Samosběr cibule 2025: Šance, jak ušetřit a mít na zimu kvalitní cibuli
Cibule v obchodě nestojí závratnou sumu. Ale vzhledem k tomu, kolik téhle tradiční zeleniny za rok spotřebujeme, tak se levnější samosběr vyplatí. Zjistěte, kde, kdy a za jakou cenu nasbírat cibuli a jak ji uskladnit na zimu.
Průměrná cena cibule v obchodech se pohybuje v průměru 30 až 35 Kč/kg. Pokud chcete nejen nějakou korunu ušetřit, ale především si vybrat kvalitu, nepropásněte možnost samosběru. Je ideální hlavně pro ty, kdo mají velkou spotřebu cibule a prostor na uskladnění na zimu.

Kolik zaplatíte za kilo cibule?
Při samosběru na některé z českých farem si můžete pořídit jak klasickou žlutou, tak i stále oblíbenější cibuli červenou i bílou. Obvykle je v bio kvalitě. Kilo cibule z pole stojí zhruba od 10 do 20 Kč.
Inspirujte se: Samosběr květin 2025: Kde a za kolik si letos natrháte vlastní kytici?
Kdy se sklízí cibule?
Správný čas ke sklizni je důležitý – příliš brzká sklizeň může znamenat, že cibule nebude mít dostatečně vyvinutou slupku, zatímco pozdní sklizeň může vést k prorůstání nebo k rozkladu.
- Cibule se sklízí v okamžiku, když nať zežloutne asi o sedmdesát až osmdesát procent. Krček cibule změkne a mírně vyschne a vnější šupiny získají charakteristickou zlatavou nebo vínově červenou barvu.
Kdy vyrazit na cibuli?
Hlavní sezona samosběru cibule je na přelomu srpna a září. Na některých farmách už samosběr cibule začal, jinde začne až začátkem září. Termíny sklizně cibule se liší podle regionu, pěstovaných odrůd a v závislosti na počasí.

Kam na samosběr cibule
Ať už bydlíte kdekoli, v dojezdové vzdálenosti určitě najdete farmu, která letos pořádá samosběr cibule. Termíny samosběrů farmy průběžně zveřejňují na svých webových stránkách a sociálních sítích. Pokud hledáte ve svém okolí farmu, kde nabízejí cibuli, podívejte se na interaktivní mapu samosběrů a pěstitelů cibule v ČR. Máme pro vás několik tipů, kde právě probíhají samosběry cibule.
- Farma Drahoš, Dolní Újezd (okres Svitavy): Nejbližší samosběr cibule na uskladnění se koná ve středu 20. 8. od 8:00 do 11:00 hod., další pak v pátek 22. 8. odpoledne a v sobotu 23. 8. dopoledne. Termíny budou ještě upřesněny na webových stránkách framy. V nabídce je žlutá a červená cibule za cenu 12 Kč/kg.
- Czech Garlic, Lovčičky (Jihomoravský kraj): Samosběr žluté cibule se uskuteční 20.8. od 15:00 do 19:00 na poli před Lovčičkami. Cena je 10 Kč/kg. Pro další možné termíny sledujte facebookový profil farmy nebo zavolejte: 721 290 274 a 731 000 008.
- Statek Malejov, Janovičky (okres Ústí nad Orlicí): Cibuli za 12 Kč/ kg si můžete přijet nasbírat ve čtvrtek 21. 8. od 18:00 hod. do 20:00 hod. V sobotu 23. 8. 2025 od 8:00 hod. do 10:00 hod. Objednání není potřeba. Stále ještě probíhá samosběr okurek za 25 Kč/kg. Aktuální informace sledujte na sociálních sítích a webu statku, nebo ve všední dny dopoledne můžete zavolat na tel. 777 024 550.
- Farma Hanč, Vraňany na Mělnicku: Nejbližší termíny samosběrů cibule jsou ve středu 20. 8. od 14:00 do 18:00 hod., v pátek 22. 8. od 14:00 do 18:00 hod., o víkendu 23. 8. a 24. 8. od 8:00 do 12:00 hodin. Cena žluté cibule je 15 Kč/kg, červené 20 Kč/kg. Více informací na farmavranany.cz.
- Jana a Ladislav Kašparovi, Vojnice u Olomouce: Samosběr cibule k dlouhodobému uskladnění (žlutá, červená, lahůdková oválná) bude zahájen 23. 8. a bude probíhat každý den od od 9:00 do 18:00 hodin. Cena cibule je stanovena na 9 Kč/kg. V nabídce je kromě cibule také mrkev (9 Kč/kg), petržel (15 Kč/kg), rajčata (9 Kč/kg) a vodní melouny (9 Kč/kg). Informace najdete na webu, sociálních sítích nebo volejte 602 550 964 či 602 574 014.
Oblíbené samosběry jsou stále v plném proudu:
Jak sbírat cibuli při samosběru?
- Přineste si s sebou bedýnku, košík, tašku nebo pytel (případně si je zakoupíte přímo na místě), do kterých budete cibuli sbírat.
- Samosběr probíhá na vyhrazených řádcích. Na poli je obvykle přítomen personál, který vám v případě potřeby poradí a pomůže, ale také dohlíží na dodržování pravidel.
- Cibuli jednoduše vytáhněte ze země, očistěte a dejte do nádoby. Vybírejte celé cibule, včetně kořenů.
- Vstup na farmu je obvykle zdarma, platíte jen za cibuli, co si nasbíráte a odvezete.
Vyplatí se vědět: Vlastní cibule je nejlepší. Návod, jak ji pěstovat
Co s cibulí po sklizni
- Cibuli po sklizni nemyjte, přebytečnou zeminu odstraňte rukama.
- Cibuli rozložte v jedné vrstvě do bedýnky a sušte alespoň dva týdny venku na suchém a stinném místě.
- Během této doby cibule uschne, krček se uzavře a bude připravena ke skladování.
- Po usušení je nutné cibuli protřídit a všechny měkké a poraněné kousky dát na stranu a co nejdříve je zpracovat v kuchyni.
Přečtěte si: Cibule zimní se využívá celoročně k řezu šťavnaté natě a jako raná lahůdková jarní cibulka
Jak nejlépe uskladnit cibuli na zimu
Jen správně usušená, zdravá a tvrdá cibule je připravena k uskladnění.
- Přes zimu můžete cibuli skladovat na chladném, suchém, dobře větraném a tmavém místě, například v nepříliš vlhkém sklepě i na zaskleném balkoně, pokud nebudou kruté mrazy.
- Suchou cibuli se suchou natí můžete i zavěsit přes zimu na trám na půdě.
- Ideální teplota pro skladování cibule je 3–6 °C. Vyšší teploty podporují předčasné klíčení.
- Vlhkost vzduchu by měla být nízká (65–75 %). Vysoká vlhkost podporuje klíčení a hnilobu, cibule rychle plesniví.

Cibule v kuchyni
Cibule je královnou (nejen) české kuchyně. Neobejde se bez ní tradiční guláš z hovězí kližky nebo cibulačka, je základem mnoha omáček a polévek, pomazánek, paštik, dá se péct na plechu, zapékat i grilovat, patří do zeleninových salátů, můžeme ji nakládat na sladkokyselo nebo připravit pikantní čatní, hodí se jako náplň slaných koláčů, závinů i domácího chleba.
Vyplatí se vědět: Nejlepší domácí léky proti kašli a rýmě uděláte z obyčejné cibule
Cibule léčivé účinky
Cibule kuchyňská (Allium cepa L.) nám dává nejen svou chuť, ale také poskytuje důležité živiny a zdraví prospěšné látky. Má vysoký obsah vitamínu C, je dobrým zdrojem vlákniny a kyseliny listové. Obsahuje také pektiny, silice s obsahem síry, alicin, flavonoidy či fytoncidy.
- Výborně účinkuje při zánětech dutin, pomáhá při potížích s dýchacími cestami – kašli, zahlenění a rýmě, ale osvědčila se také jako prevence chřipky a nachlazení, protože posiluje obranyschopnost organismu.
Vůně cibule
Na rýmu platí vdechování „vůně“ čerstvě nakrájené cibule. Proti rýmě také pomáhá, když ve šťávě z rozkrojené cibule namočíme vatovou tyčinku a vložíme do nosu každé dvě hodiny.
Zdroje: plodyvenkova.cz; cs.wikipedia.org; Prima Fresh; weby a sociální sítě farem