Zahrada

16. března 2024 07:00

Lenka Valjentová

Je čas na cibuli! Tradiční zeleninu můžete vypěstovat ze sazečky či zkusit přímý výsev semen

S pěstováním cibule začínáme brzy na jaře, podle počasí obvykle v polovině března, aby měla dostatek vláhy. V zásadě máte na výběr dvě metody pěstování: výsadbu sazečky, tedy malých cibulek, anebo z přímého výsevu semen cibule. Prozradíme vám, jak na to a jaké odrůdy si vybrat.

Cibule kuchyňská (Allium cepa L.) nám dává nejen svou chuť, ale také poskytuje důležité živiny a zdraví prospěšné látky. Má vysoký obsah vitamínu C, je dobrým zdrojem vlákniny a kyseliny listové. Obsahuje také vápník, železo, na druhou stranu má nízký obsah sodíku a neobsahuje žádný tuk.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Nejlepší domácí léky proti kašli a rýmě uděláte z obyčejné cibule

Pěstování cibule ze sazečky

  • Výhodou pěstování cibule ze sazečky je podstatně ranější sklizeň, nevýhodami jsou vyšší náklady na sazečku, horší skladovatelnost cibule a menší sortiment odrůd.

Pěstování cibule z přímých výsevů

  • Pěstování cibule z přímého výsevu zaručuje sklizeň zdravých a trvanlivých cibulí, které jsou dobře skladovatelné. Sortiment odrůd cibule pěstovaných výhradně z osiva je velmi široký, tato skupina zahrnuje velmi atraktivní cibule nejen barvou, ale i tvarem a chutí.

Kdy a kam vysévat cibuli

Semena vyséváme co nejdříve na jaře, aby měla dostatek vláhy. „Termín výsevu cibule musí být včasný, ale nikoliv předčasný, aby případné silnější jarní mrazy nepoškodily už naklíčenou cibuli - tedy přibližně od poloviny března do poloviny dubna podle aktuálního počasí. Cibule klíčí již při teplotách mezi 2 až 5 °C, při teplotách 5 až 10°C cibule vzchází 13 až 30 dnů. Pro růst kořenů je optimální teplota 14 °C," vysvětluje pěstitel Jan Prášil.

  • Protože se jedná o drobnosemenný druh, musí být půda před výsevem kvalitně zpracovaná a dobře zásobená humusem. Cibule nemá vyhraněné nároky na půdu, vhodnější je však středně těžká až lehká půda. Příliš nízké pH půdy (pod 5,5) je pro cibuli nevhodné.
  • „Cibule je rostlina stepního charakteru, proto jsou pro ni vhodná stanoviště teplá, slunná a otevřená. Na uzavřených vlhčích místech trpí houbovými chorobami. Nedaří se jí příliš ani ve vyšších polohách s vlhčím klimatem, kde také špatně a pomaleji vyzrává," uvádí pěstitel.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Jak pěstovat letní i zimní pórek? Podporuje imunitu a čistí krev

Jak na výsev cibule

Cibuli vyséváme do řádků vzdálených od sebe 25 až 35 cm a do hloubky 2 až 3 cm. Hustě vzešlé rostliny je nutné vyjednotit na 4 až 8 cm od sebe, aby si vzájemně nekonkurovaly.

„Nejkritičtější období pro cibuli ze semen je fáze klíčení, kdy nedostatek vody může způsobit špatnou vzcházivost. Osivo, které se dostane do vlhké půdy, nabobtná, ale pokud nedostane další dávku vody, nevyklíčí a zaschne," radí Jan Prášil

Pěstování seté cibule

  • V období intenzivního růstu během června a července potřebuje cibule dostatek vláhy, během léta zase teplo a sucho. Chladné a vlhké počasí během léta způsobuje prorůstání cibule a její horší vyzrávání.
  • Cibule se zavlažuje nejlépe ráno, voda by neměla být výrazně chladnější než vzduch. Zaléváme pouze do poloviny července.
  • Během vegetace cibule je nutné udržet kultivací provzdušněnou strukturu půdy a záhon průběžně odplevelovat. V uzavřených polohách a ve vlhčím období vyžaduje cibule od poloviny června ochranu proti plísni cibulové.
  • Sklízíme, když je nať z poloviny rostlin polehlá a cibule mají žlutohnědou slupku. Dosoušíme na záhonech nebo na roštech.

Cibule je náročná na živiny

„V první polovině vegetace potřebuje dodat dusík. Dusíkatá hnojiva by se měla používat opatrně, protože nadbytek dusíku v půdě zpomaluje zrání a cibule je při uskladnění méně trvanlivá. Fosfor cibule přijímá zejména při tvorbě cibulí v druhé polovině vegetace. Vhodný termín aplikace fosforečných hnojiv je při přípravě půdy. Významným prvkem ve výživě cibule je draslík, který podporuje dobré dozrávání a prodlužuje skladovatelnost. Cibule je velmi náročná na hořčík, jehož optimální zásoba v půdě zamezí vzniku fyziologických poruch na nadzemní části a následnému snížení výnosu. Významným prvkem ve výživě cibule je také síra," upřesňuje pěstitel.

.

Odrůdy cibule pěstované výhradně z výsevů

  • Výnosná poloraná odrůda Alice s kulovitou, žlutohnědou, středně velkou cibulí je určena převážně pro přímé jarní výsevy. Dužnina je pevná, bílá až nažloutlá, příjemné, mírně palčivé chuti. Je výborně skladovatelná.
  • Dagmar: Poloraná odrůda amerického typu vytváří velké kulaté cibule s pevnou světle bronzovou suknicí a velmi dobrou skladovatelností. Mezi její přednosti patří i mohutný kořenový systém, který ji předurčuje i pro pěstování v sušších oblastech.
  • Lusy je raná odrůda jarní cibule se středně vzrůstnou, vzpřímenou natí. Cibule jsou kulaté, střední až velké, s tmavší žlutohnědou barvou. Je velmi dobře skladovatelná.
  • Klaria je raná až poloraná odrůda jarní cibule s vegetační dobou asi 126 dní. Pevně přiléhající slupka cibule má hnědožlutou až bronzovou barvu, tvar cibule je kulovitý. Odrůda je odolná k vybíhání a k nepříznivým klimatickým podmínkám.
  • Hybridní odrůda Aeneus F1 je poloraná cibule s vegetační dobou okolo 128 dní. Vyznačuje se mohutným kořenovým systémem. Slupka cibule má bronzové zbarvení, nať je silná a vzpřímená. Předností této odrůdy je vysoký výnos a výborná dlouhodobá skladovatelnost.
  • Odrůda jarní cibule Elista vytváří podlouhlé, tupě zakončené cibule, které jsou ideální pro krájení na kolečka. Díky jemné, krémově bílé dužnině je tato cibule ideální k přímému konzumu. Slupka je světle bronzová a dobře přiléhá. Odrůda je střednědobě skladovatelná.
  • Pozdní odrůda bílé cibule Agostana má jasně bílo-stříbřitou barvu a to jak slupky, tak i vnitřek cibule. Cibule má vřetenovitý tvar. Při krájení zůstává kompaktní a nerozpadá se. Je určena pro přímou spotřebu a krátkodobé skladování. Je výrazně tolerantní k plísni cibulové.
  • Velmi raná odrůda Pompei je lahůdková bílá cibule, využívaná především k nakládání samostatně i do zeleninových směsí. Cibulka je bílá, ploše kulovitá o průměru 1 cm, lahodné chuti, vhodná i pro přímý konzum. Je jen krátkodobě skladovatelná. Nejvhodnější pro pěstování jsou hlinitopísčité, záhřevné půdy. Pěstujeme jako jarní cibuli z přímých výsevů, vyséváme hustěji, 15 – 20 semen na běžný metr, není třeba ji jednotit.

NENECHTE SI UJÍT:  Co je dobré vědět o úspěšném pěstování hrášku. Daří se mu na zahradě i na balkoně

Pěstování cibule ze sazečky

  • Nároky na stanoviště a přípravu půdy jsou obdobné jako při pěstování cibule z výsevů.
  • Sazečku vysazujeme na záhon brzy na jaře (obvykle v druhé polovině března podle aktuálního počasí) tak, aby konec krčku mírně vyčníval nad povrch záhonu. Na metr čtvereční vysazujeme 100 – 300 g cibulek ve sponu 20 x 8–10 cm.
  • O sázení cibule se více dozvíte zde.

Odrůda na pěstování ze sazečky

Odrůda Štutgartská vyniká dobrými konzumními hodnotami a výbornou skladovatelností. Cibule je větší, plochá, se zlatožlutými až nahnědlými suknicemi. Dužnina je bílá, pevná, výrazně ostřejší chuti. Není vhodná pro pěstování na těžších půdách.

Odrůdy na pěstování jak z přímého výsevu, tak ze sazečky

  • Osvědčená poloraná odrůda Všetana je určená pro pěstování z jarních výsevů i ze sazečky. Při pěstování z výsevu je velmi dobře skladovatelná. Vegetační doba od výsevu je 130 dní, od výsadby sazečky 90 – 110 dnů. Cibule je vřetenovitého tvaru, okrově žlutá s tenkým, dobře se zatahujícím krčkem. Bílá až nažloutlá dužnina je pevná, jemně nasládlé chuti. Vyžaduje rychlou sklizeň a úpravu. Sklizeň sázené cibule zahajujeme v druhé polovině července, seté od poloviny srpna.
  • Středně raná odrůda Albienka je určená pro jarní výsevy. Cibule má ploše kulovitý tvar a je středně velká s bílou barvou horních suchých, středně přiléhajících suknic a s nazelenalým odstínem doplňujícím základní barvu horních suknic. Kromě přímé spotřeby a krátkodobého skladování je vhodná i pro sušení. Mimo jarních přímých výsevů je vhodná i pro pěstování ze sazečky.
  • Tradiční, i ve světě rozšířená odrůda Karmen je poloraná, karmínově červená až fialová cibule ploše kulovitého tvaru určená jak pro přímé jarní výsevy, tak pro pěstování ze sazečky. Dužnina je velmi jemná, bílá, pevná, s karmínově červeným probarvením mezi jednotlivými suknicemi. Má pikantní chuť. Při pěstování z výsevu je velmi dobře skladovatelná. Vynikající salátová cibule je vhodná především pro konzumování v syrovém stavu.

Zdroje: pěstitel Jan Prášil, Zelenina na zahrádce (Antonín Dolejší)

Sdílejte článek

Přečtěte si také