Romantická babiččina zahrádka u chalupy. Pěstujte osvědčené druhy letniček i trvalek

Venkovské zahrady mívají své kouzlo v podobě neproniknutelně zarostlých barevných záhonů. Těm vévodí osvědčené druhy květin, oblíbené už od časů našich babiček. Cože všechno to v nich vlastně roste?

K vytvoření nádherně barevné romantické zahrady kolem starého domu či chalupy nepotřebujete žádné exotické květiny ani nejnovější odrůdy a kultivary. Naopak. Zajděte k sousedům a poproste je o osvědčené druhy květin, které se v zahradách snadno množí, popřípadě samy vysévají a vydrží na místě po dlouhou dobu.

Prázdninová nálada

Zahrada z osvědčených druhů květin, které nevyžadují mnoho péče, vám bude připomínat letní prázdniny strávené u babičky na venkově. Najdete je skoro na všech venkovských zahradách ve svém sousedství, ale samozřejmě i ve většině zahradnictví. Velmi oblíbené jsou obyčejné kopretiny, které vykvétají od června, a některé dokonce kvetou i podruhé v srpnu až září, se hodí do každého záhonu a nepotřebují téměř žádnou péči stejně jako voňavé floxy či nepřehlédnutelné lupiny (vlčí bob). Vykvétají v červenci a po seříznutí rády vykvetou i podruhé. Mezi oblíbené letničky snadno se množící i samovýsevem patří hledíky i krásenky. Ani zvonky by neměly na venkovské zahrádce chybět. Vybírat můžete z mnoha jednoletých i vytrvalých druhů. Pravou korunou romantické zahrady bývají růže. Vybírejte méně šlechtěné odrůdy. Mívají menší květy, zato však v obrovském množství. O závěr sezony se rády postarají jiřinky. Vaši zahrádku budou zdobit od srpna až do pozdního podzimu.

Skromné kopretiny

Tyto květiny nepotřebují opravdu vůbec žádnou péči. Jenom se na nich často drží mšice, a tak jim občas dopřejte ochranný postřik nebo vedle nich vysaďte mátu, jejíž pronikavou vůni mšice přímo nesnášejí.

Kopretiny po odkvětu nezapomeňte seříznout, vykvetou vám ještě jednou, jen už to nebude taková paráda.

Královna zahrad

Růžím to sluší ve všech typech zahrad. Stačí jen vybrat ten správný kultivar. Pokud chcete potěšit všechny včelky a čmeláky, vybírejte růže s jednoduchými květy. Většina šlechtěných růží má květy plné, ale jsou tu i původní druhy růží, například růže šípková, bedrníkolistá nebo vinná, jejichž jednoduché květy se do zahrádky u chalupy krásně hodí. Nepotřebují ani téměř žádnou péči!

Oblíbená jiřinka

Jiřinky mají přes svou krásu jednu nevýhodu. Na zimu jim musíme zajistit suché a bezmrazé místo, ale i tak si vaši pozornost určitě zaslouží. Vykvétají v době, kdy ostatní květiny už mají svou největší krásu dávno za sebou. A dokonce se výborně hodí i křezu, protože ve váze vydrží dlouho čerstvé.

Voňavé floxy

Floxy vykvétají s železnou pravidelností na svátek svaté Anny. Proto se jim také říká anenská kytka.

Něžná krásenka

Jemné a křehké květy krásenek dokážou zdobit zahradu velmi dlouho, ale vůbec se nehodí k řezu. Transport snášejí velmi špatně.

Modré zvonky

Většina zvonků vykvétá v období od června do srpna. Jejich blankytně modrá barva se na záhonech dobře kombinuje s ostatními druhy květin.

Majestátní lupiny

Nádherné květiny, na které si však musíte dávat pozor. Velmi odčerpávají živiny z půdy, a proto jim vyčleňte spíše samostatné místo. Po odkvětu celé květenství rychle odstřihněte. Nedopusťte, aby se lupiny začaly samovolně šířit z vaší zahrady ven do přírody. Ochranáři téměř celého světa je považují za jedny z nejnebezpečnějších invazivních rostlin, které dokážou vytlačovat původní druhy rostlin.

Veselé hledíky

Zaječí tlamičky – tak hledíkům říkají děti. Jejich jednotlivé kvítky opravdu vypadají jako malí zajíčci.

Zdroj: Simona Sedláčková, autorský článek


Přečtěte si také