Růže galská bývala běžnou součástí naší přírody. Jedná se o pramáti většiny kulturních růží

Růže galská neboli růže keltská, je původní druh růže, která roste jako nízký keřík na slunných stráních. Často se dříve pěstovala v klášterech a využívala se v lékárnictví. Také je prapředkem všech starých, evropských druhů zahradních růží.

Rod Rosa, tedy růží, obsahuje až 300 samostatných druhů růží, z nichž pouhých 14 je původních v české přírodě. Mezi nimi i růže galská neboli keltská, která již od středověku stojí za téměř všemi druhy evropských kulturních růží, tzv. historických růží. Dříve byla často pěstována, a také šlechtěna, v klášterních zahradách, v přírodě roste na slunných a sušších místech, na stráních a mezích, okolo skal a železničních náspů, od nížin až po pahorkatiny. Dodnes ji můžete potkat téměř po celé střední a jižní Evropě, ale také v malé Asii a na Kabkaze.

Především vinou intenzivního zemědělského hospodaření se výskyt růže galské výrazně zmenšuje, proto byla zapsána v Červeném seznamu ohrožených druhů ČR.

Růže galská, růže keltská, růže nízká (Rosa gallica)

Vyrůstá jako nízký keřík do výšky 30 cm, výjimečně až do 100 cm a často vytváří tzv. polykormony, což je forma rostliny, s několika oddělenými nadzemními částmi, které však pod zemí vyrůstají z jednoho kořenu. Tyto podzemní výhony mohou být až 4 m dlouhé, proto by jen málokoho napadlo, že se jedná o jednu rostlinu.

Růže galská vytváří jen tenké větvičky s načervenalými ostny, drobnějšími ostenci a lichozpeřenými, zubatými listy. Růžové, růžovočervené nebo bílé květy se začínají objevovat od konce května do července a kvetou asi po 4 týdny. Bývají 5-10 cm velké, což z růže galské činí původní evropskou růži s největšími květy. Květy také intenzivně sladce voní a po opylení se z nich začínají vyvíjet drobné, kulovité nebo vejčité šípky, červené barvy, které obsahují hodně vitaminu C.

Jak pěstovat růži galskou na zahradě

Tento druh růže má rád umístění v polostínu nebo na slunci bez poledního úpalu. Vyžaduje hlubokou, výživnou půdu s dostatkem humusu, a také dostatečnou zálivku. Nevyžaduje žádný řez, proto na jaře pouze odstřihněte staré a poškozené výhony. Růže galská je plně mrazuvzdorná až do -29 °C.

Zdroj: https://www.zahradnictvi-flos.cz/rosa-gallica-ruze-keltska.html; http://csop-krivatec.cz/rostliny_zivocichove/ruze-galska; https://cs.wikipedia.org/wiki/R%C5%AF%C5%BEe_keltsk%C3%A1

Sdílejte článek
Štítky jaro růže příroda šípky keř růže keltská růže galská růže nízká Rosa gallica

Přečtěte si také