Bydlení

31. prosince 2023 19:38

Josef Šťastna

Takhle bydlel skladatel Karel Svoboda. Vila v Jevanech málem lehla popelem

V legendární vile v Jevanech skladatel Karel Svoboda (†68) přicházel na nejlepší nápady a zval tam vlivné hosty. Na zahradě nádherné nemovitosti ale také spáchal sebevraždu. Nedávno vila málem vyhořela.

Luxusní nemovitost má dnes cenu kolem 100 milionů korun, ale na prodej není. Zastavěná plocha vily je 605 metrů čtverečních, zahrada a ovocný sad má 3 235 metrů čtverečních. V rodinném domě o dispozici 6+1 dlouho zněl vzácný klavír, než Svoboda dne 28. ledna 2007 sáhl po zbrani a ukončil svůj život.

Velkolepou secesní vilu nechala kolem roku 1903 postavit spisovatelka Gabriela Preissová slavným architektem Josefem Fantou. Podle deníku Blesk Preissová zemřela v roce 1946 na rakovinu a dalším majitelem se stal český psychiatr Vladimír Vondráček. I on zemřel v Jevanech, a to v roce 1978. V té době byla vila ve zchátralém stavu.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Karel Svoboda od začátku manželství vyplácel Vendule sto tisíc měsíčně, tvrdí jeho syn

Ale Ladislav Štaidl svému kamarádovi Svobodovi doporučil, že by to mohla být dobrá investice. A byla, Svoboda zde našel domov a zejména po smrti své dcery Klárky zde hledal také klid a samotu.

Vendula Svobodová měla k vile velkou úctu. Na počátku vztahu s Karlem do ní nerada chodila. Cítila, že v domě žila a zemřela Svobodova žena Hana. Vendula měla dlouho pocit, že do Jevan prostě nepatří...

„Na první noc si vzpomínám. Byli jsme s Karlem na večeři za zámku Štiřín, pak mě vzal do Jevan. Byly tady jeho děti, jeho dcera... Vůbec se mi to tu nelíbilo. Karlova dcera, o rok starší než já, mi to zpočátku vůbec neusnadňovala. A na zdi visel obrovitý obraz Karlovy ženy,“ svěřila se s intimními pocity Vendula deníku Aha!

Vila málem vyhořela

V domě dnes žije skladatelům syn Petr Svoboda (43), který nedávno o otci vydal kontroverzní knihu s názvem Karel Svoboda – Žít. Právě Petr Svoboda na svém Facebooku informoval o tom, že letos na Vánoce vila málem vyhořela.

Petr a jeho rodina si vychutnávali na Štěpána vánoční pohodu v Praze a když se vraceli domů, tak viděli, že jim hoří komín. Následoval rychlý zásah hasičů.

„V jednu chvíli zažíváte klídek a v druhou jste rád, že máte střechu nad hlavou díky hrdinnému hasičskému sboru,“ poděkoval vděčný Svoboda.

Vzpomínka na Karla Svobodu:

Zdroj: Deník Aha!, deník Blesk

Sdílejte článek

Přečtěte si také