reklama

Dům Chameleon v Lipencích sleduje stromy

bras
5. července 2016
Podívejte se, jak postavit dům do středu zahrady a přitom nepokácet vzrostlé stromy.
reklama

Dům Chameleon v Lipencích u Prahy měla pokrývat lesklá fólie zrcadlící okolí a tím - po vzoru přizpůsobivého ještěra - splynout s okolím. Majitel si to ale nakonec rozmyslel. Dům ale i tak s okolím nejspíš splyne.

Pozemek, nacházející se asi 15 km od centra Prahy, vlastní rodina stavebníka již po dvě generace. Zahradu majitelé postupně kultivovali a vysázeli na ni množství rozmanitých stromů. Před několika lety se rozhodli postavit na tomto pozemku trvalé bydlení a přestěhovat se sem.

Dům Chameleon reaguje na tuto historii a snaží se minimalizovat zásahy do krásné zahrady. Je umístěn do jejího těžiště, na místo, kde stávala původně chata. Jeho jednotlivé místnosti jsou orientované nezávisle – podobně jako oči chameleona – do různých částí zahrady na vzrostlé stromy. Majitelé tak při výstavbě nového, většího domu minimalizovali nutnost kácet. Každou z místností přitom zasvětili jednomu stromu. Obývací pokoj jabloni, ložnici rodičů třešni, koupelnu broskvoni, hostinský pokoj stříbrnému smrku a dětské pokoje ořechu. Vstupní část pak míří směrem k brance na pozemek.

Výseče mezi jednotlivými místnostmi – mrtvé úhly, vytvářejí intimní atmosféru jak uvnitř domu, tak na zahradě. Zabraňují pohledům ze sousedních domů do interiéru a umožňují současně využívat poměrně nezávisle zahradu i dům. Fasádu domu měla původně tvořit lesklá fólie. Ta měla odrážet okolní prostředí a stejně jako kůže chameleona zajišťovat maskování. Během výstavby ale investor od tohoto záměru upustil. Původně dočasná fasáda tvořená stříkaným polyuretanem tak zřejmě zůstane jako úprava finální a časem nejspíš zaroste břečťanem nebo jinou popínavou rostlinou.

V interiéru z velké, v těžišti domu i zahrady umístěné obytné místnosti, vybíhají jednotlivé pokoje. Ty od sebe odděluje skleněná příčka. Vizuálně lze dům dělit pomocí závěsů – to podle momentální potřeby intimity nebo propojení.

Tento projekt pražského ateliéru Petr Hájek Architekti postoupil do užšího kola v klání o Českou cenu za architekturu.

Foto: archiv ČCA, Benedikt Markel, (2) Pavel Pszczolka

(dah)

Mohlo by vás zajímat:

Sílejte článek
Zobrazit komentáře ke článku
Štítky: zahradabydlenínovostavbavíla
reklama