků.

Lichořeřišnice je skvělou prevencí proti většině infekčních chorob, výborně dezinfikuje při bolesti vkrku i přizánětech horních cest dýchacích, zvyšuje obranyschopnost a celkově posilují organismus zvláště v období chřipek a nachlazení. Čerstvá šťáva nebo obklady zrozdrcených listů mají dezinfekční účinek na poranění kůže. Dříve se věřilo, že pokud u sebe nosíte květ lichořeřišnice, jste chráněni před úrazy a horečkami.

Sběr a zpracování lichořeřišnice

  • Pro léčivé účinky sbírejteod června do září květy, nať, listy i semena lichořeřišnice.
  • Když chcete lichořeřišnici usušit, tak na přímém slunci nebo při umělé teplotě do 40 °C, protože při pomalém sušení zplesniví.
  • Sušenou bylinu skladujete v dobře uzavřené nádobě na suchém místě.
  • Z lichořeřišnice se pro léčebné účely připravuje především tinktura.

Domácí tinktura z lichořeřišnice

Ingredience

  • 2 lžíce listů lichořeřišnice
  • 2 lžíce květů (nebo semen) lichořeřišnice
  • 300 ml jemného konzumního 80% lihu

Postup

Bylinku potrhejte, zalijte lihem – listy i květy či semena musí být celé ponořené – a nechte na slunném místě dva až tři týdny macerovat. Několikrát denně byste měli směs opatrně protřepat. Potom tinkturu sceďte přes kávový filtr, nalijte do tmavé lahve a skladujte na chladném a tmavém místě.

Použití

Lichořeřišnicová tinktura začíná působit přibližně po dvou hodinách od požití, maximální účinek má po osmi hodinách. Proto je potřeba dodržovat pravidelné rozestupy mezi dávkami a dávky nevynechávat. Užívejte 10 až 20 kapek (podle hmotnosti) ve vlažné vodě před jídlem třikrát denně. Užívejte pravidelně po 8hodinách, po 14 dnech užívání udělejte dvoutýdenní přestávku.Tinktura z lichořeřišnice působí jakopřírodní antibiotikum. Je vhodná při zánětech močových cest, prostaty, ledvin a zánětech dýchacích cest, je výborná při angíně a chřipce.

Třapatkovka nachová neboli echinacea

Echinacea, česky třapatkovka dříve třapatkanachová (Echinacea purpurea) pochází ze Severní Ameriky. Je to dekorativní, mohutná trvalka, jejíž pěstování je docela jednoduché. Třapatce vyhovují lehčí půdy a slunná místa, sucho jí nevadí. Hodí k pěstování na trvalkových záhonech a je vhodná k řezu, ve váze vydrží poměrně dlouho. Kvete od července do září purpurovými květy, které připomínají kopretinu.

Jak a co echinacea léčí

Echinacea obsahuje mj. flavonoidy, polyacetylenové sloučeniny, polysacharidy, terpenické uhlovodíky a vitaminy, které společně působí proti některým bakteriím a virům, pomáhají léčit zánětlivá onemocnění. Třapatkovka nachová se řadí mezi nejúčinnější přírodní antibiotika a přírodní antivirotika.Preventivním užíváním se dá zvýšit odolnost proti běžným infekčním onemocněním. Výrazně posiluje imunitu organismu a tím zvyšuje jeho odolnost. Používá se na špatně se hojící rány a na zánětlivá kožní onemocnění, ekzémy a křečové žíly.

Třapatkovka by se neměla podávat dlouhodobě, nejdále 6 týdnů, pak si udělat měsíc pauzu. Nejúčinnější je při prvních příznacích onemocnění. Echinaceu využívali původní obyvatelé Severní Ameriky proti bolesti zubů, škrábání vkrku, rýmě a kašli i použití jako antisérum při hadím uštknutí.

Sběr a zpracování třapatky nachové

  • Nejvíce léčivých látek má kořen, ale okvětní plátky i listy jsou velmi účinné.
  • Květ sbírejte nejlépe ve fázi nakvétání za slunečného počasí.
  • Sušte je na stinném a vzdušném místě při maximální teplotě 33 °C.
  • Kořense sbírá v září a řijnu nebo brzy na jaře. Po umytí ho podélně rozřízněte a usušte nejlépe umělým teplem do 50 °C.
  • Pro léčebné účely připravuje především tinktura, čaj a sirup.

Domácí echinaceový sirup

Ingredience

  • 500gkvalitního tekutého včelíhomedu
  • 500 ml vody
  • asi 5lžic nakrájených květů echinacey (třapatkovky nachové)
  • 1bio citron

Postup

Čerstvé květy zalije vodou a pomalu přiveďte k varu, asi 2 minuty povařte azakryté nechte vychladnout.Pak přidejte šťávu z citronu, tekutý med adůkladně promíchejte. V kastrolu při mírné teplotě nechtě probublávat až do sirupové konzistence, ale nevařte.

Použití

Sirup z třapatkovky podávejte po jedné lžičce až třikrát denně buď samostatně, nebo ve vodě či v čaji. Sirup pomáhá především vchřipkovém období, posiluje imunitu apůsobí také protinádorově.

Mohlo by vás ještě zajímat:

Sílejte článek
Zobrazit komentáře ke článku
reklama