Jablko, mrkev, rybu či popcorn psům odpírat nemusíte. S lidským jídlem ale opatrně

Psi musí primárně dostávat jídlo určené přímo pro ně, mají totiž jiný zažívací systém než lidé, takže některá lidská jídla jim mohou ublížit. Nicméně jsou potraviny, kterými můžeme svému zdravému pejskovi běžné krmení občas zpestřit. Zároveň ale platí, že s lidským jídlem pro psa opravdu střídmě a opatrně.

Nejprve si pojďme říct, jaké potraviny svému domácímu mazlíčkovi bychom nikdy neměli dávat:

  • kořeněné a solené maso i smažené pokrmy mohou způsobit dehydrataci a další zdravotní problémy
  • drobné drůbeží kosti mohou způsobit zablokování střeva a perforaci, pes se také může při jejich konzumaci i zranit nebo začít dusit
  • nebezpečná je čokoláda, protože obsahuje látku zvanou theobromin, která může zapříčint srdeční selhání
  • cibule a česnek jsou pro psy toxické potraviny, mohou být příčinou otravy krve
  • hroznové víno i rozinky mohou způsobit selhání ledvin
  • avokádo může být za průjmem a zvracením psa
  • cokoli s kofeinem (káva, cola), který je pro psy toxický, může zapříčinit otravu
  • přezrálé nebo již nahnilé ovoce může způsobit otravu alkoholem

Pozor na ořechy

„K otravě u psa může dojít i po požití většího množství ořechů. Především makadamových a mandlí. Ořechy obecně jsou pro psy  velmi těžko stravitelné. Pokud budete mít jakékoliv podezření, že se pes otrávil, tak vyvolejte zvracení, podejte černé uhlí a neprodleně navštivte veterináře. V rámci prevence zdravého zažívání pejska, podávejte probiotika či třeba psí jogurt,“  nabádá odborník na výživu psů Jiří Švihálek.

NENECHTE SI UJÍT: Co dělat, když pes kašle. Na vysoce nakažlivý psincový kašel platí i bazalka a heřmánek

Mrkve se nemusíte bát

Vhodným zpestření potravy může být například mrkev. Je nízkokalorická a přirozeně sladká. V syrovém stavu pejskovi díky své tuhé konzistenci může sloužit i jako dentální pomůcka k odstranění zubního plaku. Ve vařené formě je vhodná například při dietě, kdy s ní lze nastavovat krmné dávky. Mrkev je také dobrým zdrojem vitamínu A, který je prospěšný pro imunitní systém psa, kůži a srst.

  • Vhodné jsou také například i batáty (sladké brambory), kterými můžete občas pejskovi přilepšit takzvaně od stolu. Samozřejmě vždy nedochucené.

Jablka se slupkou

Ovoce obecně není pro psa příliš dobré, díky vyššímu obsahu cukru, ale jedna výjimka je - jablko. Jablka poskytují mnoho důležitých vitamínů pro psy, včetně vitamínů A a C. Jablka jsou také dobrým zdrojem vlákniny, která může pomoci regulovat psí trávení. Nemusíte je loupat (to by byla škoda, protože ve slupce a těsně pod ní je nejvíc živin, navíc slupka obsahuje také nejvíce vlákniny). Raději ale psovi nedávejte jádřinec.

  • „Pozor ale na konzumaci hnijících jablek, ty mohou u psů vést k opilosti a k otravě alkoholem. Shnilá jablka totiž produkují v malé míře alkohol, který způsobit nadýmání, průjmy a nerovnováhu ve střevní mikroflóře,“ varuje odborník.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Jak dát první pomoc psovi nebo kočce při poranění, pokousání i otravě

Ryby pro psy

Vhodnou volbou jsou i ryby (neochucené a nesmažené) skvělé jsou například losos, krevety a tuňák, ty jsou pro psy dobrým zdrojem bílkovin a zároveň nemají kůstky. Jsou také bohatým zdrojem omega-3 mastných kyselin, které mohou pomoci udržet zdravý imunitní systém psa, srst a kůži. Vhodnou alternativou je pak například lososový olej, který je ideálním doplňkem (nejen) pro psy seniory.

  • „Pejsek také může mít i krevety, ty obsahují vitamín B v a ten pomáhá udržovat trávicí systém zvířete a podporovat zdravý krevní oběh. Před krmením psa je ale důležité ryby uvařit, protože tepelně neupravené ryby mohou obsahovat bakterie a škodlivé parazity,“ upřesňuje Jiří Švihálek

V malém množství nevadí popcorn

„Toto by asi moc pejskařů nečekalo, ale v malém množství můžeme pejskovi dávat i popcorn, musí ale být bez soli a bez másla. Popcorn obsahuje minerály, jako je hořčík, fosfor a zinek, které jsou velmi prospěšné pro zdraví psů. Ujistěte se ale, že psi nesní žádná nevypražená tuhá zrna kukuřice, protože by se mohli udusit," radí Švihálek.

Zdroje: odborník na výživu psů Jiří Švihálek, akc.org


Přečtěte si také