Cibule zimní se využívá celoročně k řezu šťavnaté natě a jako raná lahůdková jarní cibulka

Cibule zimní sečka, v receptech uváděná jako jarní nebo naťová cibulka, by měla být na každé zahradě, balkonu i okenním parapetu povinná! Využívá se celoročně k řezu šťavnaté natě a jako lahůdková štíhlá cibule. Když ji na přelomu srpna a září zasejeme, můžeme se brzy zjara těšit na vlastní svěží cibulku, která nás po zimě zaručeně postaví na nohy.

Cibule zimní sečka nebo taky ošlejch (Alium fistulosum L.) je naťová cibule původem ze severovýchodní Asie. Mrazuvzdorná, dvouletá až vytrvalá cibule s jemnou chutí se využívá celoročně k řezu natě a jako velmi raná lahůdková jarní cibulka.

„Oproti cibuli kuchyňské (Allium cepa) má v čerstvé nati až dvakrát vyšší obsah vitaminu C, a tak skvěle pomáhá proti únavě a při prevenci i léčení chřipky a nachlazení. Důležitý je obsah kyseliny listové, a tak by ji do svého jídelníčku měly zařadit především těhotné ženy. Kdo špatně snáší syrovou cibuli, ocení jarní cibulku dvojnásob, protože nedráždí trávicí trakt, naopak příznivě ovlivňuje trávení a celkovou obranyschopnost organismu. Můžeme ji konzumovat syrovou, takže si naplno užijeme všechny cenné látky,“ uvádí šlechtitel a pěstitel Jan Prášil a dodává: „Údajně má naťová cibule výrazné afrodiziakální účinky a pravidelná konzumace zvyšuje potenci.“

Jak pěstovat jarní cibulku

  1. Pěstovat ji můžeme celoročně venku na záhonu, v květináči na světlém okenním parapetu nebo v truhlíku na balkoně.
  2. Zemina pro pěstování cibule zimní by měla být lehká, propustná, dobře zpracovaná s dostatečnou dávkou živin a s pH 6,5–7. Neprospívá na zamokřených, těžkých, kyselých a zaplevelených půdách.
  3. Neprospívá jí sousedství s hráškem a fazolemi, dobře se cítí ve společnosti mrkve a rajčat.
  4. Množí se semeny nebo dělením starších, nejlépe dvouletých trsů. Ty vyryjeme, rozdělíme a vysadíme na jiné místo. Oddělkům trsů se velmi dobře daří v nádobách na okenním parapetu a na balkoně.
  5. Semínka vybrané odrůdy vyséváme přímo v březnu a pak zhruba od září do října pro velmi časnou jarní sklizeň natí i celých rostlin. Hloubka setí je asi 2 cm, vzdálenost v řádku 2–3 cm a řádky by od sebe měly být 20–30 cm. Ze semínek si můžeme také předpěstovat sazenice a vysazovat.
  6. Pokud chceme mít silnější a větší rostliny, použijte spon 20 x 2–3 cm. Jestliže máme raději cibulky slabší a jemnější, sejeme a jednotíme na hnízd po 3–4 rostlinkách ve sponu 30 x 20 cm.
  7. Po výsevu je nutné zabezpečit vláhu, zvláště při srpnových výsevech, kdy bývá teplo a sucho, aby rostliny začaly rychle růst a dobře prospívaly. Cibule potřebuje pravidelnou zálivku, stačí jí ovšem menší dávky vody.
  8. Při podzimním výsevu by do prvních mrazíků měla narůst cibulka přibližně na šíři tužky.
  9. Od druhého roku vytvářejí rostliny již mohutnější trsy, které raší velmi brzy zjara. Jarní rašení cibulky se dá urychlit krytím netkanou fólií.
  10. Prodloužení vybělené části docílíme přihrnutím rostlin zeminou.
  11. Záhon s cibulí sečkou pravidelně odplevelujeme a zeminu kypříme. Naťovou cibulku můžeme posilňovat kopřivovou nebo rajčatovou jíchou.

Jak bojovat s plísní cibulovou

Ačkoli je cibule zimní sečka velmi odolná proti chorobám, může i ji napadnout plíseň cibulová (Peronospora destruktor), což je velmi častá houbová choroba všech druhů cibulí. Na listech se objevují světlejší až žluté skvrny se šedavým povlakem, které se slévají a nadzemní část usychá. Přirozenou prevencí je důsledné střídání plodin (cibuli pěstujeme na stejném pozemku nejdříve za 4–5 let), záhon nepřehnojujeme a dopřejeme rostlinám dostatek prostoru a vzduchu.

Při prvních příznacích zkusíme na rostliny aplikovat odvar z pelyňku. Sušenou bylinu (kolem 25 g) zalijeme litrem vody, přivedeme k varu a asi půl hodiny pomalu vaříme, spíše jen necháme probublávat. Sejmeme a necháme vychladnout. Pak scedíme, zředíme v poměru 1 díl odvaru : 2 díly studené převařené vody. Nalijeme do rozprašovače a používáme na napadenou část rostliny podle potřeby několik dní.

Rostliny před houbovými chorobami a plísněmi preventivně chrání heřmánkový macerát, aplikovaný ke kořenům v poměru 1 : 5 má skvělé účinky. Asi 300 g květu heřmánku zalijeme 1 litrem vody, zakryjeme a necháme stát 12 až 24 hodin. Macerát hlídáme, aby nezačal kvasit, to už bychom dělali jíchu. Scedíme.

Jarní cibulka v kuchyni

  • Jarní cibulka se dá zapékat, dusit a grilovat, nevýhodou ale je, že během tepelné úpravy přijde o zdraví prospěšné látky. Cibuli zimní je výhodnější jíst syrovou nebo jen velmi krátce tepelně upravenou.
  • Drobně nakrájené silné duté stvoly cibule zimní sečky neboli jarní cibulky se používají v kuchyni podobně jako pažitka do polévek, omáček, vaječných a tvarohových pomazánek, nádivek a nákypů, omelet a salátů, hodí se k masu, rybám a plodům moře, na pizzu a do slaných koláčů, dá se přidat do těsta při pečení domácího chleba.
  • Čerstvě nasekanou jarní cibulkou můžeme posypat míchaná vajíčka, chleba s máslem nebo sádlem, vařené brambory i bramborovou kaši, masové a zeleninové pokrmy.
  • Uplatňuje se zejména v čínské, korejské, japonské a italské kuchyni, kde je velmi rozšířená. I proto se anglicky nazývá Japanese bunching onion – japonská svazková cibulka.

Doporučené odrůdy cibule zimní

Poloraná odrůda Kaj

Osvědčená odrůda s mohutnou natí určená na celoroční pěstování. Vybělená část stonku je velmi dlouhá, 10 až 12 cm. Tmavé olistění a ostrý kontrast s vyběleným stonkem je velmi atraktivní. Pokud ji pěstujeme ze sadby a mladou sazenici zasadíme hlouběji podobně jako pór, je vybělená část ještě delší.

Raná odrůda Gerda

Oblíbená odrůda s vegetační dobou přibližně 70 dní od výsevu se středně zeleným listem. Vybělená část stonku je dlouhá 8 až 10 cm. Velmi dobře snáší nízké, ale na druhé straně i vysoké teploty. Je proto ideální odrůdou pro celoroční pěstování. Využívá se k řezu natě a jako velmi raná lahůdková cibule.

Zdroje: šlechtitel a pěstitel Jan Prášil, fresh.iprima.czcs.wikipedia.org


Přečtěte si také