Webové stránky skupiny Prima používají cookies k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti. Používáním tohoto webu souhlasíte s užitím cookies v rámci webů skupiny Prima. Více informací
Beru na vědomí
návrat zpět

Vyhledávání

Co hledáte?
Smazat

reklama

CIBULE ZIMNÍ SEČKA: Jak vypěstovat jarní cibulku kdykoliv a kdekoliv

Cibuli zimní sečka, v receptech uváděná jako jarní nebo naťová cibulka, by měla být na každé zahradě, balkonu i okenním parapetu povinná! Kouzlo jejího pěstování už objevili všichni, kdo mají rádi mladou naťovou cibulku na talíři celý rok. Využívá se celoročně k řezu šťavnaté natě a jako lahůdková štíhlá cibule. Když ji v druhé polovině srpna zasejeme, můžeme se brzy zjara těšit na vlastní svěží cibulku, která nás po zimě zaručeně postaví na nohy. V čerstvé nati jarní cibulky je až dvakrát víc vitaminu C než v nati cibule kuchyňské, i proto její konzumace pomáhá přirozeně zvyšovat imunitu! Poradíme, jak si jarní cibulku vypěstovat i jaké odrůdy vybrat. A taky prozradíme několik zajímavých receptů, jak cibuli zimní sečku upravit. Co si například upéct pikantní domácí chleba nebo smetanový koláč?
Vydáno: 05.08.2019
Cibule zimní sečka: Jak vypěstovat jarní cibulku
Autor: istock.com Cibule zimní sečka: Jak vypěstovat jarní cibulku

Cibule zimní sečka (Alium fistulosum) má oproti cibuli kuchyňské (Allium cepa) v čerstvé nati až dvakrát vyšší obsah vitaminu C, a tak skvěle pomáhá proti únavě a při prevenci i léčení chřipky a nachlazení; má totiž navíc i antibiotické a antibakteriální účinky. Důležitý je obsah kyseliny listové, kterou by do svého jídelníčku měly zařadit především těhotné ženy, kyselina listová totiž významně působí na správný vývoj plodu. Obsahuje i řadu minerálů, například hořčík, jód, draslík, železo nebo vápník. Kdo špatně snáší syrovou cibuli, ocení jarní cibulku dvojnásob – jarní cibulka tolik nedráždí trávicí trakt, naopak díky obsahu fytoncidů a silic příznivě ovlivňuje trávení a celkovou obranyschopnost organismu. Cibule sečka působí blahodárně i na srdce, vysoký krevní tlak, a bývá tak spojována s prevencí kardiovaskulárních chorob. Můžeme ji konzumovat syrovou, takže si naplno užijeme všechny cenné látky. Sečka má také výrazné afrodiziakální účinky a pravidelná konzumace zvyšuje potenci.

Cibule zimní sečka má v nati oproti cibuli kuchyňské až dvakrát vyšší obsah vitaminu C!
Autor: Jan Prášil Cibule zimní sečka má v nati oproti cibuli kuchyňské až dvakrát vyšší obsah vitaminu C!

9 pravidel výsevu cibule zimní sečky

  1. Cibule zimní sečka je naťová cibule původem ze severovýchodní Asie. Mrazuvzdorná, dvouletá až vytrvalá cibule s jemnou chutí se využívá celoročně k řezu natě a jako velmi raná lahůdková jarní cibulka. 
  2. Pěstovat ji můžeme celoročně venku na záhonu, v květináči na světlém okenním parapetu nebo v truhlíku na balkoně.
  3. Zemina pro pěstování cibule zimní by měla být lehká, propustná, dobře zpracovaná s dostatečnou dávkou živin a s pH 6,5–7. Sečka neprospívá na zamokřených, těžkých, kyselých a zaplevelených půdách.
  4. Cibule zimní sečka nejlépe roste na záhonu po bramborách, mrkvi nebo okurkách, naopak ji nedáváme po česneku, pórku a cibuli kuchyňské. Neprospívá jí sousedství s hráškem a fazolemi, dobře se cítí ve společnosti mrkve a rajčat.
  5. Množí se semeny nebo dělením starších, nejlépe dvouletých trsů. Ty vyryjeme, rozdělíme a vysadíme na jiné místo. Oddělkům trsů se velmi dobře daří v nádobách na okenním parapetu a na balkoně.
  6. Semínka vybrané odrůdy vyséváme přímo na záhon v březnu a pak v druhé polovině srpna pro velmi časnou jarní sklizeň natí i celých rostlin. Hloubka setí je asi 2 cm, vzdálenost v řádku 2–3 cm a řádky by od sebe měly být 20–30 cm. Ze semínek si můžeme také předpěstovat sazenice a vysazovat. Pokud chceme mít silnější a větší rostliny, použijte spon 20 x 2–3 cm. Jestliže máme raději cibulky slabší a jemnější, sejeme a jednotíme na hnízd po 3–4 rostlinkách ve sponu 30 x 20 cm.
  7. Po výsevu je nutné zabezpečit vláhu, zvláště při srpnových výsevech, kdy bývá teplo a sucho, aby rostliny začaly rychle růst a dobře prospívaly. Cibule potřebuje pravidelnou zálivku, stačí jí ovšem menší dávky vody. Při letním výsevu by do podzimu měla narůst cibulka přibližně o šíři tužky.
  8. Od druhého roku vytvářejí rostliny již mohutnější trsy, které raší velmi brzy z jara. Jarní rašení cibulky se dá urychlit krytím netkanou fólií. Prodloužení vybělené části docílíme přihrnutím rostlin zeminou.
  9. Záhon s cibulí sečkou pravidelně odplevelujeme a zeminu kypříme. Naťovou cibulku můžeme posilňovat kopřivovou nebo rajčatovou jíchou.
Cibule zimní sečka se dá pěstovat celoročně na záhonu, v květináči na světlém okenním parapetu nebo v truhlíku na balkoně
Autor: istock.com Cibule zimní sečka se dá pěstovat celoročně na záhonu, v květináči na světlém okenním parapetu nebo v truhlíku na balkoně

Co asi děláme špatně, že nám cibule zimní sečka chřadne

Nažloutlé nebo šedohnědé skvrny na nati

Ačkoli je cibule zimní sečka velmi odolná proti chorobám, může i ji napadnout plíseň cibulová (Peronospora destruktor), což je velmi častá houbová choroba všechn druhů cibulí. Na listech se objevují světlejší až žluté skvrny se šedavým povlakem, které se slévají a nadzemní část usychá. Při prvních příznacích zkusíme na rosliny aplikovat odvar z pelyňku. Sušenou bylinu (kolem 25 g) zalijeme litrem vody, přivedeme k varu a asi půl hodiny pomalu vaříme, spíše jen necháme probublávat. Sejmeme a necháme vychladnout. Pak scedíme, zředíme v poměru 1 díl odvaru : 2 díly studené převařené vody. Nalijeme do rozprašovače a používáme na napadenou část rostliny podle potřeby několik dní. Rostliny před houbovými chorobami a plísněmi preventivně chrání heřmánkový macerát a aplikovaný ke kořenům v poměru 1 : 5 má skvělé účinky. Asi 300 g květu heřmánku zalijeme 1 litrem vody, zakryjeme a necháme stát 12 až 24 hodin. Macerát hlídáme, aby nezačal kvasit, to už bychom dělali jíchu. Scedíme. Přirozenou prevencí je důsledné střídání plodin (cibuli pěstujeme na stejném pozemku nejdříve za 4–5 let), záhon nepřehnojujeme a dopřejeme rostlinám dostatek prostoru a vzduchu.

Cibule zimní sečka (Alium fistulosum)  se využívá celoročně k řezu natě a jako velmi raná lahůdková jarní cibulka
Autor: Jan Prášil Cibule zimní sečka (Alium fistulosum) se využívá celoročně k řezu natě a jako velmi raná lahůdková jarní cibulka

Jarní cibulka v kuchyni

Drobně nakrájené silné duté stvoly cibule zimní sečky neboli jarní cibulky se používají v kuchyni podobně jako pažitka do polévek, omáček, vaječných a tvarohových pomazánek, nádivek a nákypů, omelet a salátů, hodí se k masu, rybám a plodům moře, na pizzu a do slaných koláčů, dá se přidat do těsta při pečení domácího chleba. Čerstvě nasekanou jarní cibulkou můžeme posypat míchaná vajíčka, chleba s máslem nebo sádlem, vařené brambory i bramborovou kaši, masové a zeleninové pokrmy. Uplatňuje se zejména v čínské, korejské, japonské a italské kuchyni, kde je velmi rozšířená. I proto se anglicky nazývá Japanese bunching onion – japonská svazková cibulka. Jarní cibulka se dá zapékat, dusit a grilovat, nevýhodou ale je, že během tepelné úpravy přijde o zdraví prospěšné látky. Cibuli zimní sečku je výhodnější jíst syrovou nebo jen velmi krátce tepelně upravenou.

Cibule zimní sečka neboli jarní cibulka používá v kuchyni podobně jako pažitka
Autor: istock.com Cibule zimní sečka neboli jarní cibulka používá v kuchyni podobně jako pažitka

Doporučené odrůdy cibule zimní sečky

Poloraná odrůda Kaj 

Osvědčená odrůda s mohutnou natí určená na celoroční pěstování. Vybělená část stonku je velmi dlouhá, 10 až 12 cm. Tmavé olistění a ostrý kontrast s vyběleným stonkem je velmi atraktivní. Pokud ji pěstujeme ze sadby a mladou sazenici zasadíme hlouběji podobně jako pór, je vybělená část ještě delší.

Cibule zimní sečka: poloraná odrůda Kaj
Autor: Jan Prášil Cibule zimní sečka: poloraná odrůda Kaj

Raná odrůda Gerda

Už zavedená odrůda s vegetační dobou přibližně 70 dní od výsevu se středně zeleným listem. Vybělená část stonku je dlouhá 8 až 10 cm. Velmi dobře snáší nízké, ale na druhé straně i vysoké teploty. Je proto ideální odrůdou pro celoroční pěstování. Využívá se k řezu natě a jako velmi raná lahůdková cibule.

Cibule zimní sečka: raná odrůda Gerda
Autor: Jan Prášil Cibule zimní sečka: raná odrůda Gerda
Článek je zařazen v: Cibule zimní sečka (Alium fistulosum) , jarní cibulka , naťová cibulka , jarní cibulka pěstování , jarní cibulka zdraví , jarní cibulka odrůdy , jarní cibulka recepty
Speciály: Receptář pro milenialy

reklama