Bydlení

10. dubna 2023 09:15

Komerční sdělení

Stojí vám na pozemku voda? Toto jsou možná řešení

Objevují se na vaší zahradě podmáčená místa, na kterých nejen po dešti doslova stojí voda? Existují způsoby, jak tento problém účinně řešit. Poradíme vám, jak na to.

V přírodě je shlukování vody žádoucí

Hned na úvod si ujasněme, že rady zmíněné v tomto článku byste měli aplikovat pouze na svém pozemku v okolí nemovitosti. V přírodě je totiž zadržování vody žádoucí a drenážní trubka uprostřed lesa opravdu nedává smysl. Bohužel lidé se zejména v posledních desítkách let snažili zkrotit vodu i v přírodě samotné, a tak místo přirozeného zadržování vody v tůních a mokřadech dnes máme suché lesy a voda leží v umělých vodních přehradách.

Na soukromém pozemku je ale situace jiná a je pochopitelné, že podmáčená zahrada je jen těžko použitelná. Proto vám poradíme, jak zde s vodou pracovat.

V první řadě zmapujte situaci

Než se pustíte do jakýchkoliv úprav, měli byste důkladně analyzovat, co je vlastně na pozemku špatně. Drží se voda v záhonech, nebo na cestě? Jde o nový pozemek, který ještě nebyl osázen zelení a vydlážděn, nebo jde o starší zahradu? A jsou problémy dlouhodobé, nebo se objevily nově? Když tyto informace zjistíte, můžete začít hledat adekvátní řešení.

Vyrovnejte terén

Pokud máte problém s tím, že je terén nerovný, jako řešení se nabízí terénní úpravy s cílem eliminovat propadlá místa. Díky tomu se v nich nebude voda držet. V ideálním případě by celý pozemek měl mít mírný sklon, aby z něj přebytečná voda mohla odtékat pryč.

Instalujte drenážní systém

S odtokem přebytečné vody vám pomůže drenážní systém. Ten se skládá z drenážních trubek, které vodu odvádí z míst, kde je jí nadbytek. Vodu poté můžete buď zadržovat v jímce, nebo vytvořit systém pro její vsakování. Pro extrémní přívaly vody je pak vhodné mít podél záhonů a teras i systém kanalizační.

Kromě zahrady se drenážní trubky využívají také v blízkosti stavby pro odvádění přebytečné vlhkosti od základů nemovitosti.

Osázejte zahradu rostlinami

Zejména u novostaveb platí, že je pozemek podmáčený kvůli chybějícím rostlinám. Jejich kořenový systém totiž pomáhá pozemek zpevnit, zabraňují erozi půdy. Rostliny navíc vodu natahují a pomáhají skrz listy jejímu rychlejšímu odpařování. Pokud tedy máte pocit, že je pozemek vyrovnaný a má ideální sklon, chybět mohou právě jen rostlinky.

Počítejte přitom s tím, že potrvá několik měsíců, než rostliny zakoření a zesílí a situace se stabilizuje. Zejména první rok se tak během prudkých dešťů může stát, že tekoucí voda vymele na pozemku drobné potůčky a přirozeně se vytvoří místa, kde se bude shlukovat. Nezoufejte, dejte vše opět do pořádku a počkejte, až rostliny pomohou situaci stabilizovat.


Přečtěte si také